Austrija: Otvorena džamija i Islamski centar u Villachu

0

Austrija – Tokom proteklog vikenda 8. i 9. juna 2012. godine upriličeno je otvorenje još jedne bošnjačke džamije u gradu Villach u Austriji. Dvodnevnom programu koji je počeo učenjem mevluda u petak 8. 6. poslije akšam namaza prisustvovali su mnogobrojni gosti kako iz šireg dijela Austrije tako iz Bosne i Hercegovine i Slovenije, među kojima se ističu predsjednik Islamske Zajednice Austrije dr. Fuat Sanac, mr. Mirsad ef. Kalajdžić – rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu, njegov sekretar Mirnes ef. Lemeš, profesor Berham-begove medrese Halil ef. Mehanović, te mnogobrojni imami, predsjednici i aktivisti džemata iz svih dijelova Austrije.

Mevlud su proučili imami, hor „Preporod“ iz Ilijaša i hor ovog džemata „Bijeli biseri“. Prisutnima su se prigodnim govorima obratili predsjednik Islamske Zajednice Bošnjaka Austrije prof. Esad ef. Memić, dr. Sanac, mr. Kalajdžić, kao i profesor Mehanović. Oni su u svojim porukama pohvalili džematlije džemata u Villachu na uloženom trudu i imetku u ovaj projekat, zamolivši ih da ustraju u jedinstvu, dobročinstvu i međusobnom potpomaganju, moleći Uzvišenog Allaha dž.š. da ih obilato nagradi kako na ovom tako i na budućem svijetu. Nakon proučenog mevluda i klanjanja jacije namaza nastavilo se druženje do kasno u noć uz kahvu i kolače koje su pripremile vrijedne džematlijke.

Drugi dan programa svečanog otvorenja džamije upriličen je u subotu 9. 6. sa početkom u 12 sati na otvorenom ispred mesdžida pred nekoliko hiljada Bošnjaka i Bošnjakinja, koji su privatno i organizovano pristizali sa svih strana Austrije, Slovenije, Hrvatske – Rijeka, pa čak iz Bosne i Hercegovine – autobusi iz bosanske Krajine. Treba napomenuti da je bilo prisutno i nekoliko stotina Austrijanaca ovoj svečanosti. Počasnim zvanicama su se taj dan pridružili mnogobrojni gosti iz političkog, vjerskog i javnog života Austrije od kojih izdvajamo gradonačelnika Villacha Helmut Manzereiter, predstavnike vlasti iz Villacha, komandanta policije, predstavnike bolnice, direktore škola, školske inspektore, profesore i učitelje, direktore firmi kao i predstavnike drugih značajnih institucija u gradu, biskupa katoličke crkve, biskupa evanđelističke crkve te goste iz Slovenije na čelu sa muftijom slovenačkim dr. Nedžad ef. Grabusom.

Voditelji programa sekretar IZBA-e prof. Hasudin ef. Atanović i gospođica Adisa Atić pozivali su počasne zvanice na binu da se obrate skupu. Uvodno obraćanje je bilo od strane domaćina, vrijednog i dugogodišnjeg imama ovog džemata i predsjednika Islamske Zajednice Bošnjaka Austrije prof. Esad ef. Memića, koji se najtoplije ponajprije zahvalio svojim džematlijama i aktivistima na ugrađivanju sebe u ovu džamiju, kao i drugima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog projekta. Potom se zahvalio počasnim gostima, kao i  svima prisutnima koji su došli da podijele radost sa domaćinima.

Poslije obraćanja Esad ef. nizali su se govornici (biskupi crkava, glavni arhitekta, inspektori kao i direktori nekoliko firmi) koje su prisutni pomno slušali. Ističe se obraćanje gradonačelnika grada, koji je i direktno pomogao ovu džamiju sa značajnim sredstvima. Njegov govor je ispraćen ovacijama prisutnih. Zatim, obraćanje rukovodioca Ureda Mirsad ef. Kalajdžića koji je uzbudio osjećanja prisutnih svojim govorom poslavši dvije važne poruke:“Kao prvo morate cijeniti dobročinstvo Austrije koje vam je ustupljeno, biti uzorni građani ove zemlje i biti ambasadori islama. I drugo ne smijete zaboraviti na svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, svoje porijeklo, svoj toprak, svoju familiju u BiH koju treba da posjećujete zajedno sa svojom djecom i unučadima. Vaša je dužnost da ih podučite o dešavanjima u BiH i razlozima zašto više ne živite u njoj.“

Na kraju se obratio muftija slovenački dr.Grabus prvo na engleskom jeziku, a potom i na bosanskom. On je istakao važnost suživota i kooperacije među religijama, te podsjetio sve nas na ajete časnoga Kur'ana i hadise Božijeg Poslanika koji govore kako sa poštovanjem muslimani moraju da se ophodne prema pripadnicima drugih religija. Rekao je i da su Bošnjaci rijedak narod koji se može pohvaliti da su dobri muslimani i dobri Evropljani. Završio je svoje obraćanje zamolivši sve prisutne da se bore protiv tri stvari: neznanja, siromaštva i nejedinstva; jer su to naši današnji najveći neprijatelji, te je pohvalio imama Esad ef. naglasivši da je on najzaslužniji za ovaj projekat. Također je pohvalio i njegovu suprugu prof. Senadu Memić koja ga je podržavala svih ovih godina u ovom projektu. Potom je pohvalio i predsjednika Tahira Džinića sa odborom i sve aktiviste ovoga džemata.

Uvaženi Tahir i Esad ef. uručili su prigodne poklone svim govornicima na bini. Potom se pristupilo svečanom činu presijecanja vrpce i otvorenju džamije. Čast presijecanja vrpce pripala je Imamu, predsjedniku, gradonačelniku, arhitekti, kao i odbornicima Nedžadu Čavkiću, Vahidu Murici, Šabanu Memić i Besimu Gobeljić. Omladina ovog džemata u tradicionalnim bošnjačkim nošnjama uručila je makaze počasnim gostima kao i ključeve dvojici najvrednijih džematlija hadži Hajdarević Velagi i knjigovođi džemata Mustafi Pašiću kojima je pripala čast da otvore džamiju. Učenjem tekbira ušlo se u džamiju, obišle prostorije, te klanjao podne namaz. Poslije namaza i proučene dove za otvaranje organiziran je ručak u prostorijama centra za VIP goste, a u haremu džamije organiziran je ručak za sve koji su prisustvovali ovoj svečanosti.

U samom programu i ovog puta učestvovali su ansambl „Preporod“ iz Ilijaša i hor „Bijeli biseri“ iz džemata Villach, koji su također održali koncert duhovne muzike u Burgareni u subotu navečer uz pratnju hora iz džemata Modling i performansama KUD-a „Orhideja“ iz mjesta Glungau.

Molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da obilato nagradi domaćine, kao i sve koji su pomogli ovaj projekat.

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.