Asocijacija studenata Srebrenice: Pokrećemo inicijativu za zakon o službenim jezicima u BiH

0
9

Srebrenica5Srebrenica – Asocijacija studenata Srebrenice je nakon inicijative i upućivanja u parlamentarnu proceduru prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini prema Ministarstvu civilnih poslova najavila da će naredne sedmice izaći sa prijedlogom Zakona o službenim jezicima u Bosni i Hercegovini.

“Polazeći od činjenice da je Opšti okvirni Sporazum za mir u Bosni i Hercegovini potpisan i ratificiran na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, kao i da institucije BiH u zakonskim rješenjima i praksi priznaju status ova tri jezika kao službena jezika, a da ustavi priznaju pravo konstitutivnih naroda na jezik, uputit ćemo u parlamentarnu proceduru inicijativu za donošenje Zakona o službenim jezicima u Bosni i Hercegovini”, kazao je Edin Ikanović iz Asocijacije studenata Srebrenice.

“Već smo dali konkretan i potpun zakonski prijedlog izmjene okvirnog zakona koji se tiče obrazovanja, te dali kompromisna rješenja u smislu zajedničkog imenitelja ‘maternji jezik’ ili skraćenice ‘B/H/S jezik’ u predmetnoj nastavi, ali isto smatramo samo elementom u procesu integracije i priznavanja prava svim građanima na maternji jezik. Mi smo strogo na stanovištu da razlike između tri jezika konstitutivnih naroda ne trebaju biti osnov segregacije đaka, ali da je važno da se sva tri tretiraju ravnopravno u obrazovanju i u institucijama sistema”, dodao je Ikanović.

“S tim u vezi, do kraja naredne sedmice ćemo izaći sa potpunim prijedlogom Zakona o službenim jezicima u Bosni i Hercegovini, koji smo izradili uz savjetovanje sa pravnim stručnjacima i civilnim društvom. Zatražit ćemo od Vijeća ministara BiH, a posebno nadležnog ministarstva civilnih poslova, da ovaj prijedlog razmotri i da mišljenje. Smatram da, ukoliko ne bude postojao demokratski kapacitet da se ovo pitanje riješi, isto treba biti jedno od stvari na kojima treba insistirati da Visoki predstavnik nametne, zbog činjenice da ovo jeste direktno pitanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da on tu treba popuniti prazninu koja otvara prostor za manipulacije”, zaključio je Ikanović.

(Oslobođenje)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Asocijacija studenata Srebrenice: Pokrećemo inicijativu za zakon o službenim jezicima u BiH


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.