Arhivska građa Sandžačkog odbora uručena BNV

0
225

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda uručio je danas Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) zbirku dokumenata u kojima su zabeležena kršenja ljudskih prava u Sandžaku tokom devedesetih.

Novoimenovana predsednica Sandžačkog odbora Azra Aličković kazala je novinarima da će građa biti digitalizovana i predata na čuvanje tom manjinskom organu.

“U dokumentima su zabeležena sva kršenja ljudskih prava koja su se desila u tom periodu od strane srpske vlasti. Sakupljani su dokazi na osnovu različitih vrsta kršenja ljudskih prava, uključujući i politička suđenja i masovne torture”, kazala je Aličković.

Predsednica BNV Misala Pramenković ocenila da je dobijena arhivaska građa ima veliki značaj za Bošnjake.

“Želim da iskoristim priliku da se u ime BNV i u svoje ime zahvalim Sandžačkom odboru na ovoj izuzetno važnoj građi, koja se tiče procesa torture koje smo imali devedesetih godna u Sandžaku”, navela je Pramenković.

Ona je najavila je da će građa uskoro biti dostupna široj javnosti.

Pramenković se zahvalila dosadašnjoj predsednici te organizije civilnog društva (OCD) Semihi Kačar na, kako je kazala, velikom dopinosu u očuvanju i afirmaciji ljudskih prava u Sandžaku.

Predsednica BNV Misala Pramenković ocenila da je dobijena arhivaska građa ima veliki značaj za Bošnjake.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.