30. Septembar 2010

Sandžak – Zajednica sandžačke dijaspore se obratila svim važnijim međunarodnim institucijama zbog diskriminacije Bošnjaka i kršenja osnovnih postulata demokratije:

„Zbog evidentnog straha bošnjačkog stanovništva, ali i kulminacije kršenja osnovnih ljudskih prava, kao i zbog nepriznavanja legitimnih prestavnika bošnjačkog naroda od strane srpskog režima pozivamo sve međunarodne faktore da se uključe u rješavanje sandžačkog problema“ kaže se u saopštenju ZSD.

Zajednica sandžačke dijaspore, koja predstavlja krovnu organizaciju sandžačkih Bošnjaka u zemljama zapadne Evrope, uputila je apel međunarodnim institucijama u vezi, kako ističu, „kršenja osnovnih ljudskih i vijerskih prava Bošnjaka u Sandžaku“.

„Bošnjaci su mali, miroljubivi evropski narod nad kojem je u historiji izvršeno nekoliko genocida. U poslijednjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu ubijeno je oko 200.000 Bošnjaka, oko 30.000 žena, starica i maloljetnih djevojčica je silivano, skoro 1.000 kulturno-historijskih spomenika bošnjačke kulture je srušeno, a samo u genocidu u Srebrenici za nekoliko dana ubijeno je 10.000 Bošnjaka“, kaže se na početku apela ZSD.

„Evropa je dozvolila da se u njenom srcu, u modernom vremenu, sve ovo događa jednom malom i miroljubivom evropskom narodu“.

Povod sjećanja na ove strašne podatke jeste sadašnja situacija u Sandžaku, historijskoj regiji cije osobenosti Republika Srbija ne priznaje, a koja je većinski nastanjena bošnjačkim stanovništvom, kaže se dalje u apelu.

Zajednica sandžačke dijaspore napominje da već duži niz decenija srpski režim diskriminiše i na najgrublji način krši osnovna ljudska prava sandžačkih Bošnjaka.

„Ovih dana diskriminacija i represija srpskog režima doživljava svoju kulminaciju. Samo u Novi Pazar upućeno je nekoliko hiljada pripadnika žardarmerije, srpske elitne jedinice. Jedan broj ovih policajaca svoje dugogodišnje ratno iskustvo sticalo je po Bosni i Hercegovini i Kosovu, ubijajući i masakrirajući nedužno civilno stanovništvo“.

Zbog evidentnog straha bošnjačkog stanovništva, ali i kulminacije kršenja osnovnih ljudskih prava, kao i zbog nepriznavanja legitimnih prestavnika bošnjačkog naroda od strane srpskog režima pozivamo sve međunarodne faktore da se uključe u rješavanje sandžačkog problema“ navodi se u saopštenju.

Na kraju ovog apela se ističe da je neshvatljivo da u XXI stoljeću u srcu civilizovane i demokratske Evrope se krše osnovni postulati demokratije, a to je postulat slobodnog biranja i predstavljanja.

„Neshvatljivo je da se u takvoj Evropi onemogućava pravo i autonomija vjerskih zajednica, kao i grubo oduzimanje njihove imovine.

Podsjećamo međunarodne činioce da država Srbija ne priznaje legalno izabrano rukovodstvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća, da se na najgrublji način mješa u autonomnost Islamske zajednice u Srbiji i da represivnom politikom želi unijeti strah među građane Sandžaka.

Apelujemo na međunarodne institucije da spriječe moguću eskalaciju sukoba u Sandžaku, da se aktivno uključe u riješavanju problema diskriminacije i asimilacije koju srpski režim permanentno sprovodi u djelo“ zaključuuje se u apelu Zajednice sandžačke dijaspore, koji je potpisao Edin Salković predsjednik ove organizacije.

Apel je dostavljen sljedecim institucijama:

 1. High Representative Catherine Ashton
 2. U.S. Department of State
 3. T.C. Basbakanlik
 4. General Secretariat of the Council of the European Union
 5. U.S. Senate Committee on Foreign Relations
 6. Auswärtiges Amt Berlin
 7. Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights (OHCHR)
 8. OSCE High Commissioner on National Minorities
 9. AMNESTY INTERNATIONAL IN USA
 10. The International Secretaria, London, UK
 11. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju
 12. Gesellschaft für bedrhote Völker-Göttingen

Izvor: Dijaspora.org

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles