Anketa: Dali trebamo slaviti Novu godinu? – Ne!

43
175

Sandžak – SandžakPRESS je istraživao stav javnog mnjenja – Dali trebamo slaviti Novu godinu.

Anketa je pokazala sljedeće rezultate:

– Naravno, jelka, Deda mraz, pokloni se podrazumijevaju:  13.74%

– Svejedno, izađem malo da se provedem:  23.9%

– Ne, to nije u našoj tradiciji:  59.89%

– Nemam stav:  2.47%

Dakle, više od polovine ispitanika je protiv slavlja Nove godine jer to nikako nije dio muslimanske i bošnjačke tradicije.

Izvor: SandžakPRESS.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

43 KOMENTARI

 1. Prijatelju Senade, hvala ti na odgovoru, iskreno nisam znao za ovo povodom proslave rodjendana, u svakom slučaju mi je to jako zanimljivo, i naravno ako je to islamski propis, onda ga se trebate pridržavati jer to je ono što vas ili nas čini posebnima, a to su naši običaji. Interesuje me još nekoliko stvari, pa se nadam da bi mi mogao odgovoriti. Da li je fetva bilo kog islamskog učenjaka (muftije) iz bilo koje države obavezujuća za sve muslimane ili ne? To mi baš nije najjasnije. Koliko sam ja razumeo, fetve se donose samo na zahtev, tj na konkretno postavljeno pitanje koje nije precizno definisano u Kur’anu, da li to znači da pitanje proslave rođendana nije definisano Svetom knjigom? Znači li to da fetve u stvari predstavljaju svojevrsne “amandmane” na Kur’an? Hvala unapred na odgovoru.

  0

  0
  • odg. za Boom-a

   Pokušaću da odgovorim na ovo pitanje i ostavljam mogućnost da me neko, ko zna bolje od mene, popravi ako pogrešim.
   – U Islamu se svi zakoni crpe iz najvećeg stupnja – iz Kur’ana (riječi Božje) i iz Sunneta – Prakse Božjeg Poslanika (Ono što je on radio ili odobrio da se radi) zatim iz onog što su poslije njega radili četvorica prvih (pravednih) halifa itd.
   To je ceo sistem pravila koji važi od tada do današnjih dana pa do kraja ovog sveta.
   Oni koji su izučavali taj sistem – školovali se baš za to, nasledjuju pravo i obavezu da dalje podučavaju i prenose sve te zakone. Oni su alimi – učeni ljudi i dobijaju titulu ( ili ti dozvolu za rad) u zavisnosti od obrazovanja ili polozaja za koji su se obučavali.
   Što se hijerarhije tiče to u našem slučaju ona počinje od vernika, preko imama, glavnih imama pa do muftije i glavnog muftije i dalje do reis-ul-uleme u Bosni i tako dalje bi trebalo do halife (kojeg nema) kojeg zamenjuje šejhul-islam ili skup učenjaka zaduženih za tu oblast.
   Drugim rečima – to je ceo sistem.
   Šta se dešava kada se istupi iz tog sistema?
   Primer:
   Imamo vozačku dozvolu i pridržavamo se pravila u saobraćaju … ali ipak vidimo da neko prelazi na crveno, nepravilno pretiče itd.
   Da li će se kazniti i kada – drugo pitanje. Ali tako smo ugroženi i ja i ti i pešak i drugi vozač itd.
   Idealno je da se poštuju propisi i da se ne krši zakon – tada su svi bezbedni.
   Tako je i u Islamu.
   Ako bi svi poštovali propise – sve bi bilo idealno !
   Pored ostalih, važila bi i sledeća pravila:
   “Ne smeš zaspati a komšija ti je gladan”
   “Nisi musliman ako drugi nisu sigurni od tebe,tvoje ruke, tvog jezika …”
   “Nije musliman ko baca smeće gde mu nije mesto” itd
   Ali … propisi se krše i nastaje manji ili veći haos!
   Vidiš – ime mu Senad, Haso, Huso… a on psuje, krade, pljačka, diluje drogu itd.
   Zašto kada odemo negde bar na pola sata zaključavamo kuću, stan, lokal…?
   Pa od Senada, Hasa i Husa – naravno ne samo od njih – ali oni su mi sada važni – a da su u sistemu “bili bi sigurni od njihove ruke”.
   To su problemi na lokalu ali ima i onih globalnih.
   Čuješ na vestima – neki Islamski terorista digao nešto u vazduh itd. Na primer onaj naš jadnik pucao na ambasadu ( od koga sada svi peru ruke) itd.
   Svi koji to rade izašli su iz sistema – i upravo oni nanose najviše štete Islamu.
   Evo kako to biva:
   – Neko ili završio neku Islamsku školu ili pročitao par knjiga i on ti je sada Šejhul-Islam – nikoga on ne pita za ništa – čak ni za savet. Liči na hirurga koji operiše na svoju ruku!
   Pročitaju ajet “Ubijajte neprijatelje gde god ih stignete” i onda dinamit oko sebe i juriš bilo gde i na bilo koga. A ne pročitaju tumačenje tog ajeta – da se to odnosi na neprijatelje koji su vas napali, ili bar da pročitaju drugi ajet koji kaže: “Ko god ubije jednog nevinog čovjeka, kao da je ubio cijeli svijet!
   Ko god spasi jednog čovjeka, kao da je spasio cijeli svijet!”
   Tako se radja problem za problemom ako svi na svoju ruku tumače Islam.
   Na primer:
   Ovde su bili oni malo raniji izbori – lično sam bio „bombardovan“ od strane samoukih učenjaka da ne učestvujem jer nema Islamskih partija itd. Sve dokaz za dokazom… Branio sam se – pa IZ ne kaže da ne izlazimo na izbore itd. Ma kakva IZ vidiš da su oni foteljaši itd.
   Umalo da me ubede !
   Baš tih dana izlazi fetva od grupe učenjaka iz S.Arabije oko tog pitanja.
   Otprilike glasi da za one muslimane koji ne žive u Islamskoj državi je vadzib (obaveza) da izadju na izbore i glasaju za one koji bi po njihovom mišljenju mogli da promene postojeće stanje na bolje!
   A ja sam mogao (bolje reći – trebao) otići u IZ i pitati za savet.
   Cak ako bi oni pogrešili u odgovoru – ja ne bih snosio odgovornost na Danu Pravednog Suda.
   Trebalo je samo da ispoštujem pravilo u sistemu – da se obratim pretpostavljenom!
   (Od mog pretpotstavljenog pa do onog u Meki ,ne mogu se odgovori razlikovati – čak i ako se razlikuju – to nije moja krivica! Ako nisam zadovoljan odgovorom – moj problem. Tražim mišljenje veće po rangu istance samo ako sumnjam u odgovor (fetvu) da se kosi sa Islamom)
   Vidiš i ovde – po pitanju proslave Nove godine koliko mišljenja !?
   A kako se ovde to može, bar po tom pitanju, urediti?
   Ode se u IZ – pita se zaduženi za fetve ili Muftija i rešen problem!
   Ali kao što vidiš – Muftija se omalovažava, vredja, ne poštuje itd.
   A on, njegovi sardnici, i oni koji ga podrzavaju bore se za sistem – uredjen sistem – gde se verska pitanja tu rešavaju a ne na ulici ( TO JE JEDINI ISPRAVNI SISTEM)
   Najpre je Suljo ( i drugi) hteo da rešava problem po svom nahodjenju tako što je rekao onu čuvenu rečenicu “Mešihat više ne postoji” i hteo da verska pitanja rešava nacionalno veće – što je nezamisliv apsurd ! Da apsurd bude još veći – osnovao je paralelnu IZ !! Tako je sistem gotovo nepovratno urušio.
   Da ne grešim dušu možda i medju njima ima dobrih ali zavedenih osoba – ali u većini slučajeva, pogotovu u vrhu – to su prodane i sitne duše!
   Zašto tako kažem?
   Oni su mogli ostati u sistemu i boriti se za bolje uredjenje ili šta već – znali su oni dobro za jedno pravilo “Najveća vrsta dzihada je nepravednom vladaru reći da je nepravedan“ i tako (ako ne valja) menjati sistem iznutra! Tako i da su izgubili posao – ostali bi čista obraza!
   A da su svi koji su se otcepili tako izgubili posao, ili na drugi način kažnjeni, to bi se Muftiji obilo o glavu – tada bi se vernici pobunili itd.
   Znači da njima nije bilo važno menjati sistem , jer je do tada dobro funkcionisao, već im je bilo važno urušiti sistem, Muftiju i sve redom institucije i stvoriti neki koji samo njima, tim sitnim dušama odgovara. Ali … isprečila se tome većina , ni država, ni vojska, ni policija .. – već oni neprimetni i mnogobrjni vernici koji znaju da to što su ovi uradili nije u duhu Islama.
   Ni ovi sada nisu bolji – seti se proslave bajrama – Nataša Beklavac i drugi muzičari – organizator – opština. Ko bre da pita Muftiju , nek se narod veseli – kao da je samo on musliman, ma mi smo bolji i pametniji od njega … itd !
   I sve da jesu pametniji, lepši i bolji … – oni nisu sistem !!!
   To je problem !
   Kada se vrati i uspostavi taj sistem – biće mnogo bolje za sve – neće biti idealno, ali će biti mnogo bolje!

   0

   0
   • Senade, hvala ti puno na odgovorima, neke si mi stvari pojasnio a za neke ću još morati da se raspitujem i učim. Sa dosta stvari što si rekao se slažem sa tobom, dok sa nekima ne što je i normalno. Vidim da su islam i hrišanstvo u suštinskim stvarima dosta povezani i isprepleteni, neću reći isti svakako, ali mislim da su najsličnije od tradicionalnih religija koje danas postoje. I hrišćanstvo je miroljubiva religija u suštini, ali je i ona podložna manipulacijama i svojevoljnim tumačenjima kojih ima kako si i sam rekao u islamu. Zato me je iznenadilo da postoje neke naredbe ili tumačenja Kur’ana koja su netrpeljiva prema drugim religijama kada suštinski znam da nije tako, i kada znam npr. da je po islamu najstrože zabranjeno nasilno prevođenje u islam nemuslimana, a eto i to se dešavalo u istoriji (u hrišćanstvu takođe). Što se tiče muftije Zukorlića, ja mu lično zameram samo što se meša u politiku, i to smatram nedopustivim, isto tako bih smatrao mešanje našeg sveštenstva u politiku (što se dešavalo ranije) nedopustivim. On bi trebao biti ono što jeste, vaš duhovni tj. religijski vođa, a politiku treba da ostavi strogo vašim strankama i stranačkim liderima. Nema on šta da daje saopštenja Borisu Tadiću ili da usvaja političke deklaracije, ili da osniva fakultete koji se ne bave izučavanjem islama, mi imamo samo jedan Teološki fakultet u okviru Beogradskog Univ. i on se bavi samo izučavanjem teologije a nikako ekonomije, prava itd. Ima SPC i svojih srednjih škola ali i u njima se ne izučava ništa osim religije (nadam se da me razumeš, nemam nameru da provociram). To je moje mišljenje po pitanju njega, jer eto ja ne znam ni za jednog lidera Bošnjaka osim njega, što je apsolutno nedopustivo (u političkom smislu) jer su svi ostali marginalizovani njegovim sopstvenim nametanjem i istupanjem. Iskreno me nervira ovo nepotrebno dizanje tenzija i stalno prebacivanje Srbima za sve što se desilo! Jesu se desile grozne stvari i nadam se da će oni koji su odgovorni za to odgovarati, imenom i prezimenom, ali nedopustivo mi je stavljanje u isti koš jednog celog naroda… eto ja nisam učestvovao u ratu i niko od mojih nije, Bogu hvala, ruke okrvavio, i ja se ne mogu osećati odgovornim niti mogu prihvatiti odgovornost za tuđe zločine, posebno jer sam iz disidentske porodice koja se borila i protiv komunista i protiv miloševića i protiv ratova! Nadam se da me razumeš… Srdačan pozdrav komšo, sve najbolje ti želim. Izvinjavam se tebi i tvojim racionalnim sunarodnicima za neke grube reči koje sam pisao ovde, ali bio sam isprovociran fanaticima i maloumnim ljudima, što nije opravdanje svakako, ali ću se truditi da se ne ponovi više.

    0

    0
 2. Mustafa Kemal Atatürk se sigurno u grobu prevrće… Neznalice jedne, kalendarska Nova Godina nije religijski praznik, na taj dan nije rođen Isus Hrist, već je rođen na Božić (25 dec – 7 jan). Ova Nova Godina koju slavi ceo svet i koju priznaje čak i Saudijska Arabija je stvar međunarodnog dogocora u kome su učestvovale skoro sve islamske države! Još jedan trzaj radikalnih popova sandžaka da od istog naprave zabit, zatucanu vehabijsku zajednicu i enklavu. Niko vas ne tera da pijete, pušite i drogirate se … to je savršeno vaš izbor, ali to opet nema veze sa proslavom kalendarske Nove Godine, koju je na sreću ovih fanatičnih sandžačkih crnomantijaša proslavilo više od 30 000 Pazaraca!

  0

  0
  • Morone Mustafa Ataturk treba da se prevrce u paklu zbog zlocina koje je ucineo prema muslimanima u Turskoj. Sve aktivnosti koje su ucinjene protiv slavlja ovog nevjernickog praznika usmerena je prema muslimanima. Sta se javljas ako nisi musliman? Slavi moj rodo po cio dan niko ti ne brani.

   0

   0
  • Boom je napisao:

   “Neznalice jedne, kalendarska Nova Godina nije religijski praznik, na taj dan nije rođen Isus Hrist, već je rođen na Božić (25 dec – 7 jan)

   Odgovor:

   Kalendarska Nova godina je rezultat kompromisa katolicke i pravoslavne crkve ! Odnosno gregorijanskog i julianskog kalendara.
   Posto je došlo do razilaženja u hrišćanstvu oko dana rodjenja Isusa (Isa a.s.) – pojavila su se dva datuma rodjenja – (kako si i ti sam napisao ): 25 dec – 7 jan.
   Posle pregovopra izmedju dve crkve, da bi se koliko toliko smanjilo razilaženje makar po tom pitanju, doslo je do dogovora da se 1. Januar obelezava ZAJEDNIČKI kao datum rodjenja Isusa (Isa a.s.)
   (Ne vredi to osporavati – to je ČINJENICA)
   Zemlje koje nisu hrišcanske (Kina, Indija) zatim neke koje kasnije postaju komunističke (čitaj – neverničke – SSSR i dr.) kao i neke zemle gde zivi priličan broj muslimana, uzimaju 1. Januar kao početak kalendarske (Nove) godine.
   -Proslava te “kalendarske” Nove godine uzima maha i postaje svetski praznik koji se gotovo svuda obelezava!
   Onima koji nisu hrišcani namece se kao praznik – praznik “kalendarske” Nove godine. Tada se ne radi itd. Tome kumuju i bivse komunisticke zemlje koje su zatvarale oči pri proslavi tog verskog praznika smatrajuci to proslavom “kalendarske” godine pa narodi tih zemalja u većini slucajeva smatraju i dalje da to nije verska proslava.
   Ali … jeste !
   Oni koji sumnjaju da proslava Nove Godine nije verska proslava – potsetio bih samo na to da pogledaju kako se proslavlja 25 Dec. kod katolika ili 7 Jan kod pravoslavnih vernika … kićenje jelki, pokloni ispod jelki, deda mraz, pečeno prase, šampanjac itd.
   Ima li tu neke razlike sa proslavom (kalendarske) Nove godine ???
   Nema naravno !

   Boom je još napisao:
   “Ova Nova Godina koju slavi ceo svet i koju priznaje čak i Saudijska Arabija je stvar međunarodnog dogocora u kome su učestvovale skoro sve islamske države!”

   Odgovor:

   O proslavi “celog sveta” vec sam odgovorio, a sto se tiče Islamskih zemalja – trebao bi da znaš bar jednu osnovnu stvar – Islamsko računanje vremena se razlikuje od hrišćanskog – ovde je solarna ( sunčeva ) godina koja ima 365 dana a kod muslimana je lunarna ( mesečeva ) godina i ona je kraca za oko 10 dana od ove – tako da islamske zemlje imaju svoj kalendar – nikako se ne poklapa sa ovim koji važi kod nas.
   Da bi u potpunosti razumeo problem moram jos ovo da ti objasnim:
   – Isa a.s. ( ili Isus ) je muslimanima draga osoba!
   Mi ga postujemo i volimo – tvrdimo da je on poslan ljudima od Svevišnjeg Gospodara da dostavi Uputu ljudima – u to nema sumnje! U Islamu ko zanegira postojanje Isa a.s. (Isusa) može izaći iz vere, itd.
   Zasto onda i mi ne slavimo njegov rodjendan?
   U Islamu se rodjendani ne slave pa makar to i bili rodjendani Poslanika (s.a.w.s.). – To pravilo zastupa vecina Islamskih ucenjaka !!!
   Dakle,
   Da bude jasno:
   – Nemamo mi ništa protiv toga da slavi Novu Godinu naš komsija Srbin,Crnogorac,Madjar itd, bilo u kuci bilo na trgu!
   Neka se vesele do mile volje.
   Neka slave i oni koji ne veruju, ali nemoj samo da nam drze predavanje oni sa muslimanskim imenima koji bi da budu malo muslimani malo … da ne kazem sta!
   Neka pozivaju oni na proslave i neka slave – ali neka rade to u svoje ime ili ime svoje partije itd a nikako u ime muslimana! To nas vredja !!!
   Toga u Islamu nema!
   – Ko veruje taj se i pridrzava propisa. Ko ne zna propise neka pita onog ko zna.

   0

   0
   • poslije ovog casa vjeronauke i bla bla bla, ipak me je najvise potresla izjava da je 1 januar dogovorno usvojen kao datum rodjenja I.H. Ti si stvarno covjece nastanjen u drugoj planeti ili zelis nas praviti budalama. Alo ljudi Bozic nije ni 25-og decmbra ni 7-januana nego 1-og januara, saopstio nam je ovaj prosvjetitelj i ostao ziv!!!

    0

    0
   • Daaa …
    Žao mi je što ovo odmah nisam pročitao – bojim sa da kod nekih gostiju ovog foruma, koji nemaju priliku da pročitaju odgovor, ispašće da si ti u pravu.
    Najgore je sa neznalicama!

    Evo jedno prosto pitanje koje daje prost odgovor da se Nova Godina računa kao rodjenje Hristovo (Isa a.s.):
    – Kada kažeš ” 2012 godina ” računaš li godine od rodjenja Hrista ? (Isa a.s.)

    Ne želim polemiku ovde, ostaviću ti e-mail adresu ako to želiš?
    Napomenuću ti samo osnovne stvari:

    “На Првом никејском сабору, одржаном 325 г. у Никеји, у Малој Азији (мај – јуни 325. године), договорено је да хришћани треба да користе заједнички начин да одреде датум, који би био потпуно независан од јеврејске методе.
    Међутим, иако је на сабору донето неколико практичних одлука које су послужиле као смернице за рачунање датума, било је потребно да прође неколико векова да би се усвојила општа метода која је прихваћена у хришћанству.
    Александријска метода је постала званична. Била је заснована на епактима израчунатим у складу са деветнаестогодишњим циклусом, који је познат и као Метонов циклус, а први пут га је употребио епископ Анатолије из Лаодикеје (данас Сирија) око 277. године. Могуће је да су Александријци свој начин рачунања извели из сличног календара који је био заснован на египатском световном соларном календару, а који су користили Јевреји који су живели у Александрији. Његове трагове можемо наћи у етиопском компутусу. Александријске ускршње таблице састављене су за време епископа Теофилуса и Кирила Александријског, у периоду између 390. и 444. године.
    У Цариграду је, вековима после Анатолија и Никејског сабора, било активно неколико људи који су се бавили одређивањем датума,у овом случаjу и Ускрса, али су се њихови датуми поклапали са александријским. Цркве које су се налазиле на источној граници Византијског царства користиле су датуме који су одступали од александријских још у шестом веку, и данас славе Ускрс на датуме који се углавном поклапају са датумима Источне православне цркве. Разлика се јавља 4 пута у 532 године”
    Dakle,
    od tog prvog “vaselenskog sabora” pa do onog u Konstatinopolju 1923 g (gde je prisustvovala delegacija srpske pravoslavne crkve – ali nista od usvojenog nije primenjeno, u znak solidarnosti što ruska pravoslavna crkva nije prisustvovala )
    bilo je pokusaja da se usaglase datumi rodjenja i uzdignuća Hrista (Isa a.s.) – npr čak i Ukaz Petra I (Ruski car – da ne bude zabune) iz 1699 gde se i Ruskoj crkvi nameće 1 Januar kao početak Nove godine po primeru ostalih hrišćanskih zemalja koji su živeli po gregorijanskom a ne po julianskom kalendaru – zato što je do tada početak Nove godine bio – 1 ili 14 Septembar!! Kao što vidiš, danas se Božić proslavlja različito, zbog različitih stavova crkve, ali da nije bilo pokušaja zajedničkog obeležavanja 1. Januara – to će negirati samo neznalice !

    0

    0
   • Što se astronomije tiče nema nikakvog razloga da novu godinu slavimo prvog januara jer se u svemiru, a i ovde na Zemlji, tog dana ništa naročito ne dešava. Proslava Nove godine je, dakle, čisto ljudska pojava. Sa nadom da će naredni period života biti bolji, lakši i lepši, ljudi su od pamtiveka dočekivali narednu godinu prinoseći žrtve bogovima i priređujući gozbe.

    Istorijsko je pitanje, međutim, kada počinje nova godina. Ima logike da to bude na dan zimske kratkodnevnice jer posle toga obdanica postaje sve duža, a noć sve kraća. Tako su radili Heleni i Stari Sloveni. Ali Vavilonci i, u početku, Rimljani, su novu godinu slavili negde oko prolećne ravnodnevnice što isto tako nije loše rešenje, jer je to doba kada priroda počinje da se budi, a dani postaju duži od noći. Asirci su opet smatrali da se godine menjaju u septembru, onda kada prođe jesenja ravnodnevnica.

    Pitanje kada počinje sledeća godina zapravo ni danas nije rešeno u globalu. Jevreji je slave 6. septembra, Kinezi negde krajem januara ili početkom februara (u svakom slučaju slave je dve nedelje). Tvrdoglavi pravoslavci se drže starog kalendara pa Novu godinu dočekuju 14. januara (mada oni tvrde da je to 1. januar). Oni drugi, normalni pravoslavci su fleksibilniji. Oni slave i 1. i 14. januar (neki čak i Muzičku novu godinu).

    No, konačno, zašto baš 1. januar? Za sva je kriv drugi od sedam rimskih kraljeva Numa Pompilije. Do njega rimski kalendar je imao deset meseci, svaki mesec 30 odnosno 31 dan, a godina je počinjala 1. marta. Pošto je deset meseci sa 304 dana, koliko je po tom kalendaru trajala godina, ipak malo da u njih stane čitava prava, Sunčeva, godina, Numa Pompilije je naredio reformu pa su kalendaru dodata još dva meseca: januar i februar i to pre meseca marta. Januar je bio posvećen Janusu, bogu svih početaka. Logično je da božanstvo početka ne može imati svoj mesec na kraju godine, ali od tada je oktobar, iako mu ime kaže da je on osmi mesec postao deseti, a decembar (deseti) postao je dvanaesti.

    No nije to bio glavni problem. Taj kalendar je imao 355 dana, dok sunčeva godina traje 365 dana (i nešto sati) i Rimljani su često morali da prave “zakrpe” na svom kalendaru ubacujući povremeno dodatni mesec. Ovo je dovelo do toga da običan čovek nikad nije bio siguran koji je datum, pa čak ni godina.

    Stvar je morala da se popravi kad-tad. To kad-tad bilo je 45-te godine pre n.e. kada je uveden novi kalendar. Julije Cezar, koji je inače dobro poznavao astronomiju, pozvao je aleksandrijskog astronoma na glasu, Sosigena, da sastavi novi kalendar. Sosigen je po starim egipatskim računima uzeo da godina traje 365 dana i 6 sati i po toj osnovi je sastavio kalendar koji je našto kasnije, po Cezaru, nazavn julijanski kalendar.

    To nije bio loš kalendar. Godina po tom kalendru trajalaje svaga 11 minuta i 14 sekundi duže od prave godine. Reklo bi se zanemarljivo.

    Ali ta sitna razlika uvečala se u XVI veku na čitavih deset dana. Da bi se računanje vremena uskladilo sa pojavama u prirodi 1582. po, nalogu pape Grgura XIII, napravljen je novi kalendar, ovaj koji i danas koristimo. Taj kalendar, poznat pod imenom gregorijanski kalendar (po papi Grguru), je preuzeo sve mesece svog prethodnika, a sa njima i proslavu Nove godine 1. januara.

    Ovaj kalendar su prvo prihvatile katoličke zemlje, a zatim je on počeo da se širi po svetu. U Srbiji je, kao zvanični kalendar, usvojen tek 1919. Međutim Pravoslavna crkva ga ni danas ne priznaje, već se drži julijanskog kalendara. Kako se razlika između julijanskog i gregorijanskog kalendara u međuvremenu povećala na 13 dana, oni koji se drže pravoslavlja Novu godinu dočekuju 14 januara.

    Po gregorijanskom kalendaru godina traje 365,2422 dana što je preciznost koja nam dozvoljava da nekoliko milenija, budemo mirni. Jer tropska godina traje 365,242199 dana i razlika nije velika. Postoje, međtim, drugi problemi sa ovim kalendarom. Meseci imaju različiti broj dana, broj nedelja u tromesečjima i polugodištima je različit, dani u nedelji padaju u različite datume itd. Ako jedne godine 1. januar pada u petak, sledeći će padati subotu. Iz mnogih razloga bilo bi dobro da svaki datum ima samo svoje dane.

    No ovo zapravo ne bi bilo vredno ni pomena da ne postoji jedan mnogo savršeniji kalendar od ovog gregorijanskog. To je novojulijanski koji je desetak puta precizniji, a rešio je i neke probleme sadašnjeg kalendara. Novojulijanski kalendar je sastavio Milutin Milanković i samo malo je falilo da taj kalendar bude usvojen u svetu.
    http://www.astronomija.com

    0

    0
   • Za sve je kriv Numa Popmilije, a on je čovek vladao davno pre hrišćana i muslimana, tako da svaka teorija zavere po kojoj je 1 januar “velehrišćanska zavera protiv muslimana” jednostavno pada u vodu pred ovim nepobitnim činjenicama, pročitati tekst. Dakle, svako ko tvrdi da je 1 januar u stvari proizvod “pravoslavne” hegemonije nad bošnjacima u Srbiji je čista neznalica… Toliko

    0

    0
   • ja samo mogu jednim savjetom da pomognem u ovoj temi, a to je da se potrudis da shvatis da Bozic i Nova Godina su dva sasvim razlicita pojma, da jedan datum je vjerski praznik i drugi to nije uopste jer je odredjeno kao prvi dan godine ukazom Julija Cezara, znaci bez ikakve veze sa vjerom. sve dok ti to ne bude jasno, nema tebi pomoci. Kao prvo, moj odgovor na tvoje pitanje glasi: odavno je strucno dokazano da Isus nije rodjen u 1-oj godini nase ere, a pogadja se da se to desilo negdje oko 7-e prije nase ere, znaci da za mene uopste nije vazno da li je pocetak ovog racunjanja vremena ustanovljeno greskom (a jeste) ili ne, ovdje se radi samo u dogovoru izmedju svih zemalja svijeta da se prati ovaj julijanski kalendar sa gregorijanskom modifikacijom, ali nema o tome nista napisano i kome se ne svidja ovaj kalendar bujrum, ima hidzretski pa racunaj ti i pricaj ljudima samo po njemu. Ako nisi znao, znaj da je za datum Bozica odredjen 25 decembar za to sto je u rimskom Carstvu bio takozvani “Praznik Rodjenja Sunca” i tako se htjelo privuci brze rimske gradjane u novu vjeru, putem odrzavanja dotadasnjim praznika u upotrebi ali sa preinacenim znacenjem. A sa tvojim citatom se ulazi u neke nebuloze koje uopste nemaju veze sa Bozicem, a sto je najgore dovodis u vezu nesto sto se desilo u 4-om vijeku sa nekim samo tebi poznatim pokusavanjem usaglasavanja datuma Bozica izmedju istocne i zapadne crkve, a gregorijanski kalendar, uslijed kojeg je nastala ta razlika, usvojen je 1582-e godine!!!!!!! znaci, taj raskorak od 14 dana u slavljenju Bozica (i svega ostalog) je nastao oko 1200 godina kasnije od tvojih navodnih prvih koraka za usaglasavanje zajednickog datuma Bozica!!!!!!!!!! jesi li ti svijestan toga ili nisi?
    ko je sad neznalica?

    0

    0
   • Re iscudjen:

    – Napisao si:
    “Kao prvo, moj odgovor na tvoje pitanje glasi: odavno je strucno dokazano da Isus nije rodjen u 1-oj godini nase ere, a pogadja se da se to desilo negdje oko 7-e prije nase ere, znaci da za mene uopste nije vazno da li je pocetak ovog racunjanja vremena ustanovljeno greskom (a jeste) ili ne ..”
    Moj odgovor:
    Da li je greška datum rodjenja Isusa (Isa a.s.) ili ne – o tome nismo raspravljali.
    (O tome nek raspravlja strucna javnost, ja i ti smo sitni za to).
    Ono što je NEOSPORNA činjenica da se danas POČETAK RAČUNANJA VREMENA U SAVREMENOM SVETU uzima datum rodjenja Isusa (Isa a.s.) a to se još i naziva početak Nove ere !!!
    Tako smo došli do 2012 g.
    Ono što sam ti već odgovorio je bila hronologija dogadjaja kako se došlo do ovog datuma (znaći postepeno) i to su neosporne istorijske činjenice koje se daju proveriti u istorijskim spisima.
    Niko normalan to neće osporavati!

    Uostalom pitanje koje sam ti vec postavio :

    – “Kada se kaže prvog dana Januara – ” 2012 godina ” računaju li se tada svuda u svetu godine od rodjenja Hrista ? (Isa a.s.)”
    i to pitanje daje odgovor na ovu temu.
    Ako to osporiš (a nećeš moći) – tek tada polemišemo dalje.

    0

    0
   • jos jedno da ti kazem, u tvom izlaganju o vjeri ima nekoliko grubih lazi (ali to su mozda za tebe istine), a najvise me smeta ta da se ne smiju slaviti rodjendani. Svaki musliman moze, iako ne mora, da slavi svoj rodjendan kako mu volja (naravno ako ne pije alkohol ili cini neki drugi grijeh), i Poslanikov rodjendan je ni vise ni manje nego 3-i praznik po vaznosti u ogromnoj vecini islamskih zemalja i neradni je dan u njima, a tako i Bosnjacki narod od pamtivjeka to slavi, ali ti se mozda ne identifikujes sa tim narodom koliko sa bradatim strasilama talibana iz Peshawarskih medresa i za to ti se mililo ovdje prosirivati ovo vehabijsko sektastvo u protivnosti pravog i normalnog islama.

    0

    0
   • Svaka čast što si mu odgovorio! Ja eto ovo nisam znao … drago mi je da svaki dan saznam nešto novo o religiji mojih komšija i sunarodnika.

    0

    0
   • muslimani NE SLAVE! ni rodjendane ni svoje blagdane!!!
    muslimani obiljezavaju te dane na nacin sto se secaju dogadjaja koji su se tad desili, podsecaju se poruka tih dogadjaja, uzimaju pouku za svoj zivot, zahvaljuju Allahu na blagodatima(npr. mevlud-sto nam se smilovao da smo Muhammedov ummet, sto nas je ucinio njegovim sljedbenicima…ili npr. rodjendan djeteta ili drage osobe zahvaliti se Allahu sto nam je dao isl.)
    ono sto se zove SLAVLJE i ono kako nemuslimani obiljezavaju svoje praznike islam zabranjuje!!! a nije svojstveno ni tradiciji bosnjaka.

    0

    0
   • nemas pojma o tome kako zive muslimani, cak sumnjam da si ikad makar kratko boravio u nekoj islamskoj sredini van Sandzaka ili Bosne, pa sve znas samo iz vehabijske literature. Nisi nikad vidio dobru atmosferu, veselje, posjete rodbini i prijateljima, masovne kupovine, izlasci u setnju, na kafu ili caj i sve ostalo sto je svojstveno objema Bajramima pored pohadjanja dzamije. I to se zove slavlje, jer slavlje nije samo opijanje, tucnjave i bacanje petardi, sto svakako nije u mjestu u takvim prilikama (odnosno nikad). A ako ti pripadas takodje, kao taj Senad, struji koja bi zabranila svaki osmijeh, svaku muziku i cak let zmajeva, za sad moras da patis i cekas jer u ovim prostorima jos je tvoj dan daleko, ovdje vlada hanefijska skola, jos puno vijekova ako Bog da, i ta skola ne terorizuje ljude sa glupim i bolesnim zabranama, i molim te ne lazi da muslimani ne slave rodjendane ni blagdane, naravno da slave jer nema u tome nista loseg, a mnogi rade kao sto si ti napisao i samo ih obiljezavaju, jer islam u stvari daje covjeku SLOBODU.

    0

    0
   • ne znam dal si lud, zbunjen, zacudjen ili sta vec ali ne mogu da polemisem sa tobom jer iz tvojih komentara shvatam da ti ne poznajes islam, ne shvatas da ponasanje muslimana nije sinonim za islam, ne znas osnovne stvari o ‘vehabizmu’, moj komentar ili nisi pazljivo citao ili nisi shvatio, ukratko ti bi uzivao da si bio musliman u doba titovog komunizma tako ti to vidis.

    0

    0
   • Svaki covjek pa koje vjere bio moze da radi sta hoce. Ali nije islamska tradicija slavljenje rodjendana. Po bilo kojoj skoli to nije ispravno. Tebi to niko nece da zabrani da radis ali nemoj LAGAT da je to ispravno. Poslanik s.a.w.s. nije slavio niciji rodjendan, niti su to radili ashabi, cak ni nakon smrti Poslanika s.a.w.s. to nije bila praksa ashaba.
    Pazi sta pricas, jedna stvar je ciniti grijeh, cini ga tvoj problem, ali lagati na Poslanika s.a.w.s. i izmisljati propise islamske vodi izlasku iz vjere.

    0

    0
   • Ne bih ti na ovaj komentar odgovorio da nije Boom napisao: “Svaka čast što si mu odgovorio! Ja eto ovo nisam znao … drago mi je da svaki dan saznam nešto novo o religiji mojih komšija i sunarodnika” .. pa će čovek pomisliti da je tako u Islamu onako kako ti pišeš.

    Prvo – Ako ne znaš – pitaj !
    Drugo – ako znaš a lažeš – teško tebi !
    Dakle,
    pokušaću da objasnim:
    “Obilježavanje rođendana Muhameda i Nove godine nije općeprihvaćeno u muslimanskom svijetu”
    To cak piše u Wikipediji :
    http://hr.wikipedia.org/wiki/Islamski_blagdani
    – Fetva je obavezujuća za mene i za tebe – jeli tako?

    “Nije dozvoljeno organiziranje proslave rođendana bilo kojoj osobi jer je to novotarija. Preneseno je od Allahovog Poslanika da je kazao: “Ko uvede u ovu našu vjeru ono što nije od nje, to će biti odbačeno.” Također, to je oponašanje nevjernika u njihovim postupcima, a Poslanik je kazao: “Ko oponaša jedan narod, njemu i pripada.” (Br. fetve 5289, 3 tom, str. 84.)
    Fetvu potpisali: Abdul-Aziz ibn Baz, Abdur-Rezak Afifi, Abdullah ibn Gudejan, Abdullah ibn Ku’ud.
    ( http://islamika.net/index.php?option=com_k2&view=item&id=1363:da-li-je-dozvoljeno-slaviti-ili-%C4%8Destitati-ro%C4%91endan?&Itemid=123 )
    Ali da ne razglabamo ovde, ako ideš u dzamiju pitaj nekog hodzu, i dobićeš odgovor! Ako ne ideš – onda ne dersi ovde. Zeliš li lično da o ovome raspravljamo? Ostavi ili traži e-mail.

    0

    0
   • Prijatelju, izvinjavam se ali mi treba jedno pojašnjenje ako može, pošto je ovo oko proslave rođendana po islamu, potpuna novotarija za mene. Imam jedno pitanje koje nema veze sa temom, ali se nadam da ćeš mi odgovoriti. Napisao si sledeće “Nije dozvoljeno organiziranje proslave rođendana bilo kojoj osobi jer je to novotarija” … Moje pitanje je da li to znači da ni jedan jedini musliman ne sme slaviti ni sopstveni rođendan? Ili rođendan svoga brata, majke, sestre oca? Da li to znači da musliman ne sme ni ići na proslavu rođendana pripadnika neke druge religije (npr. ti ne smeš kod mene na proslavu mog rođendana)? Da li to znači da se ne sme slaviti ni npr. godišnjica osnivanja eto npr BDZ, koja je bila upriličena skoro, jer je i to rođendan, doduše ne osobe …? Ako je to tako, ja onda znam podosta muslimana koji su prekršili ovu fetvu! Molio bih te najlepše da mi ovo pojasniš malo, jer me stvarno interesuje! Hvala unapred

    0

    0
   • Odgovor za “Boom”-a :

    Veoma rado ću ti odgovoriti.
    Citiram te:
    – “Napisao si sledeće “Nije dozvoljeno organiziranje proslave rođendana bilo kojoj osobi jer je to novotarija”…”

    – Ja sam samo citirao fetvu ( naredbu ) koju su potpisali učenjaci iz Saudijske Arabije i ostavio adresu gde to može da se pročita.
    Ali tu lepo piše: “Nije dozvoljeno ORGANIZIRANJE proslave rođendana bilo kojoj osobi …”
    Ja, niti bilo ko drugi, nema pravo da sam iz svoje glave odredjuje propise. U najmanju ruku mora imati ovlašćenje od nadležne institucije.
    Nama je nadležna institucija za verska pitanja naša IZ, zatim Rijaset u Bosni i tako redom.
    Ta hijerarhija u Islamu mora da se poštuje.
    Nigde nisam pročitao iz valjanih izvora da je proslava Nove godine niti rodendana dozvoljena.
    Zato pozivam ove “muslimane” što propagiraju proslavu Nove godine – neka daju dokaz da je to dozvoljeno – ili neka poštuju Islamska pravila koja to zabranjuju.
    Evo na primer šta Rijaset u Bosni na svom zvaničnom sajtu piše o ovom problemu:
    ( http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=2263:slavljenje-roana&catid=161:roeakika&Itemid=139 )

    ” Pitanje

    Esselamu alejkum!
    Zanima me da li je u islamu slavljenje rođendana dozvoljeno?
    Brat me pozvao na proslavu rođendana njegove kćerke. Kaže da će se rođendan slaviti u nekoj sali, da će biti halal-meso i da neće biti alkohola. Pjevači neće biti, ali će se puštati muzika sa cd-ova.
    Čitala sam na nekim internet-stranama da je proslavljanje rođendana zabranjeno jer ni Muhammed a. s. to nije radio, ali meni se radi o očuvanju rodbinskih veza, jer ipak brat mi je, a nismo uvijek bili u dobrim odnosima, što se u zadnje vrijeme, elhamdulillah poboljšalo, a on se lahko naljuti. A za njega je to nešto posebno, jer mu kćerka inšhaAllah puni godinu dana.
    Unaprijed hvala na odgovoru!
    Selam!

    Odgovor

    Proslavljanje rođendana nije u duhu muslimanske tradicije, ali nije ni zabranjeno nekim posebnim zakonskim tekstom. To spada u običaje – adete, a ne u ibadete, a običaji u osnovi nisu zabranjeni osim ako sadrže nešto što je u suprotnosti sa šerijatom. Kako će izgledati ta svečanost, nama nije poznato pa ne možemo o tome ništa reći. Ako od vašeg prisustva ovisi održavanje rodbinske veze, smatramo da nema smetnje da tome prisustvujete, pod uvjetom da ne učestvujete u nečemu što se kosi sa islamskim propisima. ”

    Evo, čak i u ovoj ( možda najblažoj) fetvi se kaže:
    “Ako od vašeg prisustva ovisi održavanje rodbinske veze, smatramo da nema smetnje …” itd.
    Dakle – odrzavanje rodbinskih veza je prioritet !!!
    Tako i odrzavanje komšijskih, dobrosusedskih odnosa sa pripadnicima drugih konfesija je obaveza – ne samo prilikom rodjendana.

    ( Mislim da ova fetva daje odgovor na tvoje pitanje o rodjendanu )

    Što se tiče proslave rodjendana BKZ – malo ću se našaliti :
    – Ako mi doneseš izvod iz MK rodjenih za BKZ da je rodjen tada i tada – ja više ne idem na njihove “rodjendane” 🙂
    -Hoću reći da nije isto rodendan neke osobe i organizacije, udruženja. partije itd.

    0

    0
   • bio sam ti vec odgovorio ali je moj komentar eliminisan od strane moderatora, mrsko mi sve ponoviti pa cu samo nesto da te pitam: ako vec pricamo o rodjendanima, sto mislis o slavljenju Mevluda?

    0

    0
  • nek se prevrce na raznju u vatri zbog onoga sto je uradio, nije mi jasno da njegovo ime spominjes nama muslimanima kao neki argument a zna se stav muslimana o njemu.
   ako nije religijski praznik sto nacin na koji se obelezava je religijski. ko je deda mraz? sv nikola koji je bitan lik hriscanima.
   sam kazes da nas niko ne tera da slavimo i nemoj da nam to namecete i pricate kako je ispravno. ko god misli da treba nek crkne po trgovima i restoranima od slavlja mi muslimani to necemo. svako svoje i gotovo.
   mi racunamo vrijeme po tom kalendaru ali to sto nam ta noc nista ne znaci sta vas boli briga vi nastavite da verujete u deda mraza, kitite se i zijevajte po cijelu noc niko vam ne brani.

   0

   0
   • Od Deda mrazu smo već naširoko pričali i utvrdili smo da je on nametnut od strane Koka Kole i katolika i samim Srbima. Inače, do pre II sv. rata (tačnije do 60-tih) Srbi nisu znali za Deda Mraza već je postojao isključivo Božić Bata koji je donosio poklone deci na Božič koji se slavio, a Nova Godina se malte-ne nije ni slavila u Srba do pre 50 godina.

    0

    0
   • deda mraz ti je sv. nikola , jelka od kraljice engleske a nova kaledarska po papi kad su mu ocitali panoiju
    sve laz do lazi i prica za malu decu

    0

    0
   • e pa kad ste vi ispali maj…i i prihvatili te podvale katolika nemojte sad i nas da ubedjujete da to radimo.
    mi vama nismo krivi zbog toga a vi nas pustite DA NE SLAVIMO NOVU GODINU!!!

    0

    0
  • ajde ne lupetaj i idi soli pamet nekom drugom, znamo mi da je medzunarodna po kalendaru, ali se vidi po tvom komentaru da neznas kad je rodzen Issa alejhi selam ili kako ga ti nazivas (isus)pa ga malo dajes katolicima malo protenstantima malo pravoslavcima i to vam cini sveto trojstvo !

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.