Bošnjacima i svim povratnicima oduzeto pravo vlasništva!

0
0

BiH – Nedavno urađena analiza Fondacije Centar za javno pravo o dva zakona o katastru i premjeru RS, koji su u Narodnoj skupštini (NS) RS prošle godine izglasani po hitnom postupku, samo je potvrdila zašto su ovi zakoni podigli dosta prašine i nezadovoljstva među Bošnjacima i povratničkom populacijom.

Vitalni interes

U najkraćem, oba ova zakona “oduzimaju pravo vlasništva protjeranim i raseljenim licima s teritorije RS”, što je ništa drugo do završetak procesa etničkog čišćenja mirnodopskim sredstvima!

Pravnik Ena Gotovuša, saradnica Fondacije i autorica analize, ističe da je riječ o pravno utemeljenom dokumentu, rađenom nekoliko mjeseci, koji je “oslobođen” bilo kakvog ideološkog ili političkog utjecaja.

Dokument, naime, zadire u srž problema koji je ponukao Bošnjake iz RS da već nakon donošenja prvog zakona putem svojih zakonodavnih predstavnika zatraže zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Međutim, ocijenjeno je da su ponuđena rješenja u drugom zakonu samo neznatno poboljšala zaštitu prava na imovinu.

– Ograničavanje prava na podnošenje vlasničke tužbe rokom i činjenica da će sva dokumentacija iz gruntovnica biti preuzeta od strane Uprave (Geodetska uprava RS, op.a), pojedincu ostaje još samo nada da će se službenici Uprave rukovoditi načelima nezavisnosti i profesionalnosti, a ne interesima političke opcije – navedeno je, između ostalog, u ovom dokumentu.

Podsjećamo, nakon što je primjena Zakona o katastru RS obustavljena odlukom Ustavnog suda BiH, NS RS je u oktobru prošle godine po hitnom postupku usvojila modificiranu verziju, ili Zakon o premjeru i katastru RS.

Međutim, ni u novom zakonu nije napušten koncept da zemljišno-knjižne evidencije budu u nadležnosti Republičke geodetske uprave.

Završetak etničkog čišćenja

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS je i nakon drugog zakona podnio apelaciju za ocjenu ustavnosti, koju je Ustavi sud RS odbio.

Na taj je način, ukoliko ne bude podnesena nova apelacija Ustavnom sudu BiH, faktički onemogućio povratnike u RS da efikasno zaštite privatno vlasništvo, čime bi samo bili potvrđeni rezultati etničkog čišćenja u ovom entitetu.

Izvor: DnevniAvaz.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.