Ana Pejović: Kroz tri javna poziva do radnog angažovanja 100 nezaposlenih lica

0

Javni poziv za subvenciju za samozapošljavanje namenjen je nezaposlenim licima koji se nalaze na evidenciji NSZ, a imaju završenu obuku „Put do uspješnog preduzetnika“.Traje do 21. jula, a za ovaj poziv planirana su sredstva u iznosu od 7,5 miliona dinara. Bespovratnim sredstvima za pokretanje sopstvenog biznisa može da se nada 50 lica.

U pitanju su jednokratni iznosi od 200.000 dinara za nezaposlena lica, 220.000 za lica koja su proglašena viškom u firmama u kojima su radili, dok je iznos od 240.000 dinara namenjen osobama sa invaliditetom – istakla je direktorka Filijale NSZ Prijepolje Ana Pejović i dodala da su oni koji dobiju subvenciju obavezni da godinu dana obavljaju registrovanu delatnost i da redovno uplaćuju poreze i doprinose po osnovu socijalnog osiguranja.
Javni poziv za realizaciju sprovođenja javnih radova, koji je otvoren do 14. juna, namenjen je radnom angažovanju teže zapošljivih lica, na period od 4 meseca. Mogu se sprovoditi u oblastima socijalne zaštite i humanitarnog rada, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture, održavanja i zaštite životne sredine i prirode, kao i u oblasti kulturne delatnosti za koju se isključivo angažuju osobe sa invaliditetom.

Sredstva koja se izdvajaju za ovu namenu koriste se za isplatu naknade zarade za lica koja su angažovana na javnim radovima u iznosu od 22.000 dinara i poslodavcima koji će na ime sprovođenja javnih radova dobiti po 2.000 dinara za svako lice koje angažuju. U planu je da radno angažujemo 50 lica za javne radove za šta smo izdvojili 7,5 miliona dinara – rekla je Ana Pejović.
Prema rečima Ane Pejović, javni poziv namenjen poslodavcima za zapošljavanje kategorije teže zapošljivih lica već je završen, a za zapošljavanje 10 lica izdvojeno je 2,5 miliona dinara.Tokom 2018. godine, kroz ova tri javna poziva, u Prijepolju su radno angažovane 84 osobe, 44 kroz javne radove, 8 kroz subvenciju poslodavcima, dok su 32 osobe dobila sredstva za pokretanje neke vrste sopstvenog biznisa.

Opširnije u video prilogu:


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.