Amfilohije: Sistematski nas progone

0
13

Južni Sandžak – Kao dokaze za takvu tvrdnju, mitropolit Amfilohije podsjeća na sudske procese, pokušaje oduzimanja crkvene imovine, zahtjeve da se ruše crkve na Rumiji i na Svetom Stefanu, optužbe da su on i sveštenstvo “okupatori“ i uzurpatori, proterivanje  sveštenika koji nemaju boravišnu dozvolu i ostale atake Srpsku pravoslavnu crkvu
Protiv njega se u Podgorici trenutno vodi sudski postupak zbog “govora mržnje“, što mitropolit ocjenjuje kao dio pritiska na SPC i njega lično.

“Nesumnjivo da je sve to pritisak. I ovaj sudski proces je nastavak gonjenja pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koje je poodavno započelo“, navodi mitropolit Amfilohije.
“Plod tog besudnog ponašanja je vještačko stvaranje pseudoreligijske zajednice, koju iz političkih i ideoloških razloga pokušavaju da podmetnu kao jedinu pravoslavnu crkvu. Tu tvorevinu podržavaju i plaćaju iz državnog budžeta i to je državni projekat“, kaže on.


“Kletva je sastavni dio biblijskog jezika“

Mitroplit se pita i kako tužilaštvo nije reagovalo kada je predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić proglasio njega i njegovo sveštenstvo za okupatore Crne Gore i uzurpatore Cetinjskog manastira. S druge strane, mitropolit je optužen za govor mržnje, jer je kleo eventualne rušitelje crkava.
“Kletva je sastavni deo biblijskog jezika, starozavetnog i novozavetnog, dio hrišćanske propovijedi kroz vjekove. Kleli su, kada nije bilo drugog načina da one koji su skrenuli sa Božjeg puta ili ušli u zločin vrate, i Mojsije, i sam Isus Hrist, a, naročito, Sveti Petar Cetinjski. Da i ne govorimo o tome da je Njegošev ‘Gorski vijenac’ pun tog biblijskog jezika koji vodi rat protiv zla“, podsjeća on.
“Taj jezik ne pokazuje mržnju, već, naprotiv, potpuno obratno, beskrajnu ljubav. To je jezik prepun brige za čovjeka! Danas bi, verovatno, sudili i Svetom Petru koji je na samrtnom odru rekao da onima koji prave smutnju i razdor treba da se dom iskopa. Njega bi, valjda, i u Hag poslali“, smatra Amfilohije.


“Izmišlja se novi identitet“

Kao još jedan u nizu dokaza da vlast u Podgorici ima dvostruke aršine, mitropolit navodi i to što tužilaštvo uopće nije reagovalo kada je, prilikom napada na Cetinjski manastir 2007. pretilo i krvoproliće.

Đukanović se miješa u život crkve

“Kada smo to tražili, rekli su da su nenadležni. Bilo je još takvih primera, koji očevidno govore da iza svega ovoga stoji plan, smišljeni plan, da se uništi najstarija ustanova u ovoj državi, kičmeni stub oko kojeg je sadenuta Crna Gora, i to ne samo ona Petrovića“, ocjenjuje Amfilohije.

“Valjda treba sada izmišljati neki novi identitet u svim oblastima života. Da postoji takav plan, pokazuje i odbijanje da se donese zakon o restituciji crkvene imovine. Umjesto toga, prete da će biti oduzeto i ono što komunisti nisu oteli, pa i ime crkve, čak i njeno postojanje“, podsjeća on.
Predlog Mila Đukanovića i DPS da se formira jedna pravoslavna crkva u Crnoj Gori, mitropolit ocjenjuje kao “anticrkveni duh i nacionalšovinističku ideologiju“ na djelu.
Sve spekulacije o jedinstvenoj crkvi u Crnoj Gori, pa i one da bi on mogao biti mitropolit neke autokefalne crnogorske crkve, Amfilohije vide kao grubo miješanje u život crkve i pokušaj političkih manipulacija.


Progon Mitropolija, a konkordat sa Vatikanom

Optužbe da smo samo “beogradska ekspozitura“ potpuno su neshvatljive u trenutku kada crnogorska Vlada potpisuje konkordat sa Rimokatoličkom crkvom i kada postoji neposredna vlast Vatikana nad Biskupijom kotorskom, što uopšte ne važi za Mitropoliju i pravoslavne eparhije, kaže mitropolit Amfilohije.

Čemu konkordat sa Vatikanom?

“U vrijeme kada je knjaz Nikola potpisao konkordat sa Svetom stolicom, pravoslavna vera je bila državna, i bilo je prirodno što su katolici tražili rešenje svog statusa. U to doba, naime, Bečkim kongresom Crnoj Gori su pridodate teritorije na kojima su živjeli rimokatolici, dok je Mitropolija bila deo države, kao i danas crkva u Grčkoj, Danskoj i drugim zemljama zapada“, podseća on.
“Sada, kada nemamo zakona koji reguliše odnose države i crkve, već samo zakon iz one države koja je propala, ne može se govoriti o konkordatima. Ali, šta se radi: sa najviših mjesta Mitropolija se lišava identiteta, postojanja i pravnog statusa i u isto vrijeme potpisuje konkordat sa Rimokatoličkom crkvom, iako 80 odsto naroda Crne Gore pripada pravoslavnoj crkvi. Da li je logično da se u takvom poretku stvari Mitropoliji prijeti čak i konfiskacijom imovine, a sa katoličkom potpisuje ugovor“, pita se mitropolit.

Izvor: Vesti-Online.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.