27. Decembar 2009

Mitropolit crnogorsko-primorski i čuvar trona Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije Radović rekao je u srijedu uvečer da ga je “pomalo stid” od stava Evrope – kao da se “smilovala da nam da vize, kako bismo mogli da šetamo po evropskim bircuzima”.

On je ocijenio u Zadužbini Ilije Kolarca na tribini o ulozi SPC u Srbiji danas da Evropa nudi ekonomski razvoj, ali je u velikoj duhovnoj krizi i krizi identiteta.

“Evropa je u mnogo dubljoj duhovnoj krizi, nego što mi koji joj pomalo bezglavo hrlimo možemo i da naslutimo”, kazao je Radović.

“Mi smo opet s jedne strane u dubinskoj krizi ali s druge strane pred izazovom kojem ćemo se privoljeti carstvu”, kazao je mitropolit Amfilohije.

On je upozorio da Srbija u EU ulazi duhovno opustošena komunizmom, ali i materijalno ugrožena.

Mitropolit je kazao da “srpski narod u EU ne bi smeo da uđe poput prosjaka, već dostojanstveno i u žitnicu njene kulture jedino može da unese Svetosavlje, s obzirom na to da ne može da joj ponudi fabrike i naprednu ekonomiju”.

“Srbija treba da podsjeti Evropu da je izgrađena na hrišćanskoj kulturi”, istakao je Amfilohije.

Amfilohije je rekao da je Srbija oduvijek dio Evrope i njen temelj i da se Evropa u “svojim tektonskim duhovnim poremećajima sve više opredjeljuje za zemaljske vrijednosti, a ne za carstvo nebesko”.

Mitropolit je rekao da Srbija ne može Evropi da ponudi razvijenu ekonomiju i fabrike, ali može da ponudi svoje “svetosavsko i svetolazarevsko opredjeljenje”.

“Opredjeljenje SPC danas je opredjeljenje za put Svetog Save i put kosovskog zavjeta. To su isti putevi, samo što je i kosovski zavjet i krvlju zapečaćen”, kazao je on.

Amfilohije je rekao da se na Kosovu danas ne rješava samo politička sudbina Evrope i sveta, već se vodi borba između dobra i zla.

On je naveo da predstavnici međunarodne zajednice ne mare mnogo za to što se na Kosovu i Metohiji ruše manastiri i crkve već samo za svjetske interese.

Mitropolit Amfilohije je kazao da će uloga SPC na Kosovu i Metohiji ostati kao što je bila vjekovima unazad i da Crkvi i srpskom narodu treba pomoći da ostane u južnoj srpskoj pokrajini.

Tribini koju je organizovao Fond Slobodan Jovanović prisustvovali su lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, potpredsjednik DSS Slobodan Samardžić i akademik Matija Bećković.

(agencije/MONDO)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles