15. Juni 2015

Kongres SAD

Amerika – Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pozdravlja prijedlog nove rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je predložio američki kongresmen Christopher Smith iz New Jerseya te poziva sve američke Bošnjake i prijatelje da ulože maksimalne napore u lobiranju za njeno konačno usvajanje.

“Veoma je važno da u godini kada se navrašava 20 godina od genocida u Srebrenici, SAD još jednom, putem nove rezolucije, politički potvrdi da zločine koje su provodile snage bosanskih Srba, smatraju genocidom. Istovremeno u prijedlogu rezolucije se osuđuju izjave koje tu činjenicu opovrgavaju”, ističe IGK u saopćenju za javnost.

Ova organizacija ocjenjuje važnim što rezolucija govori o genocidu ne samo u Srebrenici, već na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine te naglašava da je prijedlog nove rezolucije veliki korak za pobjedu istine o agresiji i genocidu u BiH i pravde za žrtve tih zločina.

“Kazna za zločince i pravda za žrtve je trajan zadatak i obaveza, kako se genocid više nikada i nigdje ne bi ponovio. U godini kada se navršava 20 godina od genocida u Srebrenici, najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi, ukazujemo na neophodnost prevladavanja kulture nekažnjivosti, te na neophodnost sprečavanja negiranja genocida u Srebrenici, koji je potvrđen relevantnim sudskim odlukama, kao i na spoznaju da je njegovo priznanje prvi korak na putu do pomirenja”, podvlače u IGK-u.

Kultura sjećanja na žrtve genocida je, dodaju, od egzistencijalne važnost te je važno ukazati na potrebu memorijalizacije genocida i kolektivnog sjećanja.

“Kroz memorijalizaciju genocida i kolektivno sjećanje radimo na historijskom pamćenju, kao bitnom faktoru otpora fašizmu, destrukciji i agresiji”, poruka je IGK-a, uz zahvalnost Savjetodavnom vijeću za BiH na naporima koje kontinuirano čini da se bosanskohercegovački glas čuje u Vašingtonu.

(Faktor.ba)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles