Američki ambasador posjetio Internacionalni univerzitet

3
8

Novi Pazar – Njegova ekselencija, gospodin Kajl Rendolf Skat , ambasador Sjedinjenih američkih država u Srbiji, danas je posjetio Univerzitet u Novom Pazaru gdje se sastao sa rektorom Univerziteta prof. dr Suadom Bećirovićem, generalnim menadžerom, doc.dr Elmom Elfić Zukorlić i prorektoricom za nastavu, prof.dr Amelom Lukač Zoranić. Delegaciju ambasade SAD-a činili su još g. Vilijam Henderson,.šef kancelarije za medije i kulturu, i gđa Jasma Kunić.

Predstavnici Univerziteta u Novom Pazaru upoznali su ambasadora sa historijatom Univerziteta, kao i sa širokim spektrom dosadašnje suradnje Univerziteta u Novom Pazaru sa institucijama za visoko obrazovanje u regiji i svijetu. Suradnja sa univerzitetima se odvija kroz naučno-istraživačke projekte, razmjenu studenata i brojne bilateralne ugovore o suradnji pojedinačnih fakulteta. Ambasador je također upoznat sa strategijom razvoja Univerziteta u Novom Pazaru u kojoj je naglasak na značaj usklađivanja obrazovnih sistema sa evropskim a sve u cilju što efikasnijih integracija.

Nakon prijema u Rektoratu, Nj.E. g. Skat je razgovarao sa studentima Univerziteta odgovarajući na njihova pitanja vezano za stipendije i mogućnostima školovanja u SAD te saradnje i razmjene studenata IUNP-a i studenata nekog američkog Univerziteta. Studenti su želeli da čuju i stavove i iskustva NJ.E. g. Skata vezano za neka od važnih pitanja na globalnom nivou, dok je g. ambasador od studenta želio čuti kako oni vide svoju budućnost u Srbiji uz zajednički zaključak da je obrazovanje i znanje ključ za stabilnu i uspješnu zemlju, multikulturalnu, oslobođenu svih predrasuda.

SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Ponosni smo da u Sandzaku imamo internacionalni univerzitet koji opravdava to ime jer su na njemu mnoge nacije – bosnjaci, muslimani, iliri, bogumili, srbi, vlasi, cigani, romi itd zaista bogatstvo razlicitosti

    0

    0
  2. Ovo je malen korak za USA , ali ogroman skok za ovu instituciju. USA je zemlja koja ulaze ogromna sredstva u kvalitetno obrazovanje a obrazovanje stvara bogatstvo. Kvalitetno obrazovanje po ugledu na EU i USA, gdje ipak postoji demokratija, (sistem nije savrsen ali trenutno na ovaj dunjaluk bolji sistem ne postoji a BOSNJACI SU AUTOHTONI EVROPSKI NAROD i trebamo biti ponosni na to). Puno mozemo da naucimo od EU, dva svjetska rata su vodjena u EU , ali su se opet uzdigli iz pepela i opet su jedna od vodecih ekonomija svijeta,( zahvaljujuci kvalitetnom obazovanju), naravno uz pomoc USA -Marshall Plan. Isrenost, kvalitet elite / nacije, postenje i pravo prijateljstvo su vrline koje USA cijeni, zato Bosnjaci moraju pozitivnim djelima dokazati da zele u EU, uz podrsku EU i USA institucija. OBRAZOVANJE, RAD, RED , DISCIPLINA, POSTIVANJE SVOJE NACIJE, VJERE, KULTURE , JEZIKA, ( postivanje i uvazavanje svih ostalih u EU), je Kljuc uspjeha Bosnjaka. Ova posjeta dokazuje podrsku USA slobodnim i kvalitetnim institucijama. Hvala G-dinu Ambasadoru USA na ovoj posjeti.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.