Ambasade Sandžaka u svijetu

8
10

Snažna potreba Bošnjaka Sandžaka da se odupru nametanju arogancije režima koji od njih očekuje pasivnost i slijepo podaništvo,  rezultirala je otvaranjem  niza institucija koje afirmišu kulturne, vjerske, nacionalne i druge bošnjačke vrijednosti.

Autorka: Nuruddina Mersada Agović

Nakon otvaranja Predstavništva Sandžaka za Skandinaviju (Geteborg, Švedska)  i Predstavništva Sandžaka u Bosni i Hercegovini (Sarajevo), prije nekoliko dana otvoreno je i Predstavništvo Sandžaka u Sjedinjenim Američkim Državama (New York).  Kao rezultat kolektivne inicijative Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka uskoro se očekuje otvaranje Predstavništava Sandžaka i u drugim zemljama.

Ova predstavništva zvanično otvara Narodno vijeće Sandžaka (NVS) i početak njihovog rada označava potpisivanje ugovora između predsjednika Izvršnog vijeća Sandžaka i predstavnika Sandžaka u zemlji u kojoj je Predstavništvo otvoreno.

Koji su to ciljevi za koje će se ova Predstavništva zalagati kroz realizaciju svojih projekata?

U nekim zemljama, među kojima je na primjer i Bosna i Hercegovina, veliki broj Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka nema riješen pravni status, pravo na liječenje i školovanje, iz razloga što ambasade, u ovom slučaju ambasade Srbije i Crne Gore, slabo vode brigu o njihovim pravima. Predstavništvo Sandžaka će nastojati da se uključi u rješavanje problema ove prirode koje imaju Bošnjaci Sandžaka.

Ova Predstavništva radit će na internacionalizaciji sandžačkog pitanja u svijetu uz obavezu da kulturu Bošnjaka Sandžaka predstave na najbolji način. Planira se pristupiti skupštinama, kao  što je na primjer skupština evropskih regija u kojoj se nalazi veliki broj regija i međunarodnih organizacija.

Predstavništva će u zemljama u kojima su otvorena  graditi Sandžačke Kulturne Centre (SKC) koji će promovisati bošnjačke kulturne vrijednosti kroz razne manifestacije. Jedan takav Centar je već izgrađen u Sarajevu i uskoro se očekuje njegovo svečano otvorenje.

Bošnjaci Sandžaka će dokazati da nisu otrgnuti od ummeta i zajednice kroz svoju institucionalnu borbu koja je javna i demokratska. Borit će se protiv opasne asimilacije Bošnjaka u tuđe kulture koja im se nameće kroz sistem školstva, medijsku propagandu i ekonomsku ovisnost.

U tom smislu, osnovana je Bošnjačka Nacionalna Fondacija (BNF) koja će obezbjeđivati finansiranje kulturnih, nacionalnih i drugih projekata Bošnjaka. Ova fondacija svoju osnivačku skupštinu je održala u okviru regionalnog skupa privrednika i predstavlja jedan od važnih stubova koji drže bošnjačku nacionalnu građevinu s obzirom na to da je finansijska neovisnost jedna od osnovnih kategorija svakog suvereniteta. Privrednici su potpisali akt kojim su se obavezali da će uplaćivati mjesečni iznos u Bošnjačku Nacionalnu Fondaciju kao vid vakufske investicije, a vakuf je najsigurniji vid institucije bilo da služi vjerskim ili nacionalnim interesima.

Sandžačka biznis asocijacija (SABA) je nedavno potpisala protokol o saradnji sa Udruženjima privrednika, kao što su Udruženje privrednika iz Tešnja (Bosna i Hercegovina), Udruženje privrednika iz Burse (Turska), kako bi u saradnji sa njima ojačala svoje projekte i realizaciju humanih ciljeva koje je sebi postavila.

Snažni osjećaj za kolektivitetom, jedinstvom, obavezama prema Zajednici  koje imaju mnogi Bošnjaci Sandžaka  danas utiče na buđenje svijesti i onih Bošnjaka koji su zapali u apatiju, malodušnost, te dozvolili da ih, u njihovom djelovanju, parališe strah od ,,jačega” čineći ih tako inferiornim u odnosu na druge. U tom smislu, Predstavništva Sandžaka pozivaju svoj narod na odvažnost, hrabrost i optimizam  sloganom  ,,Zajedno smo jači!”  Ovaj slogan se odnosi kako na Bošnjake privrednike, tako i na učenjake, umjetnike, univerzitetske profesore i druge. Bošnjačka Akademija nauka i umjetnosti (BANU) koja uveliko radi na realizaciji svojih projekata finansirat će se iz sredstava Bošnjačke Nacionalne Fondacije. Naši naučni kapaciteti više neće ovisiti od finansija sila dominacije koje su i na takav način vladale određenim narodima  nastojeći ih podčiniti i učiniti ovisnim i podaničkim.

Predstavništva Sandžaka zalagat će se za jačanje ekonomsko privredne saradnje između zemalja u kojima se nalaze i Sandžaka.

Ovo Predstavništva podržavaju i programe evropske unije koji se odnose na prekograničnu saradnju zemalja u regionu.

Očekivana je prirodna potreba i motivacija Bošnjaka Sandžaka da se, nakon dugogodišnjeg tlačenja od strane srpsko – crnogorskog režima, bespoštedno angažiraju u svim projektima koji su u interesu bošnjačkog naroda i Zajednice.

Jednom riječju, Predstavništva Sandžaka u svijetu imaju za cilj  zastupanje  kulturnih, ekonomskih, nacionalnih, političkih i drugih interesa Sandžaka prema svim relevantnim faktorima.

Otvorena Ambasada Sandžaka u Švedskoj

Otvorena Ambasada Sandžaka u Bosni i Hercegovini

Otvorena Ambasada Sandžaka u Sjedinjenim Američkim Državama

Autorka je akamska slikarka i univerzitetska profesorica


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

 1. Buhahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Hahaaaaaaaaaaaaaaaa. Jeste ambasada, kao sto je moja kuzina ambasada! Glupiranje u prazno i trosenje vremena na vise nego prazne price. Pokazacemo mi vama ko smo i sta smo. Naucicete se reda, da budete mirni, odani i posteni, pre svega prema svojoj zemlji Srbiji!

  0

  0
 2. Pored svih navedenih i nesumnjivih potencijala koje Sandžak ima, želeo bih za širu javnost da iznesem i potencijal hotelskog brenda “Sandžak”, kao i samog Sandžaklije.

  Moram da priznam da ideja da Sandžak bude hotelski brend nije moja, već uvaženog muftije Muamera ef. Zukorlića.

  Kao kanadski državljanin i američki đak u oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva, bio sam njihov verni sledbenik. Muftijina želja da to “američko namestimo da bude sandžačko”, “zbog afirmacije Sandžaka i Sandžaklija”, me je, rekao bih osvestila i uputila na pravi put. Ne mislim da će Kanađanima i Amerikancima biti zbog toga hatar, jer sam ja u međuvremenu napravio tehnološki prodor u odnosu na njih i mogu sada da pripremam bolju hranu i pružam bolju uslugu nego oni tamo.

  Faktički, ovim sandžački Bošnjaci dobijaju svoju kuhinju (poput Francuza, Italijana, Amerikanaca…). Dobijaju svoj prepoznatljiv brend kao što su Ritz – Carlton, Sheraton, Hilton…

  Svaki brend ima moć da privlači goste (kupce), jer ima nešto posebno i prepoznatljivo.

  Nije realno, niti potrebno da se hotelski brend “Sandžak” takmiči sa ovim američkim u luksuzu i veličini. Tu se radi o milijardama dolara. Ali jeste moguće, i biće tako, da se sa njima, ili bilo kime, takmiči u kvalitetu hrane i restoranske usluge.

  Hoteli manji i skromniji, na dobrom mestu, sa takvom restoranskom ponudom, će ostvarivati vrhunski profit. A profit je u tržišnoj privredi jedino merilo uspešnosti nekog hotela, bez obzira na luksuz i/ili brend.

  O Sandžaklijama kao “brendu” se podrazumeva kada rukovode i rade u takvom brendu, koji će, ujedno biti i škole kuvarstva, usluživanja, kuhinjskog & restoranskog menadžmenta. Biće svuda dobrodošli pod uslovom da rade onako kako su radili, učili i naučili u brendu “Sandžak”, što će oni, bezbelji, i raditi.

  Eto mogućnost da sandžački Bošnjaci kupuju takve hotele, u bilo kom mestu ili gradu, bilo koje zemlje na svetu, sami ili udruženi u akcionarska društva, poseduju, vode i rade u njima.

  A pošto znaju da to nešto i košta (franchisa), red je da izdvajaju procenat od ukupne prodaje (10%) za vlasnika, Islamsku zajednicu u Srbiji.

  Mogućnost da Muftiju “zatrpamo” parama, pa da ga od toga “zaboli glava”.

  Velike su mogućnosti za ulaganja u turizam u mnoge zemlje otkupom bankrot hotela, njihovom modernizacijom i, ili ekpsploatacijom, ili preprodajom. Naročito u zemljama u tranziciji, kao na zapadnom Balkanu gde tek prave prve korake u tržišnoj privredi (bivši “samoupravljaći”) jer je tržište nemilosrdno čislilište gde mesta ima samo za najbolje.

  O mogućnostima Peštera kao vazdušne banje, za duži ili kraći boravak sanžčačke dijaspore, njihovo školovanje … nekom drugom prilikom.

  Isto tako, o mogućnosti da Sandžaklije iz sveta, preko SABE, prenose proizvodnju tehnologije u Pazar, kao na primer turski INOXAN iz Burse, čijeg vlasnika Vehbi Varlika (rođen u Skoplju) lično znam i čiji sam musafir bio, i da ne govorim ovom prilikom.

  A samo da znate, ugostiteljstvu zemalja zapadnog Balkana predsoji kompletna modernizacija (da iz kuhinja izbace sav onaj tehloški krš), a šta im sve treba, ima ko će im reći.

  0

  0
 3. AKO BOG DA BICE:
  Otvorena Ambasada Sandžaka u ENGLESKU
  Otvorena Ambasada Sandžaka u FRANCUSKU
  Otvorena Ambasada Sandžaka u SVICARSKU
  Otvorena Ambasada Sandžaka u AUSTRIJU
  Otvorena Ambasada Sandžaka u HOLANDIJU
  Otvorena Ambasada Sandžaka u LUXEMBURG
  Otvorena Ambasada Sandžaka u SLOVENIJU
  Otvorena Ambasada Sandžaka u AUSTRALIJU
  Otvorena Ambasada Sandžaka u NEMACKU
  Otvorena Ambasada Sandžaka u DANSKU
  Otvorena Ambasada Sandžaka u NORVESKU
  Otvorena Ambasada Sandžaka u BELGIJU
  Otvorena Ambasada Sandžaka u TURSKU
  Otvorena Ambasada Sandžaka u KANADU
  Otvorena Ambasada Sandžaka u ARAPSKE ZEMLJE
  Otvorena Ambasada Sandžaka u CIJELOM SVIJETU

  Allah da vas nagradi insaAllah…

  0

  0
  • Kakve ambasade covece., nisu to nikakve ambasade, to su predstavnistva na nivou kulurno umetnickog drustva, svako ko je iole pismen zna da se ambasade formiraju na medjudrzavnom sporazumu i to po principu reciprociteta , tj. drzave medjusobno istovremeno otvaraju ambasade, ovo je cista demagogija ,nesto sto nema veze s ambasadom se predstavlja kao ambasada

   0

   0
   • za nas je to “covece” pocetak reabilitacija SANDZACKI narod u krug medjunarodne institucije i predstavljistva sirom svijeta…. pa ti zovi to ambasada, bosnjacka sandzacka kuca, klub, dzemat, institucija, lobiranje,itd to je za nas tek pocetak.
    Nebrini ti “covece”!!!! Sandzak u srcu, Sandzak u dusu, Sandzak do slobodu…..
    Bosnjaci iz Sandzaka su poceli da se probudu…

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.