11. Januar 2012

Snažna potreba Bošnjaka Sandžaka da se odupru nametanju arogancije režima koji od njih očekuje pasivnost i slijepo podaništvo,  rezultirala je otvaranjem  niza institucija koje afirmišu kulturne, vjerske, nacionalne i druge bošnjačke vrijednosti.

Autorka: Nuruddina Mersada Agović

Nakon otvaranja Predstavništva Sandžaka za Skandinaviju (Geteborg, Švedska)  i Predstavništva Sandžaka u Bosni i Hercegovini (Sarajevo), prije nekoliko dana otvoreno je i Predstavništvo Sandžaka u Sjedinjenim Američkim Državama (New York).  Kao rezultat kolektivne inicijative Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka uskoro se očekuje otvaranje Predstavništava Sandžaka i u drugim zemljama.

Ova predstavništva zvanično otvara Narodno vijeće Sandžaka (NVS) i početak njihovog rada označava potpisivanje ugovora između predsjednika Izvršnog vijeća Sandžaka i predstavnika Sandžaka u zemlji u kojoj je Predstavništvo otvoreno.

Koji su to ciljevi za koje će se ova Predstavništva zalagati kroz realizaciju svojih projekata?

U nekim zemljama, među kojima je na primjer i Bosna i Hercegovina, veliki broj Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka nema riješen pravni status, pravo na liječenje i školovanje, iz razloga što ambasade, u ovom slučaju ambasade Srbije i Crne Gore, slabo vode brigu o njihovim pravima. Predstavništvo Sandžaka će nastojati da se uključi u rješavanje problema ove prirode koje imaju Bošnjaci Sandžaka.

Ova Predstavništva radit će na internacionalizaciji sandžačkog pitanja u svijetu uz obavezu da kulturu Bošnjaka Sandžaka predstave na najbolji način. Planira se pristupiti skupštinama, kao  što je na primjer skupština evropskih regija u kojoj se nalazi veliki broj regija i međunarodnih organizacija.

Predstavništva će u zemljama u kojima su otvorena  graditi Sandžačke Kulturne Centre (SKC) koji će promovisati bošnjačke kulturne vrijednosti kroz razne manifestacije. Jedan takav Centar je već izgrađen u Sarajevu i uskoro se očekuje njegovo svečano otvorenje.

Bošnjaci Sandžaka će dokazati da nisu otrgnuti od ummeta i zajednice kroz svoju institucionalnu borbu koja je javna i demokratska. Borit će se protiv opasne asimilacije Bošnjaka u tuđe kulture koja im se nameće kroz sistem školstva, medijsku propagandu i ekonomsku ovisnost.

U tom smislu, osnovana je Bošnjačka Nacionalna Fondacija (BNF) koja će obezbjeđivati finansiranje kulturnih, nacionalnih i drugih projekata Bošnjaka. Ova fondacija svoju osnivačku skupštinu je održala u okviru regionalnog skupa privrednika i predstavlja jedan od važnih stubova koji drže bošnjačku nacionalnu građevinu s obzirom na to da je finansijska neovisnost jedna od osnovnih kategorija svakog suvereniteta. Privrednici su potpisali akt kojim su se obavezali da će uplaćivati mjesečni iznos u Bošnjačku Nacionalnu Fondaciju kao vid vakufske investicije, a vakuf je najsigurniji vid institucije bilo da služi vjerskim ili nacionalnim interesima.

Sandžačka biznis asocijacija (SABA) je nedavno potpisala protokol o saradnji sa Udruženjima privrednika, kao što su Udruženje privrednika iz Tešnja (Bosna i Hercegovina), Udruženje privrednika iz Burse (Turska), kako bi u saradnji sa njima ojačala svoje projekte i realizaciju humanih ciljeva koje je sebi postavila.

Snažni osjećaj za kolektivitetom, jedinstvom, obavezama prema Zajednici  koje imaju mnogi Bošnjaci Sandžaka  danas utiče na buđenje svijesti i onih Bošnjaka koji su zapali u apatiju, malodušnost, te dozvolili da ih, u njihovom djelovanju, parališe strah od ,,jačega” čineći ih tako inferiornim u odnosu na druge. U tom smislu, Predstavništva Sandžaka pozivaju svoj narod na odvažnost, hrabrost i optimizam  sloganom  ,,Zajedno smo jači!”  Ovaj slogan se odnosi kako na Bošnjake privrednike, tako i na učenjake, umjetnike, univerzitetske profesore i druge. Bošnjačka Akademija nauka i umjetnosti (BANU) koja uveliko radi na realizaciji svojih projekata finansirat će se iz sredstava Bošnjačke Nacionalne Fondacije. Naši naučni kapaciteti više neće ovisiti od finansija sila dominacije koje su i na takav način vladale određenim narodima  nastojeći ih podčiniti i učiniti ovisnim i podaničkim.

Predstavništva Sandžaka zalagat će se za jačanje ekonomsko privredne saradnje između zemalja u kojima se nalaze i Sandžaka.

Ovo Predstavništva podržavaju i programe evropske unije koji se odnose na prekograničnu saradnju zemalja u regionu.

Očekivana je prirodna potreba i motivacija Bošnjaka Sandžaka da se, nakon dugogodišnjeg tlačenja od strane srpsko – crnogorskog režima, bespoštedno angažiraju u svim projektima koji su u interesu bošnjačkog naroda i Zajednice.

Jednom riječju, Predstavništva Sandžaka u svijetu imaju za cilj  zastupanje  kulturnih, ekonomskih, nacionalnih, političkih i drugih interesa Sandžaka prema svim relevantnim faktorima.

Otvorena Ambasada Sandžaka u Švedskoj

Otvorena Ambasada Sandžaka u Bosni i Hercegovini

Otvorena Ambasada Sandžaka u Sjedinjenim Američkim Državama

Autorka je akamska slikarka i univerzitetska profesorica

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles