Altun-alem džamija uskoro otvorena

7
102

Novi Pazar – Novopazarska Altun Alem džamija, najljepša građevina te vrste u Sandžaku koja potiče iz XVI vijeka, mogla bi biti otvorena za vjernike početkom novembra, najavljuju u mešihatu Islamske zajednice u Srbiji.

Generalni sekretar Samir Škrijelj je rekao da se očekuje da bi do kraja oktobra mogli biti završeni radovi do određene faze, ali ne i u potpunosti. Završetak tih radova bi, međutim, omogućio da taj vjerski objekat bude otvoren za muslimanske vjernike, početkom novembra.

Džamija sa zlatnim alemom (dragim kamenom) zatvorena je prije gotovo tri godine kada je počelo renoviranje kompletnog kompleksa harema u koji spada Stari mekteb, izdavačka kuća El-Kemileh, menza za malu djecu i mezarje.

Ovu džamiju su pokušali, na nasilan način, oteti pripadnici paravjerske tvorevine na čelu sa Hasibom Suljevićem, kojim direktno upravlja Bezbjednosno informativna agencija (BIA) Srbije, koji je bio imam u ovoj džamiji, prije nego je pokušao rascijepiti Islamsku zajednicu. U pokušajima nasilnog ulaska je upotrijebljeno i vatreno oružije, gdje je ranjen Eko Biševac u prijedjelu vrata.

Altun Alem džamija (džamija sa zlatnim alemom – dragim kamenom) nalazi se na središnjem dijelu Prvomajske ulice. Ta ulica se zvala Stambolski (Carigradski) drum, a cio kvart u kome se nalazi pomenuta ulica, bio je poznat kao Jeleč mahala, po Jeleču, srednjovijekovnom gradu koji se nalazi na Rogozni, u čijem pravcu je vodila današnja Prvomajska ulica. Ime Jeleč mahala se izgubilo u XVII vijeku i umjesto toga pominju se džemati Altun Alem i Ahmed vojvoda.

Altun Alem džamiju je sredinom XVI vijeka izgradio Muslihedin Abdul Gani poznatiji kao Mujezin hodža Al Medini, sasvim izvjesno veoma bogat, ali obrazovan i učen čovjek. Ne zna se tačna godina njene gradnje. Vjeruje se da je to bilo između 1516. i 1528. godine. Bilo kako bilo, objekat je iz prve polovine XVI vijeka, vrlo je lijepa i retka.

Legenda kaže da su postojale Altuna, Hadžira i Halima, tri pašine ćerke, ljepotice kao dženetske hurije, rođene su i rasle u Novom Pazaru. Zbog ljepote, bogatstva i ugleda što su posjedovale ove tri sestre, niko se nije usudio da ih zaprosi. Kada su tri pašine ćerke ostarjele i ostale neudate u godinama pred smrt dogovorile su se da svoje silno bogatstvo ostave u dobrotvorne svrhe.

Altuna je dala sredstva da se izgradi džamija i da nosi njeno ime pa otuda Altun-alem džamija. Hadžira je uvakufila zemlju za gradsko groblje i drzge potrebe muslimana u jugozapadnom dijelu grada pa se taj dio tada nazvao, a i danas se zove Hadžet (po darodavcu Hadžiri). Najmlađa od sestara Halima dala je sredstva za izgradnju česme u gradu i ta česma se i danas zove, po Halimi, Halimača.

Izvor: SandzakPRESS.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

7 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.