Alma Mater

0
27

Sintagma alma mater/majka hraniteljica potječe iz latinskog jezika (XIV). Ovaj naslov su drevni Rimljani iz počasti davali boginjama, osobito Cereri i Kibeli. Prva je boginja rastućih biljaka (posebice žitarica), plodnosti i majčinske ljubavi. Obično je istovjetna s grčkom boginjom Demetrom, te Izidom u egipatskoj mitologiji. Potonja, koja se odomaćila u rimskoj mitologiji a vodi porijeklo iz frigijske mitologije, označava majku zemlju i simbolizira plodnu zemlju i prirodu.
Alma mater je darežljiva boginja, koja hrani, voli, koja je milostiva… Docnije se u kršćanstvu ta sintagma istog značenja i simbolike koristi za Djevu Mariju.
***
U XVII i XVIII st., koristi se za britanske institucije visokog obrazovanja, i ta se praksa proširila i na druge regione u svijetu. Šale, igre riječi i epiteti na latinskom, bili su osobito popularni u XVIII vijeku, alma mater nije jedina sintagma koja je naširoko prihvaćena. Ljudi su se razbacivali frazama i sintagmama kao što je alma mater da bi naglasili pripadnost elitnoj zajednici univerzitetskih studenata.
***
U modernom vremenu koristi se da bi označila školu, fakultet ili univerzitet koji osoba pohađa ili je pohađala i gdje je stekla visoko obrazovanje.
U mnogim savremenim jezicima, najčešće se upotrebljava kao termin akademije, otuda je u engleskom susrećemo ispred imena univerziteta ili fakulteta. U američkom može biti i referenca za srednju školu koju je osoba pohađala, naročito ako je ta institucija prestižna.
***
Termin Alma Mater Studiorum/Majka hraniteljica studija je moto i originalno ime Univerziteta u Bolonji, jednog od najstarijih evropskih univerziteta koji je radi bez prestanka od 1088. Pri osnivanju ovog Univerziteta, po prvi put se koristi riječ universitas. Do modernog razdoblja, jedini stupanj dodjeljivan studentima na univerzitetu bio je doktorski.
***
Uz to, alma mater može biti uvodni, prvi stih školske ili univerzitetske himne ili cijela ta himna. Mnogi diplomci znaju alma mater svojih univerziteta koja se može pjevati na sportskim i drugim događajima i čime se iskazuje solidarnost sa ustanovom kao i njenim sadašnjim i prošlim diplomcima. Poznavanje riječi  alma mater također uvećava i osjećaj pripadnosti.Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.