Alkalaj: BiH nije povoljno tlo za regrutiranje terorista

0
6

BiH – Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sinoć je, nakon izjave ministra vanjskih poslova Izraela Avigdora Libermana o Balkanu kao sljedećoj destinaciji globalnog džihada gdje se, u tu svrhu, namjerava izgraditi infrastruktura, regrutirati aktivisti i usmjeriti fondovi u oblastima koje naseljavaju Bosanci i Albanci, obavio telefonski razgovor s ministrom Libermanom.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, Alkalaj je izrazio negodovanje povodom izjava ministra Libermana kojima je implicirao da u BiH postoji pogodno tlo za regrutiranje terorista.

Naglasio je neutemeljenost takvih izjava, te istakao da one nanose štetu međunarodnom ugledu naše zemlje, pogotovo u momentu kada naša zemlja očekuje pozitivnu odluku Evropske unije o uspostavi bezviznog režima za svoje građane.

Istakao je da je BiH čvrsto opredijeljena za borbu protiv terorizma, te naglasio da prema informacijama obavještajno-sigurnosnih agencija BiH, kao i međunarodnih organizacija prisutnih u BiH, u našoj zemlji ne postoje centri za obuku terorista, te da nema tzv. ćelija terorističkih organizacija u BiH niti da je naša država pogodno tlo za takve aktivnosti.

Alkalaj je pozvao ministra Libermana da ukoliko nadležne institucije Izraela raspolažu s kredibilnim informacijama da ih dostave nadležnim institucijama BiH.

S tim u vezi, ministar Alkalaj je dao nalog Ambasadi BiH u Izraelu da obavi razgovor u Ministarstvu vanjskih poslova Izraela povodom ovog slučaja.

Na kraju, Alkalaj je izrazio povjerenje u profesionalnost i efikasnost nadležnih institucija BiH, kao i opredijeljenost za daljnje unapređenje bilateralnih odnosa BiH i Izraela.

Izvor: DnevniAvaz.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.