Al Jazeera i Mreža za etičko novinarstvo protiv govora mržnje

0
7

Svijet – Al Jazeera Media Network i Mreža za etičko novinarstvo pokrenuli su projekt unapređenja uloge medija u borbi protiv govora mržnje i poštivanju slobode izraživanja.

Al Jazeerin Centar za javne slobode i ljudska prava organizirao je specijalizirane radionice o medijima, slobodi izražavanja, govoru mržnje i nasilju. Cilj radionica bio je da se osigura profesionalno pokrivanje događaja i bolje razumijevanje ljudskih prava, u saradnji s Mrežom za etičko novinarstvo.

Također se htjelo unaprijediti znanje novinara, s poštivanjem etičkih principa i standarda koji proizlaze iz univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, međunarodnog humanitarnog prava i dobrih humanitarnih praksi i vrijednosti.

Cilj radionica nije bio samo da se unaprijedi izvještavanje na Al Jazeerinim kanalima i digitalnim platformama nego da se poboljša i poveća utjecaj sadržaja humanitarnog karaktera u medijskoj poruci Al Jazeere.

Obuku je prošlo 45 novinara Al Jazeera Media Networka, reporteri iz ureda UNESCO-a za Vijeće za saradnju zalivskih zemalja i Jemen, zatim Centar za medijske slobode u Dohi te medijski odjel Komiteta za organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine.

Potpisan memorandum

Sami Al-Hajj, direktor Al Jazeerinog Centra za javne slobode i ljudska prava, rekao je da će se pet sličnih radionica organizirati do kraja godine u saradnji s Odjelom za planiranje Al Jazeera Media Networka, na kojima će biti približno 100 novinara s različitih Al Jazeerinih kanala, biroa i digitalnih platformi.

Na otvaranju radionica potpisan je memorandum između Al Jazeera Media Networka i Mreže za etičko novinarstvo koji se fokusira na zajedničke napore da se poboljšaju znanje i vještine povezane s etičkim novinarstvom.

“Ovaj memorandum omogućava Al Jazeeri da zadrži istaknuti utjecaj u svom medijskom izvještavanju, koje je obogatio i pružio Centar za javne slobode i ljudska prava”, rekao je Khaled Johar, izvršni direktor Ljudskih resursa i administrativnih poslova.

“Ovo partnerstvo doprinijet će širenju zajedničke poruke dviju strana s ciljem da se produbi znanje i informiranost Al Jazeerine publike širom svijeta”, kazao je Aidan White, direktor Mreže za etičko novinarstvo.

“Ovaj memorandum bavi se strateškim okvirom kroz pripremu i objavu smjernica koje će pomoći novinarima Al Jazeere da profesionalno adresiraju etička pitanja, kao i izazove u izvještavanju”, dodao je Hassan El-Mogummer, šef Odjela za saradnju.

Izvor: Al Jazeera


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Al Jazeera i Mreža za etičko novinarstvo protiv govora mržnje


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.