19. Novembar 2018

Uprkos hladom vremenu aktivno se radi na rekonstrukciji Arap džamije. Kao što su i ranije najavili iz Islamske zajednice u Srbiji, ona će u potpunosti zadržati svoj raniji izgled.

Maksimalno će se korsititi starinske metode u obnovi džamije, zidanje se vrši istom vrstom cigle kojom je izgrađena minara. Dodatno će se učvrstiti unutrašnja konstrukcija, da bi se trajno spriječilo dalje propadanje, kao što se dogodilo nakon pucanja lijevog zida džamije. 

Naime, na džamiji su sačuvani svi zdravi dijelovi iz vremena Osmanskog carstva. Uklonjeni su prednji dijelovi džamije, od blata i trske, koji su dograđeni nakon 1912. godine, kada je bugarski projektil pogodio džamiju, tokom zauzimanja Pazara od strane srpske vojske. 

Džamija će dobiti novu mušku i žensku savremenu abdesthanu u podzemlju i na spratu. U dogovoru sa vlasnicima će biti obnovljeni i dućani koji se nalaze uz džamiju.

 

PROJEKAT DŽAMIJE

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles