Aktivisti koalicije “Prvi mart” u Minhenu

0
1

BIH, Njemačka – Aktivisti koalicije “Prvi mart” započeli su turneju po Njemačkoj, s ciljem prikupljanja podrške, izgradnje strukture i informiranja građana Bosne i Hercegovine u dijaspori o procedurama vezanim za registraciju, kao i o općem stanju u zemlji.

Sinoć su posjetili Minhen, gdje im je domaćin bio Mirzet ef. Džafić, imam džemata “Tevhid” u ovome gradu, a među okupljenim bili su članovi ovog i druga četiri džemata u Minhenu koji okupljaju muslimane iz Bosne i Hercegovine.

Na tribini koja je okupila brojne zainteresirane građane, govorili su Mirzet ef. Džafić, Emir Suljagić i Nedim Jahić. Prisutnim su predstavljeni problemi na koje aktivisti nailaze u Bosni i Hercegovini, ciljeve budućeg rada na saradnji sa Centralnom izbornom komisijom i Ministarstvom vanjskih poslova BiH u svrhu olakšavanja procedura registracije dijaspore, ali i o izradi platforme koja će predstavljati programsku cjelinu oko koje će se okupiti sva udruženja povratnika, izbjeglih i raseljenih lica.

Ostvarena saradnja u Minhenu sa predstavnicima Islamske zajednice, predstavlja samo početak rada u Njemačkoj, te je naglašeno da se vrata moraju otvoriti svim udruženjima koja okupljaju građane Bosne i Hercegovine, kako bi do kraja 2013. godine imali potpune i precizne podatke o svakom pojedincu u dijaspori koji ima pravo da glasa na Općim izborima 2014. godine.

Naglašena je i nužnost povezivanja hrvatskih i bošnjačkih povratnika, budući da dijele probleme u RS-u, ali da u konačnici i povratnici srpske nacionalnosti u Federaciji nailaze na slične prepreke, te bez državnih rješenja u pristupu zdravstvu, obrazovanju, mehanizmima koji će garantirati punu ravnopravnost, funkcionalnih rješenja za reintegraciju, te državne zaštite i kontrole lokalne policije nema povratka, a samim tim nema ni poništavanja rezultata genocida i etničkog čišćenja.

Prisutni su pozdravili goste, te je dogovoreno da se već u mjesecu aprilu krene u prikupljanje podataka, na bazi jedinstvenog upitnika za bazu podataka koalicije “Prvi mart” sa volonterima iz lokalne zajednice. Najavljena je dnevna komunikacija između lokalnih aktivista i “Prvog marta” u Sarajevu, a aktivisti koalicije “Prvi mart” pozvani su da ponovno dođu u Minhen pred početak procesa registracije za glasanje poštom u 2014. godini.

(IGBD)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.