Ako se ne ispune naši uslovi, referenfum je nemoguće zaustaviti

0
3

Sarajevo – Institucije Republike Srpske, predvođene predsjednikom Republike Miloradom Dodikom, pokazale su spremnost da razgovaraju o problemu zvanom Tužilaštvo i Sud BiH.

fb1

 

Poznata su četiri uslova koje je predsjednik Dodik saopštio i koji se svode na uspostavljanje nezavisnog suda i tužilaštva, procesuiranje, i to u najkraćem mogućem roku, svih najtežih ratnih zločina nad Srbima, promjena Krivičnog zakona u dijelu u kome se nadležnost pravosudnih institucija na nivou BiH proširuje na entitetske pravosudne institucije, te ukidanje retroaktivne primjene Krivičnog zakona BiH. Za sada, međutim, ne vidimo spremnost međunarodnih zvaničnika, niti vodećih bošnjačkih političara, da razgovaraju o ovim pitanjima, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

VIJESTI.BA: Referendum u RS o radu Suda i Tužilaštva BiH jedna je od najeksponiranijih tema. Hoće li biti održan, a s druge strane, koji uslovi trebaju biti ispunjeni da RS odustane od njegovog održavanja?

KOŠARAC: Referendum će biti održan jer je odluku o tom pitanju donijela Narodna skupština Republike Srpske. Ta odluka u potpunosti je zasnovana je na odredbama Ustava Republike Srpske i Zakonu o referendumu Republike Srpske iz 2010. godine, kojeg nije osporila nijedna domaća ili međunarodna institucija. Odluka je, dakle, potpuno legalna i još više legitimna jer su pravosudne institucije na nivou BiH u potpunosti izgubile kredibilitet i povjerenje građana Republike Srpske, posebno porodica srpskih žrtava ratnih zločina, koje referendum vide kao jedino moguće sredstvo da za svog života dočekaju pravdu.

No, i pored takve situacije, institucije Republike Srpske, predvođene predsjednikom Republike Miloradom Dodikom, pokazale su spremnost da razgovaraju o problemu zvanom Tužilaštvo i Sud BiH. Poznata su četiri uslova koje je predsjednik Dodik saopštio i koji se svode na uspostavljanje nezavisnog suda i tužilaštva, procesuiranje, i to u najkraćem mogućem roku, svih najtežih ratnih zločina nad Srbima, promjena Krivičnog zakona u dijelu u kome se nadležnost pravosudnih institucija na nivou BiH proširuje na entitetske pravosudne institucije, te ukidanje retroaktivne primjene Krivičnog zakona BiH.
Za sada, međutim, ne vidimo spremnost međunarodnih zvaničnika, niti vodećih bošnjačkih političara, da razgovaraju o ovim pitanjima. Naprotiv, Bakir Izetbegović nastavlja da diriguje pravosuđem na nivou BiH pred očima stranaca koji to samo konstatuju, bez želje da promijene takvu situaciju. Za nas Srbe u Republici Srpskoj takva situacija je neodrživa i referendum će je sigruno promijeniti!
VIJESTI.BA: Kako komentarišete navode mnogih stručnjaka Ustavnog prava i iz RS da je referendum u suprotnosti s Ustavom BiH?

KOŠARAC: Još nisam ni čuo ni vidio bilo kakvo ozbiljno i stručno osporavanje referendum. Uostalom, zvaničnici Republike Srpske više puta su pozivali sve međunarodne zvaničnike koji se protive referendumu da citiraju članove Ustava BiH u kojima piše da je referendum neustavan i da na nivou BiH postoje institucije kakve su Tužilaštvo i Sud BiH. Niko nikada nije odgovorio na takve pozive.

VIJESTI.BA: Izričito protiv referenduma je gotovo cijela međunarodna zajednica, sem Rusije. Mogu li stranci spriječiti održavanje najavljenog referenduma u RS?

KOŠARAC: Referendumska procedura, kao što je više puta ponovio predsjednik Dodik, može se zaustaviti ukoliko do odluke Ustavnog suda Republike Srpske otpočnu ozbiljni razgovori koji bi doveli do ispunjavanja pomenuta četiri uslova. U suprotnom, niko neće moći spriječiti održavanje referenduma, budući da pravosudne institucije iz dana u dan pokazuju da nisu ništa drugo nego instrument u rukama bošnjačkih političara. Gledajte, mi pune četiri godine čekamo da se ispune obećanja koja smo dobili od najviših zvaničnika Evropske unije u vezi sa uspostavljanjem nezavisnih i nepristrasnih pravosudnih institucija na nivou BiH. Umjesto toga, nakon četiri godine takozvanog strukturalnog dijaloga, mi imamo situaciju da Tužilaštvo BiH otvoreno pruža utočište Naseru Oriću i njemu sličnim zločincima. Pogledajte koliko je vremena prošlo od deportovanja Nasera Orića iz Švajcarske. Šta je za to vrijeme uradilo Tužilaštvo BiH? Ništa! Koga je u međuvremenu ispitalo o Orićevim zločinima? Nikoga! Čekaju da prođe vrijeme i da taj slučaj ponovo pokrije prašina, kao i prije sedam godina, kada je Tužilaštvo BiH taj slučaj preuzelo od Okružnog tužilaštva u Bijeljini u nastojanju da Orića spasu sigurne i na dokazima zasnovane optužnice. Podsjetiću vas da je Okružno tužilaštvo u Bijeljini taj slučaj dovelo do optuženja i da je slučaj vođen na osnovu pismenog odgovora Haškog tužilaštva za ratne zločine, koje je potvrdilo da Oriću nije suđeno za pojedinačne zločine koje je lično počinio. Dakle, ovakvo ponašanje Tužilaštva BiH na najgrublji način vrijeđa porodice žrtva zločina i dovodi do političkih tenzija i u zemlji i u regionu. Zato se pravosuđe mora vratiti u okvire Dejtona i zato je, ukoliko se naši uslovi ne ispune, referendum nemoguće zaustaviti.
VIJESTI.BA: Kako gledate na stavove opozicije u RS o referendumu? Većina predstavnika opozicije ostala je suzdržana tokom glasanja u NSRS, a danas tvrde da je vladajuća koalicija podijelila Srbe donoseći odluku o referendumu.

KOŠARAC: Opozicija nije glasala protiv referenduma i to je činjenica od koje čak ni oni ne mogu pobjeći. U osnovi, opozicija se ponaša kalkulantski i kukavički. Otvoreno priznaju da smo u pravu, ali zbog obaveza prema strancima ne smiju da podrže referendum. Kladim se da će značajan broj poslanika iz redova opozicije izaći na referendum i glasati protiv ovakvog Tužilaštva i Suda BiH. Baš me zanima šta će tada reći svojim biračima. I kako će tada odgovoriti na pitanje ko dijeli Srbe u Republici Srpskoj, mi ili oni.

VIJESTI.BA: U javnosti se polemiše da bi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH mogao biti uvod u referendum o samostalnosti RS. Koliko je to realna mogućnost?

KOŠARAC: Svakoga dana sve je više dokaza za našu tvrdnju da ovakva BiH nije moguća. Navešću samo nekoliko najsvježijih primjera. U Sarajevu su učinili sve da zataškaju uzroke i posljedice terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku. Što je još gore od toga, vrh SDA insistirao je na tome da se taj teroristički čin, čiji podstrekači još uvijek nisu procesuirani, po svaku cijenu izjednači sa legalnom i legitimnom antiterorističkom akcijom MUP-a Republike Srpske! Nečinjenje policijskih i pravosudnih organa na nivou BiH i nepostojanje političke volje za obračun sa ekstremistima dovelo je do nove katastrofe u Potočarima, gdje je izvršen pokušaj linča i ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića. Jesu li otkriveni i kažnjeni počinioci tog zlodjela? Nisu! Ko je od policijskih funkcionera proglašen odgovornim za ono što se desilo u Potočarima? Niko! A za to vrijeme u Sudu BiH ekspresno se potvrđuje prvostepena presuda direktoru SIPA Goranu Zupcu, čime se omogućava njegova smjena s te pozicije. Tužilaštvo i Sud BiH na taj način, po nalogu SDA, politički se svete Zupcu, koji se drznuo da hapsi Šemsudina Mehmedovića, protiv kojeg postoje ozbiljne optužbe za ratne zločine nad Srbima.

Sve mi to znamo, baš kao što znamo da je 25 poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH slanjem pisma generalnom sekretaru UN-a Ban Ki – Munu na najozbiljniji način od rata naovamo prekršilo Dejtonski mirovni sporazum, odnosno Ustav BiH, u pokušaju da ponište entitetsko glasanje. I sve to bez ikakve političke odgovornosti i reakcije stranaca, koji se utrkuju u tome ko će glasnije osporavati pravo Republike Srpske da organizuje referendum. Zato se mi u SNSD-u svakog dana pitamo: šta će Republika Srpska u takvoj BiH?! I zašto bi referendum o samostalnosti Republike Srpske bio veći grijeh od pisma 25 poslanika, koji su na taj način pokazali da ne uvažavaju Republiku Srpsku i naše stavove i da to neće činiti ni u budućnosti?!
VIJESTI.BA: Vlast na državnom nivou usvojila je reformsku agendu. Očekujete li ubrzanje puta BiH ka EU?

KOŠARAC: Vaše pitanje bilo bi tačnije da ste rekli da je reformska agenda usvojena na osnovu dogovora kojeg su o tome postigle delegacije Vlade Republike Srpske, Vlade Federacije BiH i Savjeta ministara BiH. Samo tako, odnosno samo ako budemo uvažavali ustavnu strukturu ove zemlje i ako se budemo međusobno uvažavali, reformska agenda ima šanse da bude provedena. Međutim, svaki pokušaj nametanja volje, autoriteta ili političkih stavova, što se desilo nakon što je Denis Zvizdić javnosti saopštio da je Savjet ministara BiH usvojio agendu koja nije bila usaglašena sa stavovima Vlade Republike Srpske, dovešće do ozbiljnih zastoja na evropskom putu BiH.

VIJESTI.BA: Može li vlast i opozicija na državnom nivou, bar po pitanju integracije BiH u EU, naći zajednički jezik?

KOŠARAC: Republika Srpska jeste opredijeljena za evropski put i mi iz SNSD-a, bez obzira na činjenicu da smo opozicija u Parlamentu BiH, podržaćemo svaki reformski korak koji je usaglašen sa institucijama Republike Srpske i koji neće značiti prenošenje nadležnosti sa entiteta na nivo BiH. Drugim riječima rečeno, mi nećemo dozvoliti da se pod plaštom tobožnjih evropskih reformi provodi proces unitarizacije zemlje. Takve tendencije u ovih 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma pokazale su se kao potpun promašaj, odnosno kao izvor ozbiljnih političkih sukobljavanja od kojih niko nije imao koristi, osim dobro plaćenih stranaca koji od takvih sukoba žive i opstaju.

VIJESTI.BA: Smatrate li realnim da BiH donese efikasan mehanizam koordinacije do septembra i šta je u tom procesu prihvatljivo za RS?

KOŠARAC: Da je bilo političke volje u Sarajevu, efikasan mehanizam koordinacije bio bi usvojen još prije dvije godine. Tada taj dokument, u kome se poštuju ingerencije svih nivoa vlasti, nije podržao SDP, a sada takve namjere pokazuje SDA, čiji je predsjedavajući Savjeta ministara BiH ignorisao činjenicu da dokument o mehanizmu koordinacije postoji i da je prije dvije godine bio prihvatljiv za stranke koje sada imaju većinu na nivou BiH. Ne znam šta će uraditi novi tim za izradu mehanizma koordinacije, ali ako taj dokument bude na tragu ranije usaglašenog dokumenta i ako bude usaglašen sa stavovima Vlade Republike Srpske, nema razloga da on ne bude jednoglasno usvojen u Parlamentu BiH.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(vijesti)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Ako se ne ispune naši uslovi, referenfum je nemoguće zaustaviti


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.