‘Ako se gleda na budućnost BiH, ona je sigurno u Evropi’

0
16

BiH – Predsjednik Republike Slovenije Danilo Turk u intervjuu Radiju Federacije BiH izjavio je da će zemlje zapadnog Balkana biti primljene u Evropsku uniju kada budu pojedinačno ispunile predviđene uvjete. “Slovenija podržava napore kandidata i spremna je pomoći u njihovom približavanju EU-u.

Današnja Evropa je integrirana Evropa, današnja Evropa nije zbir pojedinačnih nacionalnih država, i zato moraju svi koji žele biti dio Evrope uvažavati tu želju, taj osnovni princip integriranja i sposobnost povezivanja s drugima”, kazao je Turk, uz napomenu kako veruje da budućnost svih država toga područja, također i BiH, jednostavno zahtijeva povezivanje.

Predsjednik Slovenije također vjeruje da će političari u Bosni i Hercegovini to načelo uvažavati kod planiranja daljnjih aktivnosti.

“Vjerujem da su sada u BiH na dnevnom redu izbori, a izbori uvijek stvaraju atmosferu konkurencije, takmičenja i taj period nije posebno dobar za argumentaciju o značaju povezivanja, ali ako se gleda malo preko izbora, ako se gleda na budućnost BiH, ona je sigurno u Evropi”, kazao je Turk.

Na pitanje vjeruje li da bi za stabilizaciju balkanske regije bilo dobro da se integracija u EU okonča 2014., Turk je kazao kako ne zna da li je to moguće, te da ne bi želio da se usvajaju bilo kakvi umjetni rokovi za sljedeće korake, i dodao kako je dobro da države te regije imaju svoj radni program da bi razumjele šta žele uraditi u sljedeće tri-četiri godine.

“Loše bi bilo ako bi ti rokovi dolazili izvana, ali mislim da je smisao multilateralnih sastanaka među državama Balkana upravo u tome da se nekako usvoje ocjene – šta je moguće i kako ih kolektivno postići u nekom određenom vremenu” konstatirao je predsjednik Slovenije, uz opasku kako bi ako bi takva ocjena došla iz samih država, imala mnogo veću vrijednost nego kada je sastavljaju neki birokrati u Bruxellesu ili u nekoj drugoj prijestolnici.

Govoreći o kompliciranoj situaciji u odnosu Srbije i Kosova i izostajanju Srbije sa međunarodnih konferencija na kojima se pojavljuje Kosovo kao neovisna država, slovenski predsjednik je izrazio nadu da će se u budućnosti naći formule koje će omogućiti saradnju svih lidera iz država nasljednica nekadašnje Jugoslavije.

Podsjetio je da je Slovenija priznala Kosovo i da ima diplomatske odnose s njim, te da zato postupa u odnosu s Kosovom kao suverenom državom, odnosno kao i prema drugim državama na tom području s kojima ima uspostavljene takve odnose. Dodao je kako bi želio da se ta osjetljivost koja postoji postepeno smanji, odnosno da bude otklonjena.

“Nekad mi se čini da se i Rezolucija 1244 UN-a citira previše ekstenzivno. U toj rezoluciji nema govora o Srbiji kao Srbiji i bilo bi dobro da se razmisli o interpretaciji te rezolucije za koju vjerujem nije potrebno da joj se dodaju elementi kojih u rezoluciji nema“, kazao je, među ostalim, slovenski predsjednik Danilo Turk u intervjuu za Radio Federacije BiH.

Izvor: FENA, IslamBosna.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.