15. Maj 2011

BiH – Ne damo svoju djecu da ih vi učite bezbožništvu, poručio je reisu-l-ulema IZBiH

Centralnom svečanošću u avliji blagajske tekije, na vrelu Bune, u subotu je završena tradicionalna manifestacija Dani mevluda i zikra 2011. godine.

Bošnjačko biće

Tim povodom Blagaj, inače, poslije Ajvatovice drugo najveće dovište u Evropi, pohodile su desetine hiljada vjernika iz cijele BiH i Evrope. Prema procjenama, prisutno je bilo više od 30 hiljada vjernika!

Obraćajući se prisutnima, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZBiH) dr. Mustafa ef. Cerić upozorio je da je  “na sceni tlačenje bošnjačkog bića i njegovog ponižavanja”.

S tim u vezi, on je pozvao ministra obrazovanja i nauke Emira Suljagića da povuče odluku da predmet Vjeronauka ne ulazi u opći uspjeh učenika u tom dijelu BiH, što smatra samo uvodom u konačno ukidanje tog predmeta, pa “neka na njegovo mjesto dođe neko ko ne mrzi muslimane i islam”.

Naša prava

Optužio je bošnjačke političare da su nas “ostavili da se sami borimo za naša prava”.

– Ne damo svoju djecu da ih vi učite bezbožništvu! Te državne škole su i naše škole. Mi plaćamo porez! Nije to privatno, babovina ministra… Nisi to donio niotkud, nego je to naše. Ima da se uči vjeronauka u tim školama. Ako treba, a očito da će trebati, ja im poručujem:  “Ako i dalje budete dirali u vjeronauku, a to znači da ćete poslije i u džamiju, i u medresu, i u naše ime, i u naše kuće i onda ćete početi određivati šta ćemo jesti, gdje ćemo biti, s kim ćemo govoriti, s kim ćemo se družiti…,  ako budete dirali u vjeronauku imat ćete “sarajevsko ljeto” na ulicama Sarajeva, da znate”! …Isto kao što se protiv Mubaraka desilo “egipatsko proljeće” – poručio je, uz ostalo, reis Cerić

Poslušajte dio obraćanja reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića na Buni…

Veličanje Allaha

Mevlud u islamu predstavlja simbol rađanja, uzdizanja i napretka, dok je zikr spoj uzdizanja, napretka i nove nade veličanjem Uzvišenog Allaha, dok dovišta imaju poseban značaj u tradiciji Bošnjaka.

Izvor: DnevniAvaz.ba

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles