AKIG u posjeti gradonačelniku Mannheima

0
3

Njemačka – Mannheim je grad sa oko 330 00 stanovnika od čega ima oko 30 000 muslimana. Najveću nacionalnu grupu čine Turci koji, ili su ovdje  rođeni, ili su pak njihovi roditelji porijeklom iz Turske.

Pretpostavljamo da u gradu i njegovoj okolini (Ludwigsahafen je samo preko rijeke Rajne, a oba grada su radnička) ima približno 1500 Bošnjaka.

Sam grad ima 15 džamija ali stalno se otvaraju nove pa autor ovog teksta ne zna njihov tačan broj.  Prva džamija sa munarom, u novijoj historiji Njemačke je sagrađena je upravo u ovom gradu koji je u Njemačkoj poznat kao uzor za nove ideje kada su u pitanju stranci i njihova integrisanost u život grada.

Već početkom 90-tih godina formirano je krovno udruženja mannheimskih muslimana – Mannheimer Muslime, iako su u to vrijeme  džemati bili čvrsto uvezani u krovne organizacije na saveznom nivou pa se pomalo sa skepsom gledalo na uvezivanje i na lokalnom nivou  bez onog nacionalnog, jedino sa islamskim predznakom.

Ovo udruženje ostvarilo je zapažen uspjeh u radu sa mladima a naročit značaj imalo je devet godina zaredom organizovanje u atraktivnim gradskim dvoranama i na  Univerzitetu Sedmice islam –  Islamwoche.

Potom su se svi sunitski mannheimski džemati udružili u radni krug mannheimskih džemata – Arbeitskreis der islamischen Gemeinden – AKIG i kroz njega već pet godina djeluju uglavnom sa realizacijom džematskih ideja, ali i kroz zajedničke projekte od općeg interesa za građane Mannheima.

Predjesdnici džemata se sastaju jednom mjesečno i to tako da sastanak  svaki put bude u drugom džematu. U istom mjesecu džemat domaćin sastanka je i domaćin jednog zajedničkog sabah-namaza, poslije kojeg se uz sofru prisutni pojedinačno predstave i upoznaju, a domaćin predstvai svoj džemat.

AKIG redovno organizuje  jedan zajednčki iftar na koji se odazovu predstavnici džemata i predstavnici grada. Iftaru prethodi obraćanje najviših uzvanika. U centralnoj gradskoj džamji Sultan Selim prošle godine je organizovano veče Kur’ana koji je bilo izuzetno uspješno. Našem Islamskom kulturnom „Bosna i Hercegovina“ Mannheim  pripala je čast da budemo domaćini ovogodišnje večeri Kur’ana u petak 8. Marta 2013, na kojoj će nastupiti najbolji učači Kur’ana sa područja grada a gost predavač bit će Ahmad von Denffer.

Muslimanska parcela u okviru gradskog groblja zajedničkom akcijom džemata lijepo je urađena i dovedena do potrebnog nivoa. Na samom ulazu  nalazi se granitni stub koji označava prvac Kible a uskoro će biti postavljena i ploča na kojoj se predstavlja kultura nadgobnog obilježavanja i ukrašavanja, kao i propisi kod posjeta mezaristanu.

U ovih proteklih pet godina učinjeno je mnogo na međudžematskom povezivanju.

AKIG se  zvanično predstavio i  kod gradonačelnika grada Manneim dr. Peter Kurz-a na kojem su bili predstavnici 11 od 13 uključenih džemata (dvojica predstavnika so bili opravdano odsutni). U jednoj ugodnoj atmosferi i otvorenom razgovoru  naišli smo na veliko razumijevanje i podšku gradskih vlasti. Nakog prestavljanje radnog kruga mannheimskih džemata gredonačelniku su predstavljeni rezultati dosadašnjeg rada i izneseni naši budući planovi i naša očekivanja. Istovremeno ponuđena je saradnja i zajednički pristum u rješavanju pitanja stalno  rastuće populaciju muslimana u ovom gradu. Odmah je dogovoren i naredi sastanak na kojem će se odrediti radne grupe kako bi se  realizovala pitanje od interesa po muslimane. Ovo su lijepe vijesti i lijepo ih je podijeliti sa drugima.

(IGBD)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.