Akcije DDK samo u prostorijama crvenog krsta

0
18

AKCIJE DDK SAMO U PROSTORIJAMA CRVENOG KRSTA

Građani koji žele da daju krv to više neće moći, kao do sada da učine , u Opštoj bolnici Prijepolje, koja je primenom novog Zakona postala Banka krvi.

Zakon o transfuzijskoj medicini, čija je primena počela 1. januara ove godine prilično centralizuje celu oblast transfuzije i davalaštva.

Prema novom Zakonu davalaštvo će od sada biti kontrolisano i moguće samo u organizovanim akcijama u saradnji sa Crvenim krstom, po striktno utvrđenom kalendaru. To u praksi znači da davaoci pojedinci više neće sami dolaziti u bolnice, niti će biti akcija prikupljanja krvi u firmama i ustanovama, već će ovlašćene službe, svaka na svojoj regionalnoj teritoriji, sprovoditi te kampanje prethodno obaveštavajući davaoce kada se i gde akcija održava.

Primenjujući novi Zakon, prva akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u ovoj godini, koju su prošlog  utorka organizovali Služba za transfuziju krvi iz Užica i Crveni krst Prijepolje, realizovana je u prostorijama Crvenog krsta i to će, kako su nam rekli u ovoj organizaciji, biti praksa svakog utorka od 10 do 14 sati.

“Promena koja je bitna za naše davaoce je da oni više neće moći da daju namenski krv u Opštoj bolnici ili kada to njima odgovara. Krv će se moći dati jedino u akcijama Službe za transfuziju krvi iz Užica koje se organizuju u saradnji sa nama”, kaže Milica Bezarević iz prijepoljskog Crvenog krsta i dodaje da u njihovim prostorijama krv svakog utorka mogu dati građani i dobrovoljni davaoci iz svih gradova u regionu.

Primenom novog Zakona. Opšta bolnica u Prijepolju sada je Banka krvi, što znači da više neće obavljati delatnost prikupljanja, procesuiranja i obrade krvi od dobrovoljnih davalaca.

I po novom zakonu krv će kao i do sada moći da da svako ko je zdrav, ima od 18 do 65 godina i više od 50 kilograma. Muškarci na svaka tri, a žene na svaka četiri meseca.

Bolničke banke krvi Zakonom se obavezuju da svoje godišnje potrebe za krvlju i komponentama dostave transfuzijskim ustanovama najkasnije do 15. oktobra tekuće godine za narednu godinu. A, Institut je obavezan da donese godišnji plan potreba za krvlju najkasnije do 15. novembra, a do 15. decembra da sačini plan godišnjih akcija prikupljanja krvi. Krv davalaca i po novom zakonu testiraće se na HIV, hepatitis B i C, i sifilis.

Crveni krst Prijepoljei će kao i do sada, pored organizacije akcija prikupljanja krvi, aktivno raditi na promociji dobrovoljnog davalaštva kako bi što veći broj ljudi prepoznao značaj transfuzije.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.