4. Juni 2019

Akademik Muamer Zukorlić, bajram namaz klanjao je u džamiji u rodnom selu Orlje. Neposredno pred nastupanje bajramskog vakta akademik Zukorlić obratio se prisutnim džematlija i istakao da je ponosan što je nakon 27 godina na bajramu u džamiji u svom mjestu uputivši poruku da je post poseban vid ibadeta, koji muslimani jačaju karakter.

“Veličina posta je u tome što organizam traži nešto. Hrana i voda pripadaju organizmu. Svevišnji je propidao post kako bi čovjek tokom mjeseca Ramazana trenirao svoj karakter, odnosno vježbao nada se. Veličina čovjeka nije u tome šta može uraditi, njegova snaga i veličina se ogleda u tome koliko se može ustegnuti, koliko može kontrolisati sebe a prije svega svoje biološke potrebe, porive i nagone. Onaj ko može sebe kontrolisati taj ima snage za disciplinu pokornosti Stvoritelju. Onaj koji ima samokontrolu, on zapravo takvim karakterom može nositi odgovornosti. Odgovornosti prema sebi, svoj porodici, prema svojoj zajednici i najvažnije odgovornosti prema Stvoritelju. U tom duhu Bajram šerif mubarek olsun.”

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles