21. Maj 2019

Gost jutarnjeg programa Happy televizije bio je predsjednik Stranke pravde i pomirenja, akademik Muamer Zukorlić. On je tom prilikom, između ostalog, istakao i značaj mjeseca Ramazana kao i sam smisao posta.

“Iskustvo Ramazanskog posta, za nas muslimane je zaista nešto posebno, ali ni malo lahko ukoliko želite da radite ono što radite i prije. Ja ne odustajem ni od koga dijela aktivnosti, čak sam cijele prošle nedjelje bio u Skupštini. Ove sjedmice se nastavlja sve i funkcioniše normalno. Dakle, naš post je takav da prije zore, ali ne rane zore, ostavlja se hrana i piće i to traje do večeras, do iza osam sati. Znači, cijeli ljetnji dan bez vode, hrane, bez ičega. Naravno, početkom samog posta i samog Ramazana, dok se organizam navikne, posebno za one koji su navikli na kahvu i na neke svoje navike tokom dana, malo izgleda čudno ali za nekoliko dana se uhvati jedan drugi bio ritam i dolazi do nagle detoksikacije organizma. Taj biološki aspekt je veoma interesantan. Ali posebno taj duhovno-etički, što i jeste ključni aspekt posta, čeličenje svog karaktera, samokontrola. Smisao posta, između ostalog jeste u tome što zapravo čovjek treba vježbati samokontrolu jer po principu da nije vrijedan čovjek po onome šta može da uradi već koliko i čega može da se ustegne. Tu je i taj aspekt empatije jer ljudi koji su u izobilju zaborave kako je gladnima širom svijeta. Interesantno je da se najviše, od svih obreda, ovaj najviše poštuje. Evo možete doći, jer ima jš 14 dana do kraja Ramazana, da dođete u Novi Pazar jer je tada posebna atmosfera. Novi Pazar je najmlađi grad u svijetu, jako puno automobila, gužve, jer to je grad u kome nemate sekunde bez kolona u centru grada. Međutim, u trenutku kada uči ezan, kada se označava kraj posta toga dana. Sve je pusto, bez žive duše.” kazao je Zukorlić.

U nastavaku emisije Akademik Zukorlić predstavio koncept Sandžaka kao mjesta sureta i nukleusa novog jedinstva.

“Suštinska ideja jeste da mi od prostora koji je bio u psihologiji i političkom smislu konfliktan, napravimo jedan prostor susreta. Vjerujte da to može i da je moja ideja raskršće puteva, jedan dobar aerodrom, da to bude i free zona bescarinska. Jer Albanci kažu naš prostor je do Sjenice i Kladnice, a Sandžak se vezuje za Bosnu, pola Sandžaka je u Srbiji a pola u Crnoj Gori. Vidite i sami koliko je to isprepritano. Sandžak je poslednji potencijal i nukleus novog jedinstva koje bi bilo potpuno drukčije od onog Jugoslovenskog koje bi moglo biti tačka susreta Bošnjaka, Albanaca i Srba.”

Ujedno smatra, da bi relevantni faktori u Sandžaku trebali sjesti za isti sto kako bi objektivno razmotrili šta nedostaje Sandžaku od ifrastrukture do fabrika i zajedno radili na rješvanju tih problema

“Konačno, ja predlažem i tražim i želim i očekujem da se otvori nova stranica iskrenih odnosa sa Sandžakom. Da stavimo za sto i Ugljanina i Ljajica i mene, i onda da objektivno kažemo šta zaista tamo nedostaje, jer postoje stvari koje zaista nedostaju i u pogledu infrastrukture i pogledu fabrika koje pominjem. Ono što govorim kroz šalu sa Turcima je da ne bih nekoga povrijedio. Ali je bolno kada se za 30 godina ne otvori nijedna fabrika u Sandžaku a vi kažete da je to sastavni dio R. Srbije. Sandžak je prirodno historijsko raskršće puteva. Ja od koridora 11 očekujem preporod jedan u Sandžaku ali je u kom programu u put Sarajevo-Novi Pazar. Mislim da Sandžak i treba biti mjesto raskršća puteva jer mu to historijski pripada.” kazao je akedmik Zukorlić.

izvor: SANA

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles