24. Septembar 2018

Muamer Zukorlić

Lider SPP-a i nosilac liste „Matice bošnjačke“ na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, akademik Muamer Zukorlić u intervjuu za govorio o aktuelnoj političkoj situaciji, izborima u Sandžaku, kao i aktuelnim temama.

 

Sve je šokirala vijest iz Novog Pazara da je srušena džamija iz doba Osmanlija?

– To je samo kampanja protiv mene. Vijest je lažna. Tražio sam izvještaj iz IZ-a i dobio sam informaciju da ta džamija već dvije godine više nije upotrebljiva za vjernike, da lijevo krilo tone i da bi se mogla srušiti. Džamija je zatvorena prije dvije godine, jer su se zidovi obrušavali. Napravljen je plan restauracije, ali kada se došlo do strukture tog objekta, zaključilo se da su samo dva zida iz osmanskog perioda, a lijevi zid i zadnji ulazni su zapravo rezultat raznih oblika krpljenja džamije. Slama i blato, bez spomeničke vrijednosti. Autentični dijelovi će svakako biti sačuvani.

Muamer Zukorlić

Muamer Zukorlić, Foto: ALO foto Dejan Briza

 Šta mislite o ideji razgraničenja kada je riječ o rješenju za Kosovo?

– Potrebno je dati podršku predsjedniku u nastojanjima da se nađe rješenje za Kosovo. Nije prihvatljivo da to bude zamrznuti konflikt jer ne postoji zamrznuti konflikt, nego sam konflikt, a taj konflikt tinja. Pitanje razgraničenja je interesantno, ali sa druge strane i rizično, pa treba definisati šta se pod njim podrazumijeva. U pokušaju da pomognem predsjedniku da prosto krene naprijed, ja sam govorio da javnost u Srbiji treba da počne s navikavanjem da se izađe iz mantre „Kosovo je naše“ jer realnosti su nešto drugo. Mantranje košta i državu i narod. Rekao sam da je jedno od rješenja model dvije Njemačke u hladnom ratu, gdje se one međusobno nisu priznavale, ali nisu bile ni neprijateljski nastrojene. Taj model ne bi trebalo bukvalno da se prepiše, ali Srbija bi trebalo da uči iz historije.

 Uskoro će izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće, šta bi za vas, a šta za Bošnjake značila pobjeda vaše liste?

– Konačno bi Bošnjaci u Srbiji dobili advokata koji ih neće prodati, koji će raditi za njih, a biti sposoban i stručan da ih zastupa. Siguran sam u pobjedu ukoliko se sačuva izborni proces od onog od čega se nije sačuvao prethodnih godina.

 Kako komentarišete nedavno formirani Savez za Srbiju?

– I ranije sam govorio da se tu radi o poprilično umornim ljudima bez energije, bez kapaciteta da naprave neku dobru političku ponudu. U tom savezu do izražaja je došlo i još nešto, a to je moralna dimenzija. Taj konglomerat političkih subjekata, načelno ideološki suprotstavljenih može da se spoji samo neprincipijelno, mimo zajedničkog političkog i ideološkog programa. Te krajnosti se spajaju samo na banalnom interesu, spojili su se, dakle, samo protiv Vučića, samo ih to vezuje. To vam je kao kada se u narodu kaže kada je niska temperatura (minus 30) „Noćas pas i mačka spavaju zajedno“. Ovdje imamo susret pasa i mačaka jer imaju mraz koji se zove Aleksandar Vučić. Kroz slično iskustvo sam prošao i ja, kad su se Ugljanin i Ljajić ujedinili protiv mene.

izvor: Alo.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles