23. Januar 2020

Iako ne vidi potencijalnu opasnost da budu ugroženi vakufi ranije potpisanim sporazumom između Islamske zajednice i države Crne Gore, kao i posljednjim izglasanim Zakonom o vjerskim  slobodama, akademik Šerbo Rastoder postoji, ipak nešto kao mogućnost u režimskom sistemu koji ima ambiciju kad ima moć.

Svaka nekontrolisana moć otima tuđe. Neka moć je toliko otkinula od vakufa da postoji svijest o tome kada će vratiti a ne da li će još uzeti. Ja samo kažem da je možda bilo više pameti, solidarnosti, znanja, možda se moglo vratiti mnogo više. Ja ne očekujem oduzimanje, ali ga ne isključujem zato što nekontrolisana moć može sve, kaže akademik Šerbo Rastoder.

Vjera u ovom slučaju nema, kako kaže, tu odbrambenu silu da bi to mogla spriječiti, a da li je zakon garant stvar je sistema.

Ako zakon nije garancija onda šta je i gdje mi to živimo. Mislim da je strah politička špekulacija. Možete da ne volite gospodara i vladara Crne Gore i ta moja ljubav prema njemu vrlo je prepoznatljiva i jasna. To ne znači da možete biti protiv nekih principa koji su prije svega u korist države, naroda.

Postavlja se i pitanje da Islamska zajednica u Crnoj Gori zna šta je njeno i šta je bilo njeno, kao i da li zna proces kako to pravno da dokaže.

Mislim da Islamska zajednica u Crnoj Gori posjeduje taj kapacitet da zna šta je njeno i to bi trebalo da bude neka početna garancija. Da li će njima neko nešto oduzeti ne znam, ali znam nešto drugo da će uvijek biti ljudi koji će to braniti jer znaju da je to njihovo.

I ova posljednja činjenica je, zaključuje akademik Rastoder, dovoljna.

Izvor: SANA

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles