Akademik Rastoder: ‘Bošnjaci žrtve dogovora DPS-a i Bošnjačke stranke’

0
0

Južni Sandžak – Predsjednik Nacionalnog savjeta Bošnjaka Crne Gore prof. dr Šerbo Rastoder kritikovao je u pismu upućenom Upravnom odboru Bošnjačke dijaspore Crne Gore u Švajcarskoj odluku parlamentarne većine da novi potpredsjednik crnogorskog parlamenta bude poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić, umjesto dosadašnjeg potpredsjednika Rifata Rastodera. Rastoder je u pismu upućenom predsjedniku Upravnog odbora tog udruženja Edipu Kočanu a koje je objavljeno na njegovom Fejsbuk profilu između ostalog napisao da su ”žrtve” dogovora DPS-a i Bošnjačke stranke najbolji među pripadnicima bošnjačkog naroda.

Rastoder je istovremeno upoznao bošnjačku dijasporu u Švajcarskoj sa svojim stavom da neće da učestvuje na tribini sa predstavnikom Bošnjačke strankeSuljom Mustafićem. Na sajtu tog udruženja je najavljeno da će 17. novembra biti održano ”Bošnjačko kulturno veče” a da su gosti akademik Šerbo Rastoder i predstavnik BS-a Suljo Mustafić.

– U međuvremenu, kao što znate, desili su se kod nas parlamentarni izbori. Gledajući vaš sajt nije mi bilo teško da zaključim na čijoj su strani bile vaše simpatije. Vjerujte, to su dugo bile i moje, dok nijesam spoznao da su političari zarobljenici parole – Ne postoje vječni prijatelji, postoje samo vječni interesi. I to bih mogao da shvatim , kada bi se pod “interesi” bar minimum podrazumijevao narod. Ali kako ovo “interesi” u suštini znači nešto sasvim drugo, desilo se nešto, što se polutajno šuškalo a javno obznanilo. A to je , da nikakvih “pregovora” ustvari i nije bilo, jer je prije izbora sve bilo dogovoreno. I to bih mogao da shvatim kao političku lucidnost, da prve “žrtve” tih dogovora nijesu najbolji među nama, napisao je Rastoder.

Tu u stvari ne mislim na sebe jer sam ja minoran u odnosu na one koji imaju stvarnu “težinu” i značaj. Vi sigurno znate, da bi i priče o opštini Petnjici teško bilo da nije bilo Rifata Rastodera, njegovog nesebičnog i istrajnog zalaganja i nevjerovatne upornosti. Taman kada je ova priča trebala biti dovedena do kraja, on je (ne slučajno) postao prva “žrtva” unaprijed dogovorene “bošnjačke politike ” o povećanju broja “Bošnjaka” u vlasti.

Pri tome, želim da kažem da se radi o čovjeku , koji je iako bio član SDP bio pokretač, osnivač i medijator svih akcija bitnih za Bošnjake Crne Gore u zadnjih 20 godina, pa ako hoćete (zajedno samnom) i “politički otac” Sulja Mustafića.Time je samo nastavljena tradicija bošnjačke politike (“miči svakog ko nešto znači”).Da se odmah razumijemo, nijesam bio pobornik Rifatove politike, čak sam sa njim vrlo često polemisao na razne teme i bio nekada možda i previše grub u prebacivanju na sterilnosti politike koju je vodio.O tome i mnogo čemu drugome mogao bih pisati danima , ali ako bih sudio po onome ,šta su uradili za svoj narod i šta znače u Crnoj Gori i bio u prilici da u ime “Bošnjaka” biram između “Rifata Bošnjaka iz SDP” i “Sulja, barjaktara iz Gorskog vijenca, bivšeg člana LS i velikog nacionalnog Crnogorca kojeg su azbuku bošnjaštva” učili oni koje želi skloniti, onda bi vam valjda bilo jasno koga bih birao.

Želim da kažem da ovdje nema ničeg ličnog, već pokušavam biti principijelan. Uostalom Esad Kočan i ja i smo daleko više kritičkih tekstova objavili protivRifata (tačnije politike koju je personifikovao) nego protiv Sulja, marginalca koji je uvijek bio koji je virio iz nečijeg šinjela.

Zbog svega navedenog , a iz želje da zaštitim svoj moralni i intelektualni integritet, moram vas obavijestiti, da je ispod mojih etičkih, intelektualnih, pa ako hoćete i nacionalnih normi, vaša (siguran sam ,dobronamjerna) želja da učestvujem na tribini sa političarem iz stranke koje po mom dubokom sudu ima primaran lični interes koji pokušava prodati kao interes naroda kojeg navodno predstavlja. Naravno, nemam ništa protiv da Vi u to vjerujete, ali Vas molim da dozvolite i meni pravo da se ne saglasim sa Vama.

Na kraju, uz žaljenje što je do ovoga došlo, moguće i mojoj krivicom, navodi se između ostalog u pismu Rastodera.

(Portalanalitika.me)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.