30. Decembar 2013

1479794_10202855043961018_1770753256_nSarajevo – Na redovnoj sjednici Senata Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti održanoj 28. decembra 2013. godine, u novim prostorijama Akademije u ulici Štrosmajerova 1. u Sarajevu, za predsjednika Senata jednoglasno je izabran akademik Muhamed Filipović.

Ovoj odluci prethodilo je povlačenje dosadasnjeg predsjednika Senata akademika Mustafe Cerića koji je svoju odluku obrazložio činjenicom da pozicija predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa zahtijeva potpunu posvećenost.

Predlažući novog predsjednika Senata, predsjedavajući je istakao da je Muhamed Filipović najzaslužniji da obnaša ovu veoma važnu i časnu funkciju.

Na istoj sjednici jednoglasno je prihvaćen prijedlog da se na upražnjenom mjestu Senata BANU izabere najutjecajniji naučnik u Hrvatskoj, akademik Asim Kurijak.

Na sjednici je jednoglasno prihvaćen izvještaj Generalnog sekretara BANU Muftije Muamaera Zukorlića uz pohvale za aktivnosti na kupovini, nadogradnji i opremanju Naučnog centra BANU u Novom Pazaru.

Senat je usvojio preporuku da se  16. januara u Sarajevu prije radne Skupštine upriliči svečana dodjela certifikata članovima Akademije.

Senat je zamolio Matičarsku komisiju koju čine akademik Muhamed Filipović – predsjednik i akademici Mustafa Cerić i Ejup Ganić da blagovremeno privedu kraju započetu proceduru verifikacije članova BANU.

Informativna služba

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles