Afit Zulji novi predsjednik Ujedinjene stranke Bošnjaka

0
78

Kosovo – U Rečanu je 3. maja održana vanredna izborna skupština Ujedinjene stranke Bošnjaka na kojoj je izabran predsjednik stranke i sedam novih članova Glavnog odbora stranke. 

Za predsjednika je izabran Afit Zulji.

Odlukom glavnog odbora na sjednici su izabrani sljedeći organi stranke:
Predsjednik omladine – Emir Abdulahi
Predsjednica foruma žena – Hamedija Sojtari
Generalni sekretar – Saljajdin Aslani
Potpredsjednici – Ramče Kasi, Faridin Tahiri i Raman Idrizi
Sud časti – Elsin Kurtiši, Amil Kasi, Remko Sadiki

U pozdravnom govoru predsjednik stranke Afit Zulji je čestitao novoizabranim članovima organa stranke i delegatima poželio uspješan rad, te se zahvalio članovima Centralne izborne komisije iz Kancelarije za registraciju političkih partija, koji su pratili rad Skupštine.

Ujedinjena stranka će se zalagati za:
– ravnopravnost svih građana i svih naroda, nacionalnih manjina i svih nacionalnih i etničkih grupa na Kosovu;
– afrimacija nacionalne samobitnosti bošnjačke zajednice kao i nesmetan kulturni i svaki drugi razvoj svih nacionalnih zajednica i etničkih grupa na Kosovu;
– demokratija u društvenom i političkom životu i funkcionisanje pravne države;
– afirmacija ljudskih prava i sloboda;
– slobodnu aktivnost vjerskih zejdnica zasnovanu na autonomiji i vjerskim slobodama građana;
– dosljedno sprovođenje principa tržišne privrede, ravnopravnost svih oblika vlasništva, privano preduzetništvo i ukidanje svojine bez vlasnika;
– unapređivanje socijalnih prava i
– uključivanje u evropske i euroatlanske integracije

“Današnjom vanrednom skupštinom USB je pokazala i dokazala da u njenim redovima ima demokratskih snaga koje mogu da se nose sa svim poteškoćama i problemima koji prate jednu stranku u opoziciji. USB je pojavljivanjem na političkoj sceni Kosova dala veliki doprinos demokratizaciji društva u cjelini, a posebno u bošnjačkoj zajednici, stvaranjem konkurencije našim bratkim bošnjačkim strankama, kao suosnivači NDS-a i osnivači USB-a u razbijanju političkog monopola koji su do tada imale koalicija Vakat, SDA i BSDAK. USB će u periodu koji je pred nama ostati privržena principa i programskom opredjeljenju koje je u svom programu zacrtala i od tih ciljeva neće nikada odustati“, rekao je Afit Zulji.

“U preiodu koji je pred nama, rukovodstvo koji ste birali aktivno će učestvovati u svim političkim procesima i daće svoj doprinos u stvaranju kvalitetnijeg i boljeg života naših građana. USB će na svim postojećim izborima aktivno učestvovati i boriti se za vlast ali ne vlasti radi, već za vlast naroda, za zajedništvo i ujedinjenje svih političkih subjekata u bošnjačkom nacionalnom korpusu“, istakao je Zulji i dodao:

“Samo takvim zajedničkim nastupom naša zajednica može ostvariti svoje ciljeve koji su nam Ustavom i zakonom Republike Kosova zagarantovani. To od nas očekuju naši građani, naša dijaspora, međunarodna zajednica pa i većinski albanski narod. Samo takvim zajedbničkim nastupom možemo postići napredak u procesu decentralizacije i dobijanju bošnjačkih opština, ravnopravnu upotrebu bosanskog jezika na lokalnom nivou i puno toga. Zato pozivam DSB, NDS, CDU na veliku koaliciju za predstojeće centralne izbore i kao koalicija ponudimo ostalim bošnjačkim strankama iz dragaškog, pećkog i mitrovačkog regiona zajednički nastup. Ubijeđen sam da bi iz jednog ovakvog nastupa naša zajednica bila najveći dobitnik, zaključio je novoizabrani predsjednik stranke Afit Zulji.

(info-ks)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.