Advokati traže pomoć Hrvatske u žalbenom procesu

0
15

Advokati odbrane šestorice bivših čelnika nekadašnje Herceg-Bosne, koji su u srijedu u prvostepenom postupku osuđeni na visoke zatvorske kazne, najavili su da će uložiti žalbe te da očekuju da će pobiti presudu o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata.

Tužitelji smatraju da je pravda izvršena i da se radi o historijskom trenutku, jer do sada u haškim presudama nije bilo riječi o ulozi hrvatske strane u ratu u Bosni i Hercegovini.

Advokatski tim Jadranka Prlića šokiran je odlukom Haškog tribunala da osudi bivšeg premijera “Herceg-Bosne” na 25 godina zatvora, javlja iz Haga reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Prlićev advokat Michael Karnavas kazao je da je presuda i poziv na buđenje hrvatskoj vlasti, kako bi pomogla u žalbenom procesu, koji je najavio.

“Neću reći da sam iznenađen, ali jesam razočaran što su utvrdili da je to bio međunarodni sukob. Kao da nisu čuli našu odbranu i naše svjedoke. Mislili smo da smo dokazali da [bivši predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman] ili [ministar odbrane Gojko] Šušak, odnosno Hrvatska, nisu pokušavali anektirati dijelove BiH. Pokazali smo zašto je bilo ključno da se osnuje Herceg-Bosna. Ipak, sudije su sve to previdjele i donijele presudu”, rekao je Karnavas.

Advokati Prlića i ostalih osuđenih u prvostepenom postupku imaju 30 dana vremena da ulože žalbu. Moraju pročitati 3.000 stranica presude, a sama ta činjenica ukazuje koliko je slučaj bio težak i kompliciran, javila je Drlja.

Nika Pinter, pravna zastupnica Slobodana Praljka,  rekla je da Haški tribunal  nije međunarodna komisija koja utvrđuje učinke i posljedice rata, nego “kazneni sud koji treba utvrditi kaznenu odgovornost. Stoga, mislim da ćemo se u žalbenom postupku vratiti na kazneni postupak, a nadu ulijeva i izdvojeno mišljenje suca Jean-Claudea Antonettija”.

Nožica: Bez pomoći iz Hrvatske

Vesna Alaburić, koja zastupa Milivoja Petkovića, također je najavila da će u žalbenom postupku učiniti sve kako bi se srušila presuda o udruženom zločinačkom poduhvatu.

Senka Nožica, pravna zastupnica Brune Stojića, rekla je:  “Ovo prvi put javno govorim, ali moram naglasiti da hrvatska država gotovo ništa nije učinila da nam pomogne u obaranju udruženog zločinačkog pothvata. Tražila sam osobno od Ministarstva pravosuđa da nam omoguće stručnjaka iz ustavnog prava koji bi napravio analizu uspostave HZ Herceg-Bosne, koja je prema optužnici uspostavljena radi izvršenja zločina.

Mi smo tvrdili da to nije točno, da je hrvatsko vodstvo na čelu s Franjom Tuđmanom pozvalo hrvatski narod u BiH da glasa za nezavisnu BiH. Od Ministarstva pravosuđa dobili smo odgovor da nemaju nikoga tko bi mogao pomoći u pronalaženju pravnog eksperta”, rekla je Nožica.

Dodala je da je također bilo problema da netko iz hrvatskog Ministarstva obrane dođe svjedočiti i potvrditi da je Hrvatska slala oružje Bosni i Hercegovini, a na kraju su tek ličnim vezama uspjeli dobiti tri osobe za svjedoke koji su radili u logistici Ministarstva odbrane.

Tužioci zadovoljni

Tužilaštvo Haškog suda izrazilo je u srijedu zadovoljstvo osuđujućim presudama protiv šesterice bivših čelnika “Herceg-Bosne”, ističući da je time pravda izvršena.

“Jako smo zadovoljni presudom, mislim da je pravda danas izvršena. Ovo je presudna odluka koja govori o hrvatskoj strani priče u ratu u Bosni i Hercegovini. U javnosti, među historičarima i u medijima puno se govorilo srpskoj strani u sukobu i tako i treba. Sada se govori i o hrvatskoj strani, onome što se dogodilo u ‘Herceg-Bosni’, što je radila Tuđmanova Vlada. Ovo je historijski trenutak i Tužilaštvo je zadovoljno rezultatom”, izjavio je tužilac Kenneth Scott.

Upitan da komentira proglašenje “Herceg-Bosne” udruženim zločinačkim poduhvatom, dok Republika Srpska i dalje postoji, Scott je rekao da ne vidi razlike između “Herceg-Bosne” i Republike Srpske, te da je ishod Daytonskih pregovora donio drukčiji rezultat.

“Mi smo uvijek tvrdili da su ‘Herceg-Bosna’ i Republika Srpska iste. Tu je postojao udruženi zločinački poduhvat, postojao je dogovor, plan i djelovanje vodstva Herceg-Bosne po uputama Franje Tuđmana i Gojka Šuška”, rekao je Scott, prenosi Hina.

Logoraši traže duže zatvorske kazne

Udruženje logoraša iz Mostara u srijedu je pozdravilo osuđujuću presudu za šestericu nekadašnjih političkih i vojnih dužnosnika samoprozvane “Herceg-Bosne”, koju je izrekao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a koja uključuje odgovornost za udruženi zločinački poduhvat i kvalifikaciju međunarodnog oružanog sukoba.

“Izražavamo nezadovoljstvo visinom izrečenih kazni s obzirom na utvrđene činjenice, ali iskreno vjerujemo da će ova nepravda biti ispravljena u drugostupanjskom postupku. Današnja presuda je presuda zločinačkoj politici i ona nikako nije i ne može biti presuda hrvatskom narodu”, stoji u saopćenju ovog bošnjačkog udruženja.

Ističe se kako presuda Jadranku Prliću i ostalima treba biti nezaobilazni argument svim političkim akterima i međunarodnoj zajednici u budućem uređenju političkih odnosa u BiH, a posebno u Mostaru.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović komentirao je današnju presudu Haškog suda šesterici bivših pripadnika vojnog i političkog vrha samoprozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne:

“Presuda se može mijenjati na drugostupanjskom sudu. I prije sam upozoravao na pogreške Hrvatske u BiH. Trebamo se okrenuti budućnosti.”

Hrvatski premijer Zoran Milanović kazao je da nije svejedno šta stoji u presudi.

“Hrvatska je imala grešaka u Bosni i Hercegovini, ali bila joj je i partner, saveznik, jako je puno pomagala. Ako možemo BiH dijeliti na tri naroda, a to stoji u njezinom Ustavu, onda bez glasova Hrvata na referendumu o neovisnosti BiH ona ne bi nikad bila samostalna. Puno je argumenata koji, vjerujem svima nama, govore jedno, ali sud je sud. Tu je drugi stupanj. Pokazalo se da su u drugom stupnju promjene moguće, katkad i neočekivano’, zaključio je Milanović, kako javlja reporterka Al Jazeere Ivana Brkić.

Bandiću presuda sramotna

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić presudu smatra “drastičnom i sramotnom”. On podsjeća na to da su “Blaškić, Gotovina i Markač bili drastično osuđeni u prvostepenim presudama, koje su u drugom stepenu bile smanjene ili ukinute”, prenosi Tanjug.

“Očekivao sam znatno veće kazne, najmanje po 40 godina zatvora za svakog optuženog”, izjavio je neposredno po izricanju presude Rasim Muratović iz sarajevskog Instituta za istraživanje ratnih zločina, javlja Hina.

Dodao je kako je ukupno 110 godina zatvora nesrazmjerno već samo u usporedbi sa 116 Bošnjaka ubijenih u Ahmićima u središnjoj Bosni.

“Žrtve mogu biti zadovoljne osuđujućim presudama, no ne i visinom kazne”, izjavio je Muratović lokalnim medijima, poručujući kako u svakom slučaju nema nikakvog mjesta euforiji.

Ratni zapovjednik Armije BiH umirovljeni general Sefer Halilović izjavio je kako mu je presuda potpuno očekivana. “Presuda u cijelosti odražava to što se zbivalo na terenu”, kazao je Halilović.

Izrazio je uvjerenje kako se ona, ipak, neće odraziti na ukupne odnose Hrvatske i BiH, ali i istaknuo kako je presuda, ipak, poruka onima koji i danas zagovaraju uspostavu trećeg entiteta u BiH.

Ratni ministar odbrane tzv. Herceg-Bosne Vladimir Šoljić bio je suzdržan u komentiranju presude, ističući kako je riječ tek o prvostepenoj presudi, no kazao je kako mu je i ona iznenađujuća.

“Na prostoru pod kontrolom HVO-a bilo je manje zločina nego na teritoriju Armije BiH i Vojske Republike Srpske, a na teritoriju Heeceg-Bosne nije bilo masovnih grobnica”, podsjetio je Šoljić, prenosi Hina.

Nakon što je Sud izrekao nepravomoćnu presudu Jadranku PrlićuBruni StojićuSlobodanu PraljkuMilivoju PetkovićuValentinu ĆorićuBerislavu Pušiću, Karamarko kaže da je neugodno iznenađen.

“Neugodno sam iznenađen kvalifikacijom i visinom kazne. Na Vladi je da uspije srušiti tu presudu. Kvalifikacija je doista apsurdna i optuživati Tuđmana za zločinački pothvat je nevjerojatno”, rekao je Karamarko, navodi reporterka Al Jazeere.

Sporne ocjene

Ocjenu o tome kako je Stari most bio legitimna vojna meta predsjednik Udruge skakača Mostar Emir Balić nazvao je smiješnom.

Reporteru Al Jazeere Ivanu Pavkoviću rekao je kako ga to podsjeća na mostarske grafite na kojima je pisalo “Eto, Stari most je srušio NLO”. Balić kaže kako je istina poznata, uprkos toj ocjeni.

“HDZ 1990 upozorava na ocjenu udruženog zločinačkog pothvata i ulogu RH u BiH tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba kao na izuzetno sporne. U toj stranci ističu kako takva presuda može utjecati na položaj Hrvata u BiH, te na političke odnose u zemlji”, navodi Pavković.

“Treba imati u vidu da je riječ o prvostupanjskoj presudi. U žalbenom postupku treba uložiti sve napore da se sruši teza o udruženom zločinačkom pothvatu. Ako bi presuda bila potvrđena, to bi imalo posljedice” rekla je bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, prenosi zagrebački Večernji list.

“Bilo je za očekivati da će sud donijeti takvu presudu. Jasno je da je za nju kriva politika iz 90-ih godina. Hrvatska politika od 2000. činila je sve da to nasljeđe ukloni iz popudbine odnosa RH i BiH. To je činio bivši predsjednik Mesić, bivši premijeri Račan i Sanader, a nastavljaju današnji predsjednik Josipović i aktualna Vlada. Presuda će imati svoj put, žalbeni postupak, ali nema sumnje da će pomoći u osvještavanju kad su u pitanju odnosi RH i BiH”, rekao je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Praćenje prijenosa

U Udruzi logoraša Mostar organizirano su pratili prijenos izricanja presude u slučaju “Prlić i drugi” prenosi Al Jazeerin reporter.

U prvim rekacijama su izrazili zadovoljstvo presudom, posebno činjenicom da je prvostupanjski postupak utvrdio udruženi zločinački poduhvat, te su poimence navedena brojna mjesta zločina.

Ibro Bubalo, predsjednik Skupštine Udruženja logoraša, ističe kako je to presuda politici, vojnom i političkom vrhu “Herceg-Bosne”, ali kako je niko ne shvaća presudom cijelom hrvatskom narodu.

Organizirano se pratio prijenos i u prostorijama Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a Herceg-Bosne.

Predsjednik te Udruge Petar Zelenika istakao je kako osuđuje sve počinjene zločine. No, u toj su Udruzi nezadovoljni zbog ocjene udruženog zločinačkog poduhvata.

Ocjenjuju presudu kao osudu Hrvata u BiH zbog činjenice da su, kazao je Zelenika, na referendumu izglasali i podržali nezavisnost BiH, javlja Pavković.

Nekadašnji dužnosnik tzv. Herceg-Bosne, sadašnji ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Sveučilišta u Mostaru, Marko Tokić, konstatirao je kako je tek u presudi konkretizirano za što se Prlića i ostale teretilo, a dodao je i to da ICTY nije uvažio činjenicu da se hrvatski narod morao organizirati kako bi se odbranio od agresije.

“‘Herceg-Bosna’ je nastala u trenutku agresije, kada se BiH nije mogla adekvatno braniti”, kazao je Tokić, ustvrdivši kako vijeće Haškog tribunala, iako je presudilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat, to ničim nije obrazložilo.

“Naprosto su se koncentrirali na deset ljudi i presudili na temelju zatvorenog kruga indicija”, kazao je Tokić, odbacujući i konstatacije o agresiji Hrvatske na BiH. Kazao je i to kako nema dvojbe da je zločina u ratu bilo, no ne i političkog projekta progona stanovništva.

(balkans.aljazeera)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.