Abortus ploda začetog silovanjem

0
182

Kada se govori o abortusu ploda začetog silovanjem mora se imati na umu nekoliko činjenica.[1]

Prvo, silovana muslimanka nema grijeha u onome na što je prisiljena, jer ako nema grijeha onaj koga prisile na riječi kufra, preče je da nema grijeha u prisili na zinaluk koji je manji grijeh od riječi kufra. A dokaz da nema grijeha je hadis od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zaista je Allah oprostio mom ummetu grijeh učinjen greškom, iz zaborava i prisile.”[2]

Drugo, dijete koje rodi muslimanka a začeto je silovanjem od strane nevjernika smatra se muslimanom, jer dijete slijedi boljeg roditelja po vjeri, kao što je poznato u islamskom pravu, jer Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Svako novorođenče rađa se u fitri (tevhidu, islamu).”[3]

Abortus ploda začetog silovanjem možemo podijeliti u dva perioda kao i prethodne mes’ele: abortus ploda začetog silovanjem prije udahnuća duše i abortus ploda začetog silovanjem poslije udahnuća duše.

Abortus ploda začetog silovanjem prije udahnuća duše

Dozvoljen je abortus ploda začetog silovanjem prije udahnuća duše, uzimajući u obzir sljedeće dokaze.

Prvi dokaz: pobačaj ploda začetog silovanjem treba biti olakšica koja se daje radi nužde, naročito u prvim danima trudnoće, jer je sam čin silovanja jak uzur muslimanki i njenim roditeljima da mrze taj plod koji je posljedica prisile, i da ga se žele riješiti.

Drugi dokaz: imajući u vidu da mnogi učenjaci dozvoljavaju abortus prije udahnuća duše ili do četrdeset dana ženi koja nema opravdanja za to, pa tako koliko god je opravdanje jače i veće, olakšica za abortus je jača.

Treći dokaz: Silovana muslimanka ima opravdanje za abortus jer je bila prisiljena, a dijete koje bi se rodilo, činilo bi njoj i njenim roditeljima štetu i neprijatnosti čitav život.

Četvrti dokaz: Ženi je učinjen zulum samim silovanjem, pa ako bi joj zabranili da pobaci plod začet haramom bez njene volje, učinili bi joj još jedan zulum prisiljavajući je da trpi štete i neprijatnosti vezane za to djete čitav život.

Abortus ploda začetog silovanjem poslije udahnuća duše

Savremena ulema složna je da nije dozvoljen pobačaj ploda začetog silovanjem poslije udahnuća duše, jer se to ubraja u ubistvo nevine duše koju je Uzvišeni zabranio nepravedno ubiti.


[1] Vidi: Ahkamul-dženin, 175.-179.

mr. Zijad Ljakić, Stav islama prema abortusu, časopis „Asr“ br. 32, septembar 2009. god. (http://el-asr.com/tekst/fikh/stav-islama-prema-abortusu-treci-dio)

[2] Ibn Madže (2045). Sahih

[3] Buhari (1296), Muslim (4803). Sahih

Abortus deformisanog ploda

Pod deformisanim plodom podrazumijeva se tjelesna mahana koja se desi pri formiranju ploda u stomaku. Ljekari dijele uzroke deformacije ploda na vanjske i unutrašnje.[1]


[1] Vidi: Ahkamul-dženin, 179.-186.

mr. Zijad Ljakić, Stav islama prema abortusu, časopis „Asr“ br. 32, septembar 2009. god. (http://el-asr.com/tekst/fikh/stav-islama-prema-abortusu-treci-dio)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.