Abdullah Mursi- Moj babo je odlučan kao i prvoga dana

2
6

Prvi egipatski demokratski izabrani predsjednik Muhammed Mursi, koji je razriješen dužnosti tokom državnom udara, nalazi se u pritvoru od 2013. godine.

Mursiju, kojem nije bilo dozvoljeno četiri godine da vidi svoju porodicu, sudi se za veći broj zločina koji mu se pripisuju.
Postoje dvije konačne presude koje su do sada izrečene Mursiju, koji se nalazi tokom suđenja u staklenom kavezu.
Mursi će ostati na terorističkoj listi tri godine i odslužiti će 25 godina zatvora pod optužbama ‘špijuniranja za Hamas’.
U drugom slučaju Mursiju je osuđen na 20 godina zatvora zbog slučaja povezanog sa predsjedničkom palatom el-Itihadija.

Mursiju se sudi još za četiri odvojena slučaja, uključujući i bjekstvo iz zatvora, u kojem je sud odbio zahtjev za smrtnu kaznu; špijunažu za Katar, u kojem je sud odgodio raspravu a za ovo djelo slijedi kazna zatvora u trajanju od 40 godina, i slučaj sudskih uvreda.
Mursiju, koji se boriti u takvim nepravednim slučajevima i teškim okolnostima, je dozvoljena posjeta porodice po prvi put nakon četiri godine u zatvoru Tara. Njegovom najmlađem sinu Abdullahu Mursiju, kćerki Šejmi Mursi i supruzi Nedžli Ali Mahmud je dopušteno da ga posjete u trajanju od jednog sata u pratnji advokata porodice, Abdumunima Abdulmaksuda.

Abdullah Mursi je razgovarao sa Emeti Saruhan, novinarkom Gerček Kayat magazina, nakon što je u nedjelju posjetio babu.

Nisi vidio svog babu oko četiri godine. Da li ste tokom ovog perioda mogli komunicirati s njim?

Kao porodica predsjednika Muhammeda Mursija, nismo ga vidjeli od novembra 2013. godine, kada su ga pučistički vojnici oteli u novembru 2013. godine. Iako smo u više navrata tražili ispunjenje našeg prava da ga vidimo, oni nam nisu dozvolili do nedjelje.

Kako je bio tvoj babo kada ste ga vidjeli? Da li su njegovo zdravlje i moral u dobrom stanju?

Četiri godine kasnije, u nedjelju smo ga vidjeli. Njegovo zdravstveno stanje je bilo dobro do jučer. Saznali smo da se jučer onesvijestio i da je pao u dijabetičku komu. To je veoma opasna situacija što se tiče zdravlja.

Kakvi su zatvorski uslovi u kojima se nalazi?

Moj babo izbjegava da jede zatvorsku hranu. To nije štrajk, ali više voli da je ne jede. Pokrenuti ćemo sve potrebne pravne radnje radi zaštite njegovog zdravlja.

O čemu ste razgovarali? Da li je imao neku poruku?

On je veoma jasan u svom stavu protiv puča i  odlučan  je kao i prvog dana, dovi za svoju domovinu, Egipćane i za olakšanje teške situacije svih Egipćana. Ali, situacija mog babe nije jedino pitanje koje nas zabrinjava.

Šta vas još zabrinjava?

Moj brat Usame. On je uhapšen bez ikakvog razloga. Nismo ga mjesecima vidjeli. On se nalazi u zatvoru Škorpion, koji je poznat po mučenjima. Ono što nam se dešava je represija i progon. Apelujemo na sve institucije i organizacije koje se bave ljudskim pravima u svijetu, naročito Ujedinjenje narode. Vaša savjest treba osjećati odgovornost za ove stvari. Ono što mi tražimo je pravo, a ne usluga. Pravo koje je zagarantovano svim ustavima i pred Međunarodnim sudom pravde.

Šta tvoja majka, brat i sestra kažu?

Moj babo i njegova porodica ne priznaju državni udar i odluke koje su donesene od 3. jula 2013. godine.

IslamBosna.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Abdullah Mursi- Moj babo je odlučan kao i prvoga dana


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Mursiju se sudi sto nije spijun izraela i sto ne radi kao sisi naljetullah aljejh. Braco Mu,mini Ameri i Evropski zulumcari su planirali puc u Tursku da bih je porobili kao Egipat .Allahovom pomoci je spasena ,Turska vlada je napadnuta i dalje se napada kako krsi ljudska prava. Nikako ti svjetski demokrati nece da kazu istinu i da podrze legalno izabranu vladu Egipta. Gdje su sada te njihove demokratije ? narod Egipta ,Alzira i nekih drugih drzava izaberu svoje presednike,a onda uz pomoc ovih navedenih demokrata sa vojskom sruse vladu.Pa za ove sto napadaju Sultana Erdoana je po nasilnoj demokratiji ista kao u Rusiji i nekim drugim zemljama.

    1

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.