18. Maj 2011

Sandžak, BiH – Inicijative za podjelu Kosova su potpuno nepromišljene. Takve poruke pojedinih zvaničnika u Beogradu mogle bi, na primjer, podstaći ideje o pripajanju Sandžaka Bosni i Hercegovini, što je nerealno, isto kao i podela Kosova. Novo prekrajanje granica je u potpunoj suprotnosti smislu i konceptu evropskih integracija – ocenjuje za Danas Jelko Kacin, specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Kacin ističe da se o podjeli Kosova govori samo u medijima u Srbiji. „Koliko je meni poznato, nigdje se, osim u pojedinim srpskim medijima, podjela kao opcija ne spominje. Sudeći po svim relevantnim izjavama srpskih zvaničnika, opcija podjele nikada nije bila zvanična politika države Srbije. S druge strane, politika EU prema odnosu Srbije i Kosova se bazira na principu potrebe stvaranja otvorenih, multietničkih i multikulturnih društava, što bi eventualna podjela suštinski negirala“, naglašava Kacin.

Izvjestilac EP za Srbiju podseća na stav EU da je „prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu gotova stvar“. „Dodatni politički potresi, koji bi došli s projmenom granica, ne smiju se dozvoliti. To važi kako za Kosovo tako i za BiH. Moram da podvučem da se potpuno nepotrebno troši vrijeme i energija na teme koje samo otežavaju proces evropskih integracija i izlazak iz ekonomske krize. Građanima Kosova i Srbije potrebni su stabilnost, investicije i ekonomski napredak, a ne izjave koje bi ih nagnale da razmišljaju u kojoj će se državi probuditi jednog dana“, zaključuje Jelko Kacin.

Izvor: Danas.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles