Donika Gërvalla: Ljudi iz Vlade Kosova u njemačkom dosijeu ubistva braće Gërvalla i Zeke!?

0
237

Kosovo,Njemačka – U emisiji “Rubikon” na KTV-u emitovanoj u srijedu 15. januara, Donika Gërvala, kćerka Jusufa Gërvalle, ubijenog prije 32 godine u Untergruppenbach u Njemačkoj, zajedno sa njegovim bratom Bardhoshem i saradnikom Kadri Zekom je izjavila da se u dosijeu ubistva Jusufa i Bardhosha Gërvallei Kadri Zeke nalaze i imena koja su trenutno u Vladi Kosova, piše portal “Gazetatema.net”.

“Imena dužnosnika Vlade Kosova su dio dosijea istrage i spominju se u ovom dosijeu”, rekla je Donika Gërvalla u emisiji “Rubikon” na KTV, prenosi list “gazetatema.net”.

Donika je naglasila da su Jusuf i Bardhosh Gërvalla i Kadi Zeka ubijeni od strane UDBA-e. “Atentat je izvršen od strane profesionalne grupe iz struktura UDBA-e. Ja nemam spoznaje o njihovim imenima. Treba ostaviti njemačkom pravosuđu da objelodani činjenice”, rekla je ona. Iako Donika Gërvala nije spomenula imena dužnosnika u Vladi Kosova koji su dio istrage, jedan izvor koji je htio da ostane anoniman je izjavio da u dosijeu ubistva braće Gërvalla i Kadri Zeke je ime zamjenika premijera Kosova, Behgjeta Pacollija. Prema riječima ovog izvora, Behgjet Pacolli je na dan ubistva (17. januara 1982. godine ) boravio u Tirani, a u međuvremenu njegovo vozilo, za koje je gospodin Pacolli rekao da mu je ukradeno, sumnja se da je bilo upotrebljeno tokom ubistva, stoji dalje u tekstu na portalu “gazetatema.net”.

Behgjet Pacolli poznat je kao jedan od najbogatijih biznismena, sa firmom “Mabetex – Project Engineering” sa sjedištem u Luganu u Švicarskoj. On je marta 2006. godine oformio “Alijansu za novo Kosovo” (Aleancën Kosova e Re – AKR), koju je u početku formulisao kao biznis organizaciju, ali je vremenom ona postala politička partija, iako je puno puta govorio da ne želi da se bavi politikom.

Bez obzira na to ovaj poznati biznismen je 4. januara 2006. godine (baš u vrijeme kada su se u Beču održavali pregovori Priština-Beograd uz posredovanje Martyja Ahtisaarija o statusu Kosova) dao je podugačak intervju (od 8 stranica) u srpskom listu “Nedeljni Telegraf” pod naslovom “Sudbina regiona je u rukama Beograda: KOSOVO NE MOŽE BEZ SRBIJE”.

U podužem intervjuu list “Nedeljni Telegraf” po prvi put objavljuje veliki broj fotografija gospodina Behgjeta Pacollija i među tim fotografijama objavljuje i sliku njegovog Mercedesa (1980) i sliku koja je uslikana 1981. godine u restoranu “Dora” u prištini sa UDBA-šem Selimom Brosha, čije je ime više puta pominjano kao čovjeka umiješanog u ubistvo braće Gërvalla i Kadri Zeke. Čak je i u sudskom procesu protiv Slobodana Miloševića u Hagu jedan zaštićeni svjedok (bivši albanski pripadnik UDBA-e) sa kodom K-6 na sudskoj sjednici održanoj 10. juna 2002. godine priznao da je u ubistvu braće Jusufa i Bardhosha Gërvalle umiješan i pripadnik tajne službe, Selim Brosha. “DORA”: Selim Brosha, pripadnik UDBA-e (prvi s lijeva) nazdravljajući sa biznismenom Behgjetom Pacollijem (u sredini) – trenutnim zamjenikom premijera u Vladi Kosova! (Selim Brosha pripadnik UDBA-e je tokom 70-tih i 80-tih tukao i osakatio hiljade svojih sunarodnika koji su bili u zatvorima širom bivše Jugoslavije). (Info KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.