Pupović: Sve oči Pljevljaka uprte u drugi blok termoelektrane

0
0

Pljevlja – Pljevlja su jedna od najbogatijih crnogorskih opština. Poznata su po rudama, drvetu, poljoprivrednom zemljištu, imaju terene idealne za razvoj stočarstva. Međutim, putevi, elektromreža i vodovod su godinama u lošem stanju. Na drugoj strani, sve više mladih napušta ovaj kraj pa je u odnosu na popis iz 2003. godine danas ovdje 6.000 stanovnika manje.

Sve ovo bio nam je povod za razgovor sa dr Milojem Pupovićem, predsjednikom opštine. Prvi čovjek Pljevalja kaže da je nesrazmjera između potencijala i razvijenosti glavna karakteristika dosadašnjeg razvoja ovog kraja. Ipak, on smatra da bi crnogorska ekonomija najbrže ozdravila kad bi se potencijali pljevaljske opštine stavili u funkciju.

Jedan od problema je, kaže dr Pupović, i nefunkcionisanje donesenih zakona.

– Skupština Crne Gore je prije godinu i po dana donijela Zakon o regionalnom razvoju, a Vlada odmah zatim uredbu o načinu izračunavanja indeksa razvijenosti jedinice lokalne samouprave – ali to na terenu nije donijelo neke koristi. Sve se pomjera za neko bolje buduće vrijeme, a ono nikako da dođe – kaže predsjednik opštine Pljevlja.

On je dodao da partnerski savjet za regionalni razvoj samo figurira u zakonu, da nije profunkcionisao i da ne ostvaruje ulogu, da zajednica opština radi, ali da najvažniji putevi odlučivanja idu mimo nje, smatra Pupović.

„Podizanje“ infrastrukture

Kada su u pitanju razvojni planovi za naredni period, predsjednik Pupović ističe da lokalna samouprava nema finansijski kapacitet ni mogućnosti da iz svog budžeta bitnije utiče na podizanje infrastrukture.

– Našim višegodišnjim investicionim planom, strateškim planom za razvoj opštine i godišnjim planovima zacrtano je mnogo poslova koji se prenose iz mandata u mandat. Pobrojaću samo neke: rekonstrukcija glavnog cjevovoda Odžak – Pljevlja; upravljanje otpadnim vodama, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izgradnja glavnog gradskog kolektora; regionalna deponija čvrstog otpada za opštine Pljevlja i Žabljak; regionalni put Kosanica – Bobovo – Meštrevac; modernizacija lokalnih i nekategorisanih puteva; gradnja malih hidroelektrana; nastavak rekonstrukcije Doma kulture; izgradnja gerontološkog centra; uređenje pješačke zone; rekonstrukcija ulice III Sandžačke brigade – kaže Pupović.

On dodaje da su to sve poslovi koji se odavno pominju i da su mnogi od njih samo želje i najave, a da sredstava nema ni na vidiku.

Velike nade, kad su investicije u pitanju, u pljevaljskoj opštini polažu u gradnju cementare, drugog bloka Termoelektrane i ozdravljenje Vektre – Jakić.

– Ako dođe do realizacije ovih poslova u cementari bi radilo oko 400 radnika, u drugom bloku TE oko 100 i u Vektri – Jakić oko 250. Uz sve ovo bilo bi tu još zaposlenih u pratećim službama i servisima.

Dozvole daje Vlada

U komunikaciji smo sa zainteresovanim investitorima, provjeramo njihovu kredibilnost, kontaktiramo ljude iz Vlade i čekamo. Nažalost, ne zavisi sve od nas. Dozvole za sve ove poslove dobijaju se u Vladi Crne Gore, a ne u opštini – kaže predsjednik Pupović.

Što se tiče poreskih i drugih olakšica za dolazak stranih investitora i njihovog kapitala, Pupović ističe da su porezi koji se uvode u pljevaljskoj opštini na nivou crnogorskog prosjeka ili ispod njega, te da je fiskalni kapacitet veoma nizak, a da ostvarenje opštinskog budžeta najviše zavisi od naplate prihoda koje uvodi država.

– Zato je davanje povlastica stranim investitorima, koje rade neke opštine, a istovremeno uzimaju sredstva iz Egalizacionog fonda u većem iznosu od ostalih opština neopravdano i ide na račun ostalih opština ili na račun budžeta države. To prosto nije fer – zaključuje Pupović.

(Pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.