26. Oktobar 2016

Ilustracija: Ifet Aličković

Jedna od najznačajnijih akcija koju je, u prvim godinama svoga rada, sprovelo Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka bio je referendum o autonomiji Sandžaka.

Referendum je sproveden u vremenu od 25. do 27. oktobra 1991. godine. Od ukupno 264.156 birača, na referendumu je učestvovalo njih 187.473, odnosno 70,19 posto ukupnog biračkog tijela, od čega se 183.302 birača (ili 98,90 posto glasalih) izjasnilo za političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka s pravom priključenja nekoj od republika tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Na osnovu rezultata referenduma, Skupština Muslimanskog nacionalnog vijeća Sandžaka, 11. januara 1992. godine, usvojila je uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, kao optimalno rješenje za bošnjački narod na ovom području. Shodno takvim rješenjima, a u skladu sa preporukama Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji, Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (BNVS), nešto kasnije, 6. juna 1993. godine, usvojilo je, u Novom Pazaru, Memorandum o uspostavljanju specijalnog statusa za Sandžak.

U Memorandumu je posebno naglašen značaj pravednog i mirnog rješenja statusa bošnjačkog naroda Sandžaka, doprinos uspostavljanju trajnog mira i sigurnosti u ovom dijelu Evrope, kao i doprinos opštoj demokratizaciji u ostatku Jugoslavije, što je označeno kao jedan od uslova za međunarodno priznanje SRJ i ukidanje sankcija, čime bi Sandžak postao značajan činilac mira i stabilnosti na ovim prostorima. Memorandum je predviđao autonomiju za Sandžak u okviru tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore.

Stav o uspostavljanju specijalnog statusa za Sandžak bio je osnova razgovora predstavnika BNVS sa kopredsjednicima Mirovne konferencije o Jugoslaviji, Sajrusom Vensom i Lordom Dejvidom Ovenom, predsjednikom Grupe za nacionalnosti Gertom Arensom i predsjednikom Grupe za Sandžak pri Ženevskoj konferenciji Marcelom Reyom, kao i drugim predstavnicima međunarodne zajednice.

(Sandzacke.rs)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles