2012. godina u znaku muslimana i Islamskog kulturnog centra Grac

0
4

Evropa – U ovoj godini navršava se i 100 godina od kako je islam priznat kao zvanična religija u Austriji

Grupa od 10-ak aktivista džemata koji realizira Islamski kulturni centar u Gracu, odlučila je da eksluzivne slike, koje su dobili od arhitekte koji je pobjedio na natječaju u izboru za najbolje arhitektonsko rješenje, upotrijebi za izradu kalendara, što se pokazao kao pun pogodak. Naime, napravljena su tri prelijepa formata, od kojih je jedan bio sa vremenima za namaz, te je odštampano 3.600 primjeraka, koji će biti distribuirani ne samo u Austriji nego i na području cijele Evrope, pa i šire. Najviše truda je uložila vrijedna članica džemata Mirela Žerić, koja je kao profesionalni grafički dizajner napravila odličan izgled sve 3 verzije. Ovi kalendari ne samo da će biti odlična prezentacija Islamskog kulturnog centra, nego će donijeti i prihod koji će se iskoristiti za nove slične projekte. Najzahvalniji za prihod od ovog projekta su sponzori koji imaju firme u cijeloj Austriji, a porijeklom su iz Austije, BiH, Sandžaka, Kosova, Makedonije, Turske,… Oni su pobrojani i na oficielnoj internet stranici: islamgraz.org.

Ovim projektom će Džamija i Islamski kulturni centar ući u hiljade raznih domova, a s time i u srca muslimana i sa tim će podrška gradnji biti, ako Bog da, još veća. Nekoliko primjeraka kalendara je kao hedija došlo i u najvišu instancu u gradu, u biro gradonačelnika, gdje je također projekat pohvaljen i izražena podrška ovakvim aktivitetima.

Ipak, ono što je još zamimljivije je da će 2012. Godina, ako Bog da, biti ispunjena isto jako značajnim događajima za muslimane u Austriji. Pored dobijanja dozvole za gradnju prve Džamije u Gracu i postavljanja kamena temeljca za Islamski kulturni centar što je planirano u ovoj godini, navršava se i 100 godina od kako je islam priznat kao zvanična religija u Austriji. Dakle, 2012. godina u znaku muslimana i Islamskog kulturnog centra Grac.

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.