20 godina Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka

4
18

Naša foto kamera na jubileju u Sarajevu
kliknite na sliku za uvećati

Dreković, Lakota i Kalić dočekuju musafire

Obraćanje člana Predsjedništva Izetbegovića

Obraćanje predsjednika Udruženja generala Drekovića

Akademik Ganić prima “Zlatnu plaketu”

Obraćanje akademika Ganića

General Halilović prima “Zlatnu plaketu”

Muftija Zukorlić prima “Zlatnu plaketu”

“Zlatnu plaketu” prima biznismen Hako Duljević

Obraćanje Reisu-l-uleme akademika Cerića

Reis Cerić uručuje poklon muftiji Zukorliću

AKADEMIJA: Svečana akademija povodom 20 godina djelovanja Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini održana je 20.04.2011. u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Nakon projekcije video materijala o tradiciji sandžačkih čaršija, oficijelni dio započeo je intoniranjem himne BiH i obraćanjem člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića brojnim zvanicama iz Sandžaka i BiH.

Izetbegović je kazao da je za proteklih 20 godina bošnjački narod postao nezaobilazan faktor odlučivanja na Balkanu, a sandžački Bošnjaci potvrdili da su u svakom historijskom iskušenju istinski voljeli i branili Bosnu i Hercegovinu.


Sandžaklije svečano obilježili jubilej

DOPRINOS SANDŽAKLIJA U ODBRANI RBiH: Tako je bilo i u periodu između 1992. i 1995. godine, rekao je i podsjetio na riječi svoga rahmetli oca, prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, o doprinosu boraca sandžačkog porijekla u odbrani BiH.

“Ko ne vjeruje, nek obiđe mezarja i vidjet će da je svaki drugi ili treći poginuli borac iz Sandžaka”, riječi su starijeg Izetbegovića na koje je večeras podsjetio mlađi.

Rekao je i da u Sarajevu, Brčkom, Zenici, Mostaru, Tuzli, Bihaću i u drugim bh. gradovima danas živi veliki broj uglednih građana sandžačkog porijekla te da se na visokoobrazovnim ustanovama školuju mnogi studenti iz tog kraja.


Prepuna sala Narodnog pozorišta u Sarajevu

Bakir Izetbegović je ovo obraćanje završio porukom da slijedi period (evropskih) integracija u kojem će emotivne veze sandžačkih i bosanskohercegovačkih građana biti pretočene u konkretne saradnju regija evropske budućnosti.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i nekadašnji član Predsjedništva BiH akademik dr. Ejup Ganić, prvi načelnik Generalštaba Armije RBiH Sefer Halilović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH akademik dr. Mustafa ef. Cerić, Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić te brojni drugi predstavnici aktuelnog establišmenta, javnog i kulturnog života iz Sandžaka i BiH.

Predsjednik udruženja general Ramiz Dreković u svom pozdravnom govoru naglasio je uz pozdrav prisutnim gostima i dobrodošlicu sljedeće:

Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka osnovano je 29. marta 1991. godine, kada su doneseni Statut i program rada, deklaracija te ustanovljeni organi Udruženja.

NEMJERLJIV DOPRINOS U JAČANJU SVIJESTI: Od dana osnivanja do današnjeg dana kada proslavljamo 20-godišnjicu, Udruženje zajedno sa svojim podružnicama dalo je nemjerljiv doprinos u jačanju svijesti građana porijeklom iz Sandžaka, kako za odbranu Bosne i Hercegovine, tako i za podršku narodima i građanima koji žive na prostoru našeg Sandžaka.
Pored niza aktivnosti koje su provodjene u ovom preiodu od 20. godina pobrojaću samo neke.

Udruženje je dalo nemjerljiv doprinos u odbrani domovine BiH tokom Agresije u periodu 1992-1995.
Dok za vrijeme bombardovanja NATO-a u Srbiji primili smo oko 17000 Sandžaklija izbjeglih u Sarajevo i uspješno ih smjestili i zbrinuli što u privatnim kućama što u kolektivnim smještajima uz pomoć Vlade Kantona Sarajevo.

U velikom broju humanitarnih aktivnosti članovi udruženja su nesebično pomagali ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih šehida kao i studentima pristiglim na Sarajevski univerzitet nakon agresije na RBiH.

Na unutrašnjem planu organizacije udruženja urađeno je zaista mnogo. Formirane su zavičajne podružnice kao i teritorijalne koje okupljaju oko 20000 članova. Formirani su i klubovi udruženja koji kroz svoj planski rad usmjeravaju aktivnosti našeg članstva.

– Klub naučnih radnika koji broji preko 10 profesora i doktora nauka, koji praktično daju doprinos u nauci i pameti ove zemlje.
– Klub kulturnih i javnih radnika.
– Klub mladih.
– Klub žena.
– Klub sportskih radnika i novinara.
– Klub privrednika.

Naše podružnice tokom svog vremena postojanja jednom godišnje organizuju zavičajna okupljanja uz prigodan program.
Od mnogobrojnih planskih aktivnosti u narednom preiodu koje nam predstoje istakao bih samo neke.
– Dužni smo završiti započeto formiranje teritorijalnih podružnica.
– Uspostavimo potpunu bazu podataka cjelokupnog našeg članstva,
– U potpunosti se uvezati sa institucijama vlasti i nevladinim sektorom iz Sandžaka i Bosne i Hercegovine,
– Poduzeti sve neophodne mjere i aktivnosti u stručnom i naučnom kapacitetu kojim raspolažemo za pomoć ostvarenju građanskih i ljudskih prava našega naroda u Sandžaku uz puno poštivanje međunarodnog integriteta i suvereniteta zemalja u kojima se Sandžak prostire.

PLAKETE, ZAHVALNICE…: U nastavku svečanosti dodijeljene su zahvalnice i plakete Udruženja zaslužnim pojedincima i kolektivima a posebno su uručene i Zlatne plakete:
Dr. Ejupu Ganiću, članu Predsjedništva RBiH u periodu agresije 1992-95;
Generalu Seferu Haliloviću, prvom komandantu ARBiH;
Muameru ef. Zukorliću, glavni muftija IzuS;
Dr. Rifatu Škrijelju;
Jusufu Pušini, ratnom ministru policije;
Fuadu Muzuroviću, bivšem selektoru reprezentacije BiH; Medi Haznadaru, prvom komandantu sandzačke brigade.

Nakon čega se u nadahnutom govoru obratio i Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić koji je između ostaloga rekao:
Nije čudo što je prvi komandant ARBiH bio iz Sandžaka, nije čudo što je prvi zamjenik rah. Aliji izetbegoviću u najtežim trenucima po narod i državu RBiH bio Sandžaklija i nije čudo što je odbranjena čast i dostojanstvo bošnjačkog naroda uz ovakve odane Bošnjake koji dolaze iz Sandžaka. A danas imate mog muftiju a vašeg predvodnika u borbi Bošnjaka u Sandžaku Muamera ef. Zukorlića koji svojim nastupima i svojim djelima svjedoči da priča o Sandžaku nikada neće iščeznuti, kao što je rah. Alija pišući „Islamsku deklaraciju“ želio islamizirati muslimane, tako sada muftija bošnjaizira Bošnjake, pa ga ja ovom ptrilikom pozivam da mu ovdje pred Vama uručim komplet knjiga rah. Alije Izetbegovića, i zadužujem ga da ih pročita a meni će to svakako Bakir Izetbegović namiriti jer poklanjam komplet koji mi je on poklonio.

U ime nagrađenih obratio se akademik Ejup Ganić i na kraju se obratio i muftija Muamer ef. Zukorlić koji je kazao da mu je čast što prisustvuje jednom ovakvom eminentnom skupu koji ponosni Sandžaklije organiziraju i podsjetio je Sandžaklije da za ono što su uradili za RBiH ne traže i ne očekuju da im se neko zato zahvali.

BORBA NIJE UZALUDNA: A što se tiče samoga Sandžaka i onog što se tamo događa, podsjetio je da ta borba nije uzaludna da je narod prepoznao sve podvale beogradskog režima i da je autonomija Sandžaka sve izvjesnija a sami Bošnjaci toga sve svejesniji. A Bošnjaci u Sandžaku su kao mali orlovi koji u svom gnijezdu brzo stasaju i ono im postaje tijesno, a potom se otisnu u nebeske visine i zaposjedaju mjesta ugodna za život kao što je Bosna i Hercegovina i sve zemlje zapadne Evrope, Australije i Amerike, ali pri tom ne zaboravljaju svoj Sandžak već ga sa još većim žarom doživljavaju i pomažu.

Akademija završena uz folklornu grupu „Gajret“ i budno oko predsjednika organizacionog odbora dr. Muamera Kalića

Autor: Harun Hodžić

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. Od izuzetnog je značaja učvršćivanje odnosa bošnjaka sa obije strane drine,pomažući jedni drugima jačamo svoj položaj politički,ekonomski,duhovni.Naša braća iz Bosne su vidjela pravog borca za bošnjaštvo iz Sandžaka našeg uvaženog muftiju Muamera Zukorlića te mu daju bezrezervnu podršku u borbi za očuvanje Sandžaka i bošnjaka.Vjerujem da će izdajnici pocrkat kad vide još jedan u nizu bratskih odnosa naših legalnih institucija sa braćom izvan Sandžaka,a njihove šefove izdajnike jedino priznaje srbijanski režim i srpska pravoslavna crkva,a preko granice ne smiju nos da promole.O izdajnici gledajte i ljipšite!!

  1

  0
 2. Predivno zaista.Zelim da zamolim BKZ i BNV da ubuduce kada se budu organizirali ovakvi skupovi ili deshavanja da se javnost u Sandzaku koliko toliko informishe pa i da neki koji mogu odu do Sarajeva i prisustvuju na ovakvoj nekoj manifestaciji.Zaista bih se divno osjecao da sam prisustvovao ovom skupu i bio sa nashom bracom u Bosni.Sellam.

  1

  0
 3. Svi koji su uspjeli u svjetu, manje ili više, dužni su da pomognu Sandžak. Kako ko može. Podsjećam da hirurg Hajrudin Haliliović, koji živi u BiH, svake godine beslatno osuneti stotinak dječaka u Sandžaku. I drugi moraju slijediti njegov primjer. Neka svako učini koliko može!

  1

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.