20-a godišnjica od “Oluje” – Svjetski bošnjački kongres poziva na razum i suzdržanost

1
21

55c085c3b4d1f1.19995507_oluja3Sarajevo – Opredijeljen za trajni mir i sigurnost a povodom podizanja tenzija u kontekstu dvadesete godišnjice od vojne akcije “Oluja”, koja se u Hrvatskoj obilježava kao oslobođenje, dok se u Srbiji doživljava kao progon Srba, Svjetski bošnjački kongres se oglasio pozivom na razum i suzdržanost u kojem se kaže:

Svjetski bošnjački kongres (SBK) poziva sve ljude dobre volje u zemlji i okruženju, posebno komšije bosanske Srbe i Hrvate na čelu sa njihovim duhovnim, intelektualnim i političkim čelništvom, kao i predstavnike međunarodne zajednice zadužene za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini – poziva na zajedništvo i suživot; poziva ih da složno snažimo državne institucije Bosne i Hercegovine kao garant sigurnosti i jednakopravnosti svih njenih naroda i građana. Svaki pokušaj rušenja državnih institucija Bosne i Hercegovine narušava društvenu i državnu stabilnost sa nesagledivim posljedicama za mir i sigurnost ne samo u Bosni i Hercegovini, već i na  Balkanu.

Kao nadstranačka i nacionalna organizacija Bošnjaka, SBK je posebno zabrinut za sigurnost života i imovine ljudi u bosanskom entitetu sa većinskim srpskim stanovništvom. Razlog zabrinutosti SBK-a je priča Milorada Dodika, koji ponavljajući greške svojih predhodnika iz devedesetih godina prošlog stoljeća, nastoji realizirati svoje secesionističke ambicije, uprkos upozorenjima cjelokupne domaće i međunarodne javnosti da svojim postupcima uvodi bosanske narode u novu spiralu sukoba i stradanja.

SBK podsjeća na velike greške Slobodana Miloševića, koje su koštale hrvatske Srbe tako da su sve izgubili, a mogli su danas biti nezaobilazan politički i ekonomski faktor u Hrvatskoj. Milošević je, također, kriv što Srbi danas imaju stigmu genocida na svom obrazu kao trajni biljeg, a Srbija je označena kao saučesnik u genocidu zato što nije spriječila genocid protiv Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Zar nije Milošević kriv i zato što su Srbi danas srpska manjina na nezavisnom Kosovu. To su lekcije iz kojih treba da svi učimo i naučimo da ni slabi, ni agresivni neće naslijediti zemlju, već kooperativni na planu mira i sigurnosti svih.

Mi Bošnjaci vjerujemo da nema više loših i manje dobrih naroda. Svi narodi imaju svoju vrijednost i čast. Svi narodi zaslužuju da ih se poštuje. Također, sve države imaju pravo na svoj suverenitet i integritet. Sve države imaju obavezu da brane svoju teritoriju i nezavisnost.

Bošnjaci i Srbi stoljećima dijele zajednički prostor i dobro se poznaju. Bošnjaci znaju da nema srpske majke koja ne pusti suzu, gledajući kako srpski  „Škorpioni“ hladnokrvno ubijaju golobrade mladiće Bošnjake; nema srpske majke, koja bi spremila svoje sinove da siluju bošnjačke djevojčice i žene, niti da strijeljaju hiljade bošnjačkih muškaraca u Kravicama, Branjevu, Manjači, Omarskoj i drugim stratištima. Bošnjaci znaju da se većina Srba stidi Tomašice, kao i drugih mjesta gdje su njihovi sunarodnjaci sakrivali svoj zločin protiv čovječnosti; Bošnjaci znaju da Srbi traže da oni koji su činili zločine u njihovo ime odgovaraju za svoja zlodjela; tako da ih se oslobodi od kolektivne krivnje.

Bilo koje zlodjelo, kojeg je bilo koji Bošnjak pokušao učiniti bilo kome, bilo gdje, Bošnjaci su najstrožije osudili i gdje god je to bilo moguće proveli su sankcije protiv počinioca.

Poučeni vlastitim iskustvom iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova, SBK se nada da bosanski Srbi ovaj put neće nasjesti na Dodikovu slijepu političku avanturu, okrećući ih u pogrešnom pravcu, kao što je Milošević okretao hrvatske i kosovske Srbe, koji su na kraju sve izgubili. Dodikova priča da bosanski Srbi nisu ravnopravni u Bosni i Hercegovini slična je priči Jovana Raškovića iz devedesetih o tome da hrvatski Srbi u Hrvatskoj nisu bili ravnopravni. Pametnom je dovoljan išareta, ali i razumnom je dovoljan podatak da su najveće zločine po broju i intenzitetu počinili pripadnici srpske vojske i policije zajedno sa udruženim paravojnim formacijama pa je prirodno da se brojčano najviše procesa vodi protiv njih. To je u korist oslobađanja Srba od kolektivne krivnje.

[Treba znati da je zakon koji je nametnuo Visoki predstavnik 2000. godine stavljen van snage 2002. godine kada je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine donijela Zakon o Sudu Bosne i Hercegovine. Za donošenje zakona, pored ostalih poslanika glasali su i srpski poslanici iz SNSD-a, čiji je predsjednik bio a i sada je Milorad Dodik. Visoki predstavnik nije smijenio ni jednog poslanika iz bilo kojeg naroda zbog neglasanja za usvajanje Zakona pa je potpuno besmislen argument da su srpski poslanici glasali za zakon, plašeći se za svoj lični interes. Naravno, nije besmisleno kad Milorad Dodik kaže Srbima da su ih on i članovi njegove stranke, skupa sa predstavnicima drugih srpskih stranaka, u ranijem periodu varali na način da su radi ostvarivanja svojih ličnih interesa postupali suprotno interesima naroda, a da sada rade drugačije. Vjerujemo da većina Srba shvata o kakvoj brutalnoj uvredi inteligencije se radi te da će umjeti adekvatno odgovoriti na ove Dodikove manipulacije].

Bošnjaci znaju da se život ne živi u prošlosti, ali isto tako znaju da ne mogu imati sigurnu i prosperitetnu budućnost ako se ne uči iz prošlosti. Najbolnija i najteža lekcija koju su Bošnjaci naučili je da kad god nisu imali efikasne državne institucije, kad vlast nije radila svoj posao savjesno i odgovorno da ih zaštiti, Bošnjaci su pretrpjeli stravične zločine, uključujući i genocid. Zbog toga je postojanje i efikasan rad institucija na nivou države Bosne i Hercegovine vitalni nacionalni interes Bošnjaka. On nije uperen ni protiv koga jer ono što Bošnjaci žele za sebe, želimo i za druge.

Zato Svjetski bošnjački kongres još jednom poziva sve progresivne snage u našoj zemlji i našem susjedstvu da se udruže napori svih kako bi se oduprli neljudima među nama prije nego oni naprave neljude od nas, kaže se u pozivu Svjetskog bošnjačkog kongresa, koje je potpisao predsjednik reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić.

(SBK)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

20-a godišnjica od “Oluje” – Svjetski bošnjački kongres poziva na razum i suzdržanost


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Auuu kako pristrasno obavjestenje! A jadni nebili pomenuste li prvo Jasenovac??? Pomenuste li kako ste zajedno sa ustasama ubijali Srbe, za vrijeme 2 svetskog rata pa naovamo, pomenuste li gje zlocine Tzv bosnjaka nad Srbima? Stidite se, sa ovakvim porukama bas ce biti “mira”,,, I lazete da je “kosovo” nezavisno, nikad!

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.