11. jula – Dženaza za 510 šehida

5
12
BIH – U memorijalnom centru u potočarima 11. jula bit će ukopano 510 žrtava genocida.
Na sastanku Organizacionog odbora za obilježavanje 17. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, juče je usvojen konačan program koji podrazumijeva organizaciju niza prigodnih programa širom Bosne i Hercegovine.
Odlučeno je da zvaničnih obraćanja u Memorijalnom centru Potočari neće biti, a neće biti ni zabrane dolaska pojedinim zvaničnicima međunarodne zajednice.
„Došli smo do zaključka koji će važiti za ovu godinu, a to je da ipak, naše dostojanstvo ne može ići ispod tog nivoa da zabranimo nekom ili da kažemo nekom da nije dobrodošao da oda poštu našim žrtvama, dobrodošao je svako ko dođe“, izjavio je Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora.
Na sjednici Organizacionog odbora naglašeno je da će se organizovati prigodni sadržaji širom Bosne i Hercegovine, a najveće interesovanje vlada za Marš mira koji će trajati od 8. do 10 jula jer se očekuje da će na put od Nezuka do Potočara krenuti oko sedam hiljada učesnika.
Pripreme za klanjanje zajedniče dženaze 11. jula u Memorijalnom centru teku po planu. Ovih dana počet će kopanje mezara.
„Sa današnjim danom za ukop 11. jula spremno je 510 identifikovanih osoba koje će biti pokopane ovdje u Memorijalnom kompleksu. Kopanja mezara počet će 30. juna“, rekao je Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra.
U komemorativnom dijelu gosti će položiti vijence i odati poštu ubijenim Bošnjacima, a u vjerskom dijelu govorit će Šnajer, vrhovni rabin američke jevrejske zajednice, jordanski princ Hasan Talal i poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa efendija Cerić.
Ćamil Duraković je istakao da će budžet za sve programe iznositi oko 700.000 KM, a da će većinu troškova snositi Federalna vlada, dok će iz budžeta Općine Srebrenice biti izdvojeno oko 200.000 KM.
On je dodao da ima i pojedinačnih jednokratnih donacija u manjim iznosima.
Izvor: Mesihat.org

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

  1. Cijela je Bosna džennetska bašča. Nema pedlja svete bosanske zemlje a da se za nju nije lila krv šehida, kako bi svjetlo islama ovdje sjalo do Kijametskoga dana. Taj amanet ne smijemo izdati!

    0

    0
  2. Na svakom mjestu kada je tema stradanje Bošnjaka treba spominjati Srebrenicu i Juli 1995.godine da se ne otrgne iz zaborava jer Srebrenica je simbol našeg stradanja i najpoznatije stratište i zato je obaveza svakog Bošnjaka da bar jednom posjeti Srebrenicu jer doživjeti uživo i gledati bol porodica čiji su najmiliji ubijeni je nešto što se ne može pročitati i pogledati na tv,uživo je drugačiji osjećaj.Više od šesto godina je prošlo od kosovske bitke pa je Srbi obilježavaju na Kosovu a danas im je godišnjica dok je naše stradanje takoreći juče bilo i zato ga se moramo podsjećati..

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.