107 učenjaka ummeta izdalo proglas i fetvu o dešavanjima u Siriji

1
0

Sirija – Više od sto učenjaka i mislilaca različitih islamskiih i političkih pravaca izdalo je fetvu u proglasu o dešavanjima u Siriji, gdje stoji da nije dozvoljeno ostati u sklopu snaga koje su pod upravom sistema Beššara al-Asada i obaveza je svim pripadnicima tih jedinica da se izdvoje i dezertiraju iz njihovih redova. Oni u svojoj fetvi pozivaju sve da pruže pomoć Slobodnoj vojsci Sirije u svemu onome što joj je potrebno; kroz materijalnu i logističku pomoć. Ulema poziva arapsko-islamske narode i njihove vlasti da povuku ambasadore i upute protesne note zemljama koje pomažu Asadov režim, a posebno Rusiji i Kini.

Ovaj proglas je potpisalo 107 poznatih učenjaka ummeta iz različitih islamskih i političkih pravaca i organizacija, službenih i neslužbenih. Među njima su uvaženi dr. Jusuf el-Karadavi, predsjednik Svjetskog udruženja islamske uleme, dr. Ali Džum’a, egipatski muftija, šejh Abdullah b. Bi’e, šejh Sadik el-Garjani, dr. Selman b. Fahd el-Awde, šejh Ebu Ishak el-Huvejni, šejh dr. Rašid el-Ganiši, šejh Abdulmedžid ez-Zindani, dr. Assam el-Bešir, šejh Nasr Ferid Vasil, dr. Mahmud el-Mira, šejh dr. Ahmed Rejsuni, dr. Tarik Suvejdan, dr. Avd el-Karni, dr. Nebil el-Awdi, dr. Ali es-Salabi, i mnogi drugi.

Potpisnici ovog proglasa, koji je izdat uveče u utorak 15. Rebiul-evvela, 1434., hidžretske godine ili 7. Februara, 2012. Godine, su ocijenili da zločini, nepravda i prolijevanje nedužne krvi, koji su na sceni u Siriji, a koje vrši režim diktatora i njegovi pomagači, je crna stranica koja se neće nikada zaboraviti. Uzvišeni Allah će učiniti da ta nedužna krv bude sramota i ljaga na obraz onih koji direktno učestvuju u tome, ali i na obraz onih koji to šutnjom posmatraju.

Tekst proglasa glasi:

“Gospodaru naš, Tebi pripada pohvala i hvala onako kako dolikuje uzvišenosti Tvoga lica i veličini Tvoje moći, Allahu naš, neka je Tvoj salevat na vođu mudžahida, našeg vjerovjesnika Muhammeda, s.a.v.s., i njegovu porodicu, a zatim:

Nepravda i prolijevanje nedužne krvi, koji su na sceni u dragoj zemlji Siriji, a koje vrši režim diktatora i njegovi pomagači, je crna stranica koja se neće nikada zaboraviti. Uzvišeni Allah će učiniti da ta nedužna krv bude sramota i ljaga na obraz onih koji direktno učestvuju u tome, ali i na obraz onih koji to šutnjom posmatraju, na pojedince i organizacije, zemlje i institucije koje su stale na stranu ovog nelegalnog i pokvarenog režima.

Svakim danom koji protekne biva ubijeno na desetine i na stotine ljudi, a dva puta toliko bude ranjeno, a svetinje bivaju skrnavljene. Ovi zločini i tiranija od strane sigurnosnih snaga nisu prestali čak ni onda kada se čitav svijet sakupio da bi raspravljao o ovom problemu, već su nastavljeni bez kolebanja i stida.

Potpisnici ovog proglasa podsjećaju na svetost i neprikosnovenost ljudskog života i krvi na koje insistiraju Kur’an i sunnet Allahovog Poslanika, s.a.v.s., i na svetost i neprikosnovenost svih drugih prava koje islamski šerijat štiti i promovira. Uzvišeni to toliko potencira da je prolijevanje nedužne krvi sastavio sa pripisivanjem druga Njemu (širkom), kada u Kur’anu kaže: „Oni koji pored Allaha drugim božanstvima se ne mole, koji ne ubijaju one koje je Allah zabranio ubiti i koji ne bludniče…“Ubici je zaprijetio vječnim ostankom u Vatri džehenemskoj, zaprijetio mu je prokletstvom, srdžbom i žestokom patnjom. Uzvišeni presuđuje da onaj koji ubije jednu osobu bespravno ili na Zemlji nered sije, kao da je sve ljude poubijao. A ko bude uzrok da se nečiji život spasi, kao da je sve ljude spasio. On, Uzvišeni, također je učinio obaveznim pomaganje onih kojima se nepravda čini i potlačenima.

Na osnovu toga, mi potvrđujemo sljedeće:

1. Pripadnicima sirijskih snaga bezbijednosti, policije, vojske ili drugih formacija nije dozvoljeno ubiti bilo kojeg pojedinca iz sirijskog naroda niti pucati u njihovom pravcu. Stroga obaveza im je iskazati neposlušnost na takve naredbe koje im budu upućene, pa makar to uzrokovalo i njihovo ubistvo, već im je obaveza da se ostave tog posla i odatle povuku. One koji su u prethodnom periodu izvršili kakvo ubistvo podsjećamo da je ubiti dvoje teži zločin od ubistva jedne osobe, te ih napominjemo da su vrata pokajanja otvorena. Slučaj s čovjekom koji je ubio 99 osoba je dovoljna pouka i znak. Nemojte se nemarno odnositi prema prolijevanju krvi niti misliti da je ubistvo koje ste počinili ranije zatvorilo vrata pokajanja. Bolje je i časnije Allahu otići kao rob koji je ubijen, nego kao rob koji ubija. Onaj koji uđe u Džennet kao čist šehid nije kao i onaj koji uđe u Vatru džehennemsku kao ubica i zločinac. Zato izdajemo fetvu da u ovakvim okolnostima nije dozvoljeno nikome da ostane u službu policije i vojske, obaveza je svakod pojedinca da napusti ove formacije i suprotstavi im se.

2. Pozivamo sve da pomognu, ojačaju, osnaže i priključe se Slobodnoj vojsci Sirije na putu zaštite civila, gradova i institucija sve dok su oni cilj uništenja. Isto tako, upućujemo poziv muslimanima i slobodnom svijetu da na svaki mogući način, materijalni i logistički, pomogne formiranje  i organiziranje ove vojske kako bi uspješno okončala svoju misiju i konsolidirala svoje redove u borbi sa nasiljem i nepravdom. A obaveza ove vojske je da bude disciplinirana kako ne bi skrenula od svoje plemenite misije i kako bi bila zaštićena svakog vida osvete i nasilja prema nedužnim ljudima, što bi imalo dalekosežne loše posljedice po nacionalno jedinstvo u Siriji.

3. Obaveza je pomoći pobunjenike u Siriji svim neophodnim materijalnim i logističkim potencijalima kako bi njihova revolucija uspjela i kako bi nastavili ići putem svoje slobode i svojih prava.

4. Pozivamo arapske i islamske zemlje da pokažu ozbiljnost svoga stava u slučaju Sirije, protjeraju sirijske ambasadore i prekinu veze sa režimom, ali i sa zemljama koje ga pomažu, posebno sa Rusijom i Kinom. Pozivamo islamske narode i njihove institucije da pošalju protestne note ovim zemljama, da organiziraju proteste pred njihovim ambasadama, da bojkotuju njihovu robu i zatraže od njih da prolijevanje krvi nevinih Sirijaca ne koriste u čuvanju i promoviranju njihovog ekonomskog i vojnog uticaja. Ove zemlje moraju biti svjesne da budućnost na Bliskom istoku pripada narodima koji tu žive, prije ili kasnije. Oni koji su spremni pomoći i podržati nasilničku, despotsku i tiransku mašineriju režima su, bez sumnje, na gubitku.

5. Pozivamo sirijske revolucionare, Prelazni nacionalni savjet i sve formacije da se ujedine i da ostave po strani sve eventualne različitosti. Pozivamo ih da rade s namjerom izgradnje svoje države u budućnosti na temeljima pravde, zaštite prava i sloboda i uspostave institucija koje će čuvati  jedinstvo zemlje i boriti se za njene interese. Dužni su čuvati prava vjerskih i etničkih grupacija koje više od hiljadu godina žive kao dio sirijskog naroda, koji, kao i svi drugi imaju svoja prava. Režim i njegove institucije su jedini koji snose odgovornost za ove stravične zločine.

6. Pozivamo sve iskrene snage u islamskom svijetu da osnuju narodne odjele koji će pomagati revoluciju sirijskog naroda i izbjeglice koji se nalaze, naročito u Jordanu, Libanu i Turskoj gdje im je potrebna pomoć u hrani, odjeći i lijekovima.

7. Podržavamo svaki iskren trud koji ima za cilj zaustavljanje prolijevanja krvi sirijskog naroda i njegovu zaštitu od dugog rata koji nosi sve pred sobom i to smatramo jednom od najznačajnijih intencija islamskog šerijata, da bi to dovelo do slobodnih izbora koji će izraziti volju sirijskog naroda, čuvati njihova prava i obezbijediti primopredaju vlasti. Molimo Allaha da dragom sirijskom narodu podari izlaz, da sačuva njegovo jedinstvo, da ga ujedini oko riječi istine, povrati mu sigurnost i spokoj u okrilju pravedne i vjerničke vlasti koja će štiti prava i slobode, koja se neće na Zemlji oholiti i nered činiti, a pobjeda, na koncu pripada bogobojaznima.

Imena potpisnika (između ostalih): Dr. Jusuf el-Karadavi, Katar, muftija Egipta Ali Džum’a, Abdullah b. Bi’e, Mauritanija, dr. Rašid el-Ganuši, Tunis, Abdulmedžid ez-Zindani, Jemen, dr. Ali Kuradagi, Katar, Nasir b. Sulejman Umer, Saudija, Muhammed Ahmed Salih, Saudija, Muhammed Hassan, Egipat, Safvet Hidžazi – Egipat, Selman b. Fahd el-Awde, Saudija, Seid b. Nasir el-Gamidi, Saudija, Muhammed Musa Šerif, Saudija, Abdulaziz b. Fevzan el-Fevzan.

Izvor: Islam-Iman.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.