104 poljoprivrednika iz Prijepolja potpisala ugovore o subvenciji

0
6

Prijepolje – U sali prijepoljske skupštine u sredu su svečano potpisani ugovori sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima za nabavku opreme i mehanizacije i nabavku priplodnog materijala. Ukupan iznos za te namene je 14 miliona dinara, od toga preko 11 miliona je za nabavku priplodnog materijala, junica i jagnjadi, a oko 1,9 miliona za nabavku opreme i mehanizacije.

Ifet Hamzić iz poljoprivredne sručne službe rekao je da se radi o meri ruralnog razvoja, a realizacija je u procentu oko 90 odsto. „Danas je ugovore potpisalo 104 korisnika, od toga 62 za nabavku opreme za pčelarstvo, mužu i skladištenje mleka, opreme za obradu zemljišta i zaštitu bilja. Ostali za nabavku priplodnih junica i jagnjadi. Program mera podrške koje usvaja resorno ministarstvo poljoprivrede se usklađuju u zavisnosti od zainteresovanosti proizvođača. Neke će se ponoviti i naredne godinu ako bude bilo interesovanja, a i nove će se uneti u program”, rekao je Hamzić.

Za nabavku opreme i mehanizacije izdvajalo se 65 odsto od vrednosti opreme, a povraćaj za priplodni materijal bio je 80 odsto. Prema rečima Hamzića minimalan iznos posticaja je, osim muzilica i prskalica, 30.000 a maksimalan iznos je 300.000 po korisniku i to za nabavku dva priplodna grla. Joka Dosković uzela je muzilicu i kako kaže sa tri krave i 50 ovaca može lepo da se živi od poljoprivrede ali fali radna snaga.

Zamenik predsednika Opštine Prijepolje Stanko Кijanović rekao je da se nada da u budućnosti potpisivanje ugovora neće se tretirati kao svečana situacija nego redovna.
„Opštinska uprava i naredne kao i ove, bez obzira ko će vršiti izvršnu vlast, će pomagati primarne proizvođače u funkciji boljeg života ljudi i društva. Opština Prijepolje nije izdvojila mala sredstva za ovu budžetsku godinu u poređenju sa nekim možda i razvijenijim, a sredstva ćemo uvećevati iz godine u godinu”, kazao je Кijanović.

Član Opštinskog veća Nebojša Žunić rekao je da je planirano da se za sledeću godinu iz lokalnog budžeta izdvoji 28 miliona za poljoprivredu, što smatra sasvim dovoljnim za sprovođenje svih planiranih mera.

„Program mera koje radimo u saglasnost sa ministarstvom će ostati isti, jer su efekti mera vidljivi pogotovu u stočarstvu. Tako 2016. u Opštini Priejpolje smo imali svega 250 umatičenih ovaca, danas se taj broj kreće u hiljadama. Međutim mi smo ove godine imali i druge javne pozive. U saradnji sa Fondacijom Ane i Vlade Divac imali smo jednu uspešnu saradnju gde je finansijski obim bio 3 miliona a 22 korisnika je uzelo učešće, visina granta bila je 120.000. Zatim pre par dana se zatvorio javni poziv za veštačko osemenjavanje krava i ova mera postiže ogroman efekat. Finansijski obim te mere u 2016. bio je milion dinara, sledeće godine milion i po, a ove godine 2,5 miliona. Trenutno je aktuelan jedan veoma značajan javni poziv, a tiče se ekonomskog osnaživanja žena u ruralnim područjima koji se realizuje u saradnji sa kabinetom Slavice Đukić Dejanović. Oni su obezbedili 1,7 miliona, a lokalna samouprava 300.000. Namera nam je da najmanje 10 mladih žena u ruralnim sredinama postaknemo i ekonomski osnažimo”, istakao je Žunić.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.