„SANDŽAK BEZ GRANICA“ OKUPIO SANDŽAKLIJE U AMERICI

0
283
SLIKOM SA SUSRETA SANDŽAKLIJA
Kliknite na sliku za uvećati

Pano za susrete

Slavljenička torta

Forum: Avdović, dr. Mujović, Leković i Makić


Edip ef. Makić

Huzeir i Hana Leković

Rizo Hamidović


Porodica Mujović i Sami Kočak, direktor Centra Detroitu

Meliha i Edis

Popunjena sala

Uz prisustvu velikog broja Bošnjaka, u američkom gradu Detroitu, od 29.aprila do 1. maja, uspješno su završeni Prvi susreti sandžačke dijaspore na Američkom kontinentu pod nazivom – „Sandžak bez granica“. Za jednu ovako ozbiljnu i veliku manifestaciju bilo je neophodno izabrati odgovarajućeg domaćina, ali i prateću infrastruktu koja će odgovarati ovako važnom i impresivnom skupu. Dertoit, odnosno njegovo predgrađe Troy, se pokazao kao idealno mjesto.

Salu u Troy-u ispunilo je više od 600 Bošnjakinja i Bošnjaka koji su došli sa svih strane Amerike da se druže, upoznaju i krenu stazama zajedništva.

Nakon što je odata počast Bošnjačkim žrtvama, u viševjekovnim nasrtajima na bošnjačkog biće, u ime domaćina skupu se obratio Huzeir Leković, zahvalivši se svima koji su došli da uveličaju ovaj veliki događaj. Spomenuo je da bi realizacija navedenih aktivnosti bila nemoguća bez suradnje svih relevantnih faktora koji su se trudili da ovi susreti daju pozitivan rezultat uz korištenje svog raspoloživog potencijala. „Na opšte zadovoljstvo, naišli smo na veliku podršku, jer smo svi shvatili da su programski ciljevi od zajedničkog interesa i jednakih želja,“ rekao je Leković.

SANDŽAK BEZ GRANICA – SANDZAK WITHOUT BORDERS: Na prvo tradicionalno druženje gosti su, iz najudaljenijih krajeve Amerike, počeli da stižu u petak, 29. aprila. Pristizali su Bošnjakinje i Bošnjaci, odsjedali po hotelima i odlazli na na centralno mjesto okupljanja – da vide stare i upoznaju nove prijatelje. Sve nas je vodila želja za jedinstvom, čuvanjem i jačanjem nacionalnog, vjersko i kulturnog identiteta. Lične i lokalne razlike nisu imale mjesta među združenim Sandžaklijkama i Sandžaklijama. Za razliku od drugih, shvatili smo da ima nešto vrijednije od lične promocije i para koje ta promocija donosi. Naše blago i naša pokretačka snaga, moraju da budu dostignuća i iskustvo razvijenog društva, koje je odavno prošlo razvojne puteve na kojima su naši točkovi zaglibili.

Mi imamo ličnosti svjetskog glasa, naučnike, eksperte, umjetnike, uspješne biznismene, ali je njihovo svjetsko iskustvo, bar do sada, bilo premalehno da bude od koristi lokalnim obračunima. Postavljeno je pitanje zašto se oni koji znaju i koji su cijenjeni u svojim profesijama, nisu više uključeni u radu dijaspore. Da li je to i zbog toga, što je dijaspora podijeljena i rašivena po teritorijalnoj pripadnosti, ili je, možda i ovdje, zavladao opasni sindrom, ako nisi uz mene – onda si protiv mene!


Jedan snimak za uspomenu sa prvih susreta

No, bez obzira na te tokove, istovremeno, teče i proces integracije naših iseljenika. Druženje u Detroitu je otpočelo razmjenom informacija o metodama kvalitetne integracije na Američkom kontinentu u cilju iznalaženja adekvatnog načina rada i organizovanja. Ovakva razmišaljnja ostaju okosnica našeg rada i u narednim periodima.
Mi, Sandžaklije, Bošnjaci, prepoznali smo trenutak da se oglasimo i krenemo putem jedinstva.

RADNI DIO: Subota je bila najaktivnija. Na svečanom dijelu programa prisustvovalo je više od 600 Bošnjakinja i Bošnjaka, a prijepodnevnim satima je započelo zvanično otvaranje susreta „Sandžak bez granica“.
Na samom početku gostima su se predstavili vrijedni domaćini, a nakon toga ostali gosti sa svih strana prostrane Amerike. Mnogima nije bilo teško da prevale hiljade kilometara, samo da bi bili učesnici u ovom nezaboravnom događaju.

Nakon predstavljanja gostiju uslijedila je prezentacija – „Sanđžaka kroz historiju“ – na kojoj je dr. Mirsad Mujović govorio o historijskoj ulozi Bošnjaka kroz period od hiljadu godina. Na kraju, govoreći o sadašnjim izazovima, osvrnuvši se na historijat dijaspore, on je usporedio sandžačku dijasporu sa jevrejskom i italijanskom, te naglasio je da je potrebno učiti od naroda koji imaju veliku iseljeničku tradiciju i koristiti njihova iskustva. U daljem govoru on se dotakao izazova prebrze asimilacije naše djece, kao jednog od naših fundametalnih problema, naglasivši potrebu za integracijom u drušvu, ali i opasnost od apsolutne asimilacije. Jedan od načina zaštite – posvetiti veliku pažnju njegovanju maternjeg jezika“, – zaključio je dr. Mujović.

Nakon ručka uslijedio je FORUM i tema: „Sandžak i sandžačka dijaspora – sadašnjost i budućnost“.

U prvom dijelu se raspravljalo o trenutnom stanju, a u drugom, uz učešće velikog broja prisutnih, rađene su analize, sumirani prijedlozi i tražene smjernice za budući rad.

Na Forumu je ustanovljeno da tačnu sliku o sandžačkoj dijaspori, u bilo kom segmentu, nije moguće odrediti, bez ozbiljnog istraživanja, kao i bez određenog usmjeravanja u pogledu cilja i sadržaja tog istraživanju. Stoga, određeni su koordinatori za Sjedinjene Američke Države i Kanadu, koji će raditi na prikupljanju baze podataka o broju Bošnjaka iz Sandžaka, da bi u narednom periodu više koristili potencijale naših visoko obrazovanih, uspješnih pojedinaca i organizacija.

U opuštenoj i prijatnoj atmosferi učesnici Prvih susreta su usvojili program djelovanja i zacrtali platformu koja je od interesa za bošnjačko-američku dijasporu. Imajući u vidu da u Americi živi veliki broj naših ljudi, računa se preko trideset hiljada, jasno je da je to ogroman potencijal, koji u svakom pogledu može, i te kako, pomoći Sandžaku i Bosni i Hercegovini da postane prava, demokratska, jedinstvena država.

ŠTA DALJE: Sandžačka dijaspora je neophodna u odbrani opstanka bošnjačke nacije i za afirmaciju Sandžaka kao jedistvenog područja sa svojim historiskim specifičnostima. Organizacija „Sandžak bez granica“ želi da svojim kapacitetom doprinese daljnjem buđenju bošnjačke samosvijesti u dijasapori i Sandžaku.

Drugim riječima, želimo da kreiramo dinamičnu i efikasnu organizaciju. Zadatak je da se putem jedinstva ciljeva i acija kreira praktični model za naše aktivno učešće u procesima koji se tiču sandžačke dijaspore, Sandžaka i bošnjaštva.

Jednoglasni smo u uvjerenju da naša organizacija može da doprinese rasvjetljavanju i prevazilaženju konflikata koji nas sputavaju u razvoju. Našu energiju moramo usmjeriti na omasovljavanju novih sadržaja rada i aktivnosti, koji će osnažiti, ne samo ovdašnja lokalna udruženja, već i našu maticu.

Sa prvim susretima u Detroitu posao je tek započet. Bolje rečeno, pred nam stoje kompleksni zadaci i aktivnosti. Neki od tih zadataka se tiču usmjeravanja američko-sandžačke dijaspore ka Sandžaku i BiH, kao matičnoj domovini, te obnova i razvoj matice iseljenika Sandžaka.

Nezavisno od raznih, a često i oprečnih mišljenja iz Sandžaka i BiH, za projekte koje namjeravamo da realizujemo, historijsko-kulturni identitet i njegova posebnost, ostaju glavni faktor u našem gledanju na prošlosti i planiranje budućnosti. Nacionalni identitet ostaje ključna egzistencijalna i politička odrednica za razumjevanje našeg stanja i međusobnog odnosa koji koči naš razvitak.

Šta će se, kako i u kolikom obimu činiti, zavisi od snage našeg jedinstva i stava prema promjenama. Glas dijspore će nositi poruku tolerancije, razumijevanja, zajedničkog suživota, poštovanja i prihvatanja drugog i drugačijeg mišljenja, borba za ekonomsku i političku ravnopravnost… da bi ovo ostvarili moramo djelovati koordinirano, fokusirano i biti strateški dalekovidni. S tim u vezi, mi ćemo zahtijevati od svetovnih i duhovnih predstavnika u Sandžaku da se sa posebnom pažnjom odnose prema političkim i socijalnim procesima u Sandžaku, zbog osjetljivosti i komleksnosti izazova, kao rezultat teškog naslijeđa prošlosti.

NEZAOBILAZNO MUZIČKO DRUŽENJE: U večernjim satima, istoga dana, nakon cjelodnevnog radnog dijela, priređena je svečana večera i muzičko sijelo. Nakon večere, koja je obilovala bogatom i raznovrsnom hranom, salom su se prolomili zvuci iz naše muzičke baštine. Ljubitelji muzike i narodne tradicije imali su priliku da uživaju u folkloru i pjesmi. Posebnu pažnju je privukla folklorna grupa mladih koji je svojim izvanrednim nastupima izazvali veliko interesovanje i aplauze. Brojni prisutni bili su oduševljeni spletom igara iz rodnog Sandžaka. Ljepota sandžačkih pjesama i igara, predivnih i raskošnih nošnji stvarali su nezaboravnu atmosferu.

Ponosni i sretni, sa još jednim, u nizu uspješnih nastupa, članovi KUD-a „Behar“ (Detroit) su oduševili prisutne, pogotovo, najmlađe od kojih su imali podršku cijelo vrijeme. Subotnje veče, mnoštvo gostiju, u veoma lijepoj ukrašenoj sali, uz program koji je tekao veoma profesionalno i kvalitetno, činili su jedan predivan ambijent. Doduše, tako nešto se i moglo očekivati od domaćina koji su dali sve od sebe da dočekaju musafire iz svih krajeva Amerike.

U toku večeri izvrešena je i primopredaja sandžačke zastave. Dr. Mirsad Mujović je na svečan način predao zastavu domaćinu susreta Huzeiru Lekoviću. Dr. Mujović je istakao da je tradicije prizma kroz koju moramo gledati na budućnost. „Njegovanjem tradicije moramo pokazati mladim naraštajima našu privrženost kontinuitetu našeg razvoja, našu neraskidivu vezu sa prošlošću, na čijim iskustavima sveobuhvatnije možemo graditi našu budućnost“.


Primajući zastavu, u ime domaćina grada Detroita, Huzeir Leković je naglasio: „Čast mi je i veliko zadovoljstvo, da preuzmem zastavu koja će krasiti naš grad narednih godinu dana, uz obećanje da ćemo je čuvati i poštovati kako to traži i zaslužuje naša tradicija. Pohvale koje smo dobili za ove susrete pripadaju svima nama – domaćinima i gostima. Odaziv kojim ste pomagali organizaciju susreta „Sandžak bez granica“ obavezuje nas i motiviše da nastavimo sa ovim hairli poslom“.

Muzički dio programa uveličao je stari znananc sandžačkih pjesama Rizo Hamidović. Osim njega, učešće su uzeli domaći pjevači i muzičari.
Prekrasno veče je dopunjavalo, kao što to i priliči, opšte veselje i zajednička kola. Druženje je trajalo do kasnih sati, a rastanak je protekao u znaku želja da se započeto nikada ne prekine!

VIDIMO SE 2012. GODINE! – Odaziv ovogodišnjim susretima, „Sandžak bez granica, je jasan dokaz naše oprjedeljenosti da nećemo dozvoliti da se sandžačka dijaspora stavi u muzej, već čemo nastojati da sebe ugradimo u budućnost Sandžaka.

Pred nama je zadatak da istrajemo na započetom na putu, svjesni da veliki broj Sandžaklija želi i čeka da se uključi u ovu akciju. Naravno, neće biti lahko. Ali, izostanak naglog napretka, u ovim početnim procesima, ne smije da bude povod za zlonamjerne kritike i apatije, već mora da nas podstiče na snažnije angažovanje. Prisustvo mladih ljudi, i njihov entuzijazama na ovim susretima, su veliki amanet da nastavimo započeto.

Svjedoci smo da s pojedinim liderima odlaze u zaborav i njihove organizacija. Za nas je neprihvatljivo da se rad i aktivnosti nekog udruženja ili saveza, određuje radom pojedinca. Institucije moraju da budu iznad jedinki, a njeni pripadnici moraju da slijede opšte dobro – ljudi dolaze i odlaze – institucije ostaju.

Atmosfera na susretu bila je izuzetna. Iskrene pohvale svima koji su učestvovali u pripremi i organizaciji ovih historijskih susreta. Hvala mnogobrojnim učesnicima koji su u Detroit došli sa svih strana i time uveličali naše druženje.

Sve u svemu, bilo je radno, veselo, jelo se i puno diskutovalao.
U slučaju da je bilo nekih organizacionih propusta, neka niko ne zamjeri, jer su bili slučajni, a i teško je da ovako velika organizacija prođe bez nekih grešaka. Da nam je bilo lijepo govori izražena želja da i 2012. godine domaćin susreta bude grad Detroit, i tako postane tradicionalno mjesto sandžačkog, odnosno, bošnjačkog okupljanja.

Izraženo je uvjerenje da će ovaj skup biti još jedan jasan znak da je otpočela nova, odgovorna i dugoročna strategija, od koje očekujemo da produbi jedinstvo i da učvrsti naše redove. Da bi uspijeli naš rad mora da se zasniva na patriotskom duhu naše tradicije, u duhu sandžačkog jedinstva, bošnjačke solidarnosti i uz punu afirmaciju znanja i nauke.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.