عادة توجيه: ISLAM – najbolji program zdravog zivota

0
6

Rožaje, Plav – Dana 29.03.2013 god. je u Rožajama u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) u saradnji sa Sandžačkim Muftijstvom, pred punom salom Centra za kulturu, profesor islamskog prava, Sead ef. Jasavić, glavni imam u džamiji Sultaniji u Plavu, imao veoma uspjelo predavanje na temu:

“ISLAM – najbolji program zdravog života.”

Ovim predavanjem BKZ počinje sa serijalom predavanja u okviru kampanje u borbi protivu bolesti zavisnosti, te drugih društvenih devijacija koje negativno utiču na razvoj društva.

Profesor Jasavić je rekao da smo u zadnje vrijeme često puta u prilici slušati raznorazne promocije zdravih stilova života, na čemu se, kako na zapadu tako i na istoku, stavlja veliki akcenat, što se smatra i pratktičnom sprovedbom svih savremenih naučnih dostignuća, iz raznih životnih oblasti kako medicine, tako i ostalih nauka. Ali, kada preslušamo i pregledamo sve te promotivne materijale koji nam prezentiraju savremene stilove života, u globalu se mogu podvesti pod dva pravila: paziti šta, kako i koliko jesti ili piti, i kako i koliko se kretati ili mirovati, i taj „savremeni zdravi stil života“, se uglavnom bazira na spomenutom.

Profesor je ove prilike pojasnio od čega se, u globalu, sastoji osnova zdravog stila ljudskog života, konsultujući islam i Šeri’at, kojeg je Allah Uzvišeni objavio ljudima – Svojim najodabranijim stvorenjima, baš radi vođenja zdravog života, te radi očuvanja sebe i svoje familije od svake vrste devijacija i bolesti.

Čovjek će, pojašnjava prof. Jasavić, živjeti zdravim stilom života tek onda kada napravi sklad između troje: duše, razuma i tijela, i ne zapostavi ništa od pet fundamentalnih vrijednosti života: vjera, život, porijeklo, imetak i razum – jer se bez njih ne može zamisliti normalno funkcionisanje dina i dunjaluka, pa samim tim će i stil zdravog života čovjeka biti u uskoj sprezi sa njima, dok bi bolesni i nezdravi stil života mogli definisati poremećajem ovih osnovnih životnih principa i nužnosti:

1. nevjerstvom oličenom u idolopoklonstvu ili ateizmu,

2. gubitkom zdravlja ili života – oličenom u smrti, pogibijama ili bolestima,

3. poremećaju familijarne loze i potomstva – oličenom u bludnim radnjama i vanbračnom sex-u,

4. gubljenju imetka preko krađe, varanja, otimačina, korupcije, kamate, mita, te raznih drugih ekonomskih malverzacija.

5. gubljenje razuma i pameti – kako preko alkohola i opojnih pića, tako i preko konzumacije raznih droga, uz opće neobrazovanje i neulaganje u razvijanje školstva i kulturno intelektualnih aktivnosti.

6. Neki islamski učenjaci, svemu navedenom dodaju i intenciju ljudske časti i dostojanstva – na čijem očuvanju insistira Šeri’at, i čiju povredu oštro sankcionira!

Nakon pojašnjenja svake od spomenutih pet vrijednosti života, Jasavić zaključuje da je društvo to koje je dužno da se maksimalno organizuje i angažuje da poduzme sve neophodne korake kako bi očuvali zdrav stil života kod ljudi oličenog u zdravoj vjeri i ubjeđenjima, zdravom životu, očuvanoj porodici i porijeklu, ekonomskom blagostanju i zdravom razumu.

Sva ova pitanja treba tretirati zajedno, nikako parcijalno, jer s kojim god pitanjem da se poigramo, i zapustimo ga, ono će štetno uticati na ostale životne postulate. Ako oslabi ili nestane vjere – nestaće i života i zdravlja i razuma i imetka. Ako nestane života džaba ti i imetak i sve ostalo. Ako nestane razuma nije ti od koristi ni imetak ni vjera. Ako nestane imetka čovjek dovodi u pitanje i svoju vjeru i čast i život. Ako se povrijedi čast – čovjek je u stanju dati i vjeru i imetak i glavu zbog svoje časti! Stoga, svako pametno društvo, i svaki razumni pojedinac, smatraće ove fundamente osnovom zdravog stila života!

Pogledajte video na youtube-u:

http://www.youtube.com/watch?v=a6aUIGrX54o&feature=youtu.be

(SandzakPress)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.