28. April 2019

Ibrahim Petar Rugova na freski Majke Tereze u Prištini

Posljednjih godina je na socijalnim mrežama primjetan uticaj albanskog lobija sa ciljem albanizacije Bošnjaka u Sandžaku. Nerijeto je kampanja propraćena izlivima mržnje prema Bošnjacima i bošnjačkom identitetu.

Poznato je da je Sandžak naseljen muhadžirima iz raznih pravaca, kako onih iz kosovsko-albanskog krada, tako i onih iz bosnasko-hercegovačkog kraja, zatim iz Nikšića, Kolašina, centralne Srbije i drugih mjesta gdje je izvršeno otničko čiščenje nad muslimanima.

Prema popisu iz 2011. godine, u Novom Pazaru živi 1,23%. Albanaca (oko 1300). Ta brojka nije bila veća ni u popsu sedamdesetih, niti pedesetih, a niti tridesetih godina prošlog vijeka. Stanovnici Novog Pazara se nikada nisu izjašnjavali kao Albanci i nikada albanski jezik nije bio zastupljen u značajnijem procentu u Novom Pazaru. Osim par sela na Pešteru, gdje je bio dominantan albanski identitet, odakle potiče i sam Ugljanin, sva druga mjesta su se osjećala dijelom bošnjačkog korpusa, kako je i sam Sandžak bio dijelom Bosanskog vilajeta. To je potvrđeno i Sjeničkom konferencijom, koju su potpisali predsjednici svih sandžačkih opština.

Iz SPP stranke se ističe da je ovaj Ugljaninov potez jedan od načina da se upropasti projekat preimenovanja ulica u Novom Pazaru. Bošnjaci imaju svoje prvake i svoja imena i nemaju potrebe da uvoze tuđa imena, naročito ako će to da ugrozi cjelokupan projekat uklanjanja diskriminacije pri imenovanju ulica u Novom Pazaru. 

Među predloženima je i Ibrahim Petar Rugova, Albanac koji je sa muslimanske vjere prešao na katoličku, u čiju je čast odrađena velika freska u hramu Majke Tereze u centru Prištine, gdje je zabranjena gradnja džamija u blizini, iako u Prištini živi 98% muslimana. Među Albancima se kao glavni nacionalni heroji forsiraju prije svega oni koji su se borili protiv islama i muslimanima, kao što je Đorđe Kastriot, poznat kao Skedner Beg, koji se u hrišćanskom svijetu proslavio u borbi protiv Sultana Mehmeda Fatiha. Da li je Bošnjacima Sandžaka potrebna promocija te vrste vatikanofilstva?

Poznato je da je Ugljanin držao vlast u Novom Pazaru i Sandžaku od 1990. do 2007. godine. Punih 19 godina, nikada nije pokušao promijeniti diskriminatorske nazive ulica, dok nije otišao u opoziciju. 

Stranica Sandžak Albania koja aktivno promovira albanizaciju u Sandžaku

 

Za kraj ćemo istaći izjavu Avda Međedovića, kojeg Albanci također prisvajaju:

“Na Nikolino pitanje: “Jesu li bili Bošnjaci s vama tada?”,
misleći pri tome na one s kojima je Avdo otišao u vojsku, između ostalog je
odgovorio: “….Iz Sjenice smo otišli iz Bijelog Polja … Iz Sjenice četiri stotine
momaka, sve Bošnjaci se vičemo. Bošnjaci u jedan tabor. Tamo su bili
sve Arnauti i Turkuše. Turkuše zovemo mi ove Anadolce” “

Njemački arhiv

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles