5. Maj 2017

Srđan Ilić: Muamer Zukorlić

Predsjednik skupštinskog Odbora za nauku i obrazovanje Muamer Zukorlić danas je, povodom peticije kojom se traži revizija izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima, izjavio da učenicima i studentima treba da budu dostupne sve teorije o razvoju svijeta i čovjeka – kako naučne, tako i kreacionističke.

Zukorlić je najavio i da će se peticija za reviziju izučavanja Darvinove teorije, koju je podnijela grupa profesora, akademika i ljekara, naći pred članovima ovog odbora u nekom “narednom razumnom periodu”.

“Inicijativa je tek juče stigla. Vjerovatno nećemo zakazivati posebnu sjednicu, već ćemo uz neku drugu temu delegirati i to pitanje. Ponašat ćemo se kao i prema svakoj drugoj inicijativi”, kazao je Zukorlić novinarima u Skupštini Srbije.

On je dodao da sva pitanja koja dolaze do Odbora treba otvoriti i argumentovano razviti raspravu.

Je li Zemlja ravna ploča

Poslanik pokreta Dosta je bilo i bivši šef Katedre za biohemiju na beogradskom Univerzitetu Ratko Jankov rekao je da je ova inicijativa jednaka raspravi o tome da li je Zemlja ravna ploča.

„Ne bih se čudio da sljedeća inicijativa bude da se Skupština Srbije izjašnjava o tome da li je Zemlja ploča. Nema elemenata da se ozbiljno razgovara o tome i u pitanju su besmislice”, kazao je Jankov i dodao da je Darvinova teorija osnov kada se govori o nastanku svijeta.

“Sve ostalo neka bude deo naučne rasprave i sučeljavanje različitih stavova. Za mene je neprikosnoven princip da svaka zajednica ima pravo na različitost”, kazao je Zukorlić.

On jasno odvaja vjerske stavove i svoju ulogu čelnika skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj.

“Ja kao vjernik nemam nikakvu sumnju i besmisleno bi bilo od mene očekivati da vjerujem u bilo šta drugo osim u ono što je svjetonazor monoteističke vjere. Kao predsjednik Odbora ja nemam prava da sa te pozicije namećem svoje stavove”, kazao je Zukorlić.

On smatra i da kroz obrazovanje treba omogućiti uvid u Darvinovu teoriju, evolucionističke teorije, kao i o teorije prema kojima je nastanak svijeta kreacija Boga.

Peticija je, pored Skupštine Srbije, upućena i Ministarstvu prosvjete, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu i senatima univerziteta u Kragujevcu i Banjaluci.

Korać: Fantastična i komična peticija

Poslanik i psiholog Žarko Korać peticiju je ocijenio kao “fantastičnu i komičnu”, a smatra da Skupština Srbije nije mjesto za naučne rasprave jer je riječ o zakonodavnom telu.

“Ako oni žele naučnu raspravu o teoriji evolucije, postoji Srpsko ljekarsko društvo, postoji zajednica univerziteta u Srbiji. Ima naučnika, ima biologa, pa neka s njima raspravljaju”, poručio je on.

Korać je ukazao i da je Srbija sekularna država, uz slobodno iskazivanje vjeroispovesti.

“Štaviše, đaci u školi mogu da biraju da li će slušati vjeronauku. U okviru vjeronauke se može slušati i o kreacionističkom shvatanju svijeta, to niko u Srbiji ne zabranjuje”, kazao je Korać.

On je ocijenio da je inicijativa za reviziju Darvinove teorije i odricanje od naučnih dostignuća zahtjev za vraćanje Srbije nekoliko vijekova unazad, a dodao je da je zapravo riječ o ukidanju biologije.

“Dosta je zanimljivo to da je ovu peticiju potpisalo i dosta ljekara. Teorija evolucije je dio medicine i biologije kao naučnih disciplina”, dodao je Korać.

On je podsjetio i na inicijativu iz 2004, kada je tadašnja ministarka prosvjete Ljiljana Čolić tražila sklanjanje Darvinove teorije iz udžbenika biologije.

“To je valjda jedina vijest iz Srbije koja je obišla bukvalno cio svijet. To nije čak ni rat na ovim prostorima uspio”, kazao je Korać.

Kako je naveo list Danas, peticiju protiv izučavanja Darvinove teorije evolucije potpisala su 52 akademika, naučna savjetnika i profesora univerziteta, 61 doktor nauka, pet magistara nauka i pedeset ljekara specijalista.

Među potpisnicima su i 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i hemičara, osam umjetnika, pet novinara i pet sveštenika.

Izvor: Beta, Danas

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles