22. Novembar 2017

Narednih dana biće gotova izrada korikuluma obuke i raspisan konkurs za zainteresovane kandidate za program „Znanjem do posla“, koji u Novom Pazaru realizuju Škola za dizajn, kompanija Maxers i Kancelarija za mlade.

Direktor Škole za dizajn tekstila i kože Meho Camović rekao je radiju Sto plus da će konkurs obuke biti raspisan za 24 kandidata.

„Program obuke traje osam meseci, a kandidati će tokom tromesečne obuke u Maxersu mesečno dobijati za troškove po 100 švajcarskih franaka. Naš cilj je da ih obučimo da budu konkurentni za zapošljavanje ili samozapošljavanje i da na taj način smanjimo nezaposlenost mladih“, rekao je Camović.

Četvorogodišnji program „Znanjem do posla“ realizuju Vlada Švajcarske sa osam i Vlada Srbije sa 7,3 miliona švajcarskih franka u pet pilot gradova i opština- Novom Pazaru, Pirotu, Kruševcu, Knjaževcu i Kragujevcu.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge rekao je ranije u intervjuu našem radiju da je cilj programa da mladima omogući da van formalnog obrazovnog sistema i u najkraćem roku steknu znanja i veštine koje poslodavci traže.

„Dakle, pokušaćemo da približimo ili izjednačimo ono što su veštine mladih i ono što ekonomija zahteva“, rekao je Ge.

Projekat će koristiti pozitivna iskustva sličnih organizacija iz Švajcarske, kako bi se pronašli najefikasnije modele usavršavanja mladih s elementima dualnog sistema – odnosno modeli saradnje kompanija, obrazovnih institucija i mladih na smanjenju nezaposlenosti i stvaranju preduslova za brži ekonosmski razvoj.

Vrednost dela ovog projekta koji će se realizovati u Novom Pazaru iznosi oko 50.000 švajcarskih franaka.

Program je aktivnosti počeo 2015. godine, a predviđeno je da traje do 2019. godine, sa mogućnošću produženja.

(Beta)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles