Znamenite ličnosti iz bošnjačke historije: Aćif Hadžiahmetović (1887-1945)

28

Ilustracija: sandzacke.rs

Aćif Hadžiahmetović, u narodu poznat kao Aćif-efendija, jedan je od najpoznatijih sandžačkih političara između dva svjetska rata. Rođen je u Novom Pazaru, 1887. godine.

Osnovnu školu i ruždiju završio je u Novom Pazaru, a u periodu od 1913. do 1920. godine školuje se u Istanbulu i na turskoj Vojnoj akademiji u Bitolju, poznatoj po tome što je na njoj studirao i turski predsjednik Kemal Ataturk. Nakon završetka studija stiče zvanje kapetana i, 1920. godine, vraća se u Novi Pazar.

U to vrijeme, nakon osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS), i na prostoru Sandžaka dolazi do političkog organizovanja Bošnjaka, osnivanjem ogranka jedne od tada vodećih bošnjačkih stranaka na prostorima bivše Jugoslavije, Džemijet[1]. U uže rukovodstvo te stranke u Novom Pazaru izabrani su tada vodeći novopazarski trgovci i rentijeri Ćamil-beg Ejubegović, Mehmedalija Osmanbegović, Šahsuvar-beg Čavić, Alaga Kiljerdžić, Ejub Ljajić i Ahmet Daca, a za generalnog sekretara Aćif Hadžiahmetović.

Zbog neslaganja i odbijanja saradnje sa tadašnjim režimom, Džemijet je u međuvremenu, 1924. godine, zabranjen.

Kao jedna od vodećih ličnosti novopazarskog kraja, Aćif Hadžiahmetović će, u periodu do početka Drugog svjetskog rata, biti na raznim položajima: poslanik u Skupštini Kraljevine SHS i Jugoslavije, sreski načelnik, član Vakufske direkcije i Vakufsko-mearifskog sabora u Skoplju.

U prvim ratnim godinama područje Sandžaka ponovo će naći u sferi interesovanja različitih političkih grupacija i pod uticajem raznih ideoloških koncepcija. Novi Pazar, kao centar regije, već na početku tog rata, u nekoliko navrata će biti na meti četničkih napada, što će dovesti do samoorganizovanja lokalnih prvaka i formiranja Odbora za odbranu grada, na čijem čelu će se naći Aćif Hadžiahmetović.[2]

U odlučujućim borbama sa četničkim jedinicama, koje su, u periodu od 4. oktobra do 7. decembra 1941. godine, izvršile tri napada na Novi Pazar, Hadžiahmetovićeve snage izvojevale su pobjedu i odbile neprijatelja prema Raški. U tim borbama pomoć Novopazarcima pružili su Albanci pod komandom Šabana Poluže, kao i jedinice sa Peštera, iz Biševa i tutinskog kraja, pod komandom „junaka na bijelom polju“ Džemaila Koničanina.

Organizovanim sistemom samozaštite, Novi Pazar je iz Drugog svjetskog rata izašao bez većih ljudskih stradanja i materijalnih razaranja i šteta. U tom periodu na Aćifa Hadžiahmetovića, kao vođu otpora, u tri navrata je pokušan atentat, ali je on sva tri puta ostao živ.

Uspostavljanjem kontrole nad Novim Pazarom od strane partizanskih jedinica, 28. novembra 1944. godine, započeo je progon najuglednijih predstavnika Bošnjaka iz Novog Pazara i drugih sandžačkih gradova. Na meti novih komunističkih vlasti našao se i Aćif Hadžiahmetović. Zajedno sa ratnim predsjednikom Novog Pazara, Ahmetom Dacom i drugim istaknutim pojedinicima, Aćif Hadžiahmetović je strijeljan, u javnoj egzekuciji, na Hadžetu, 21. januara 1945. godine. Historijska istraživanja i analiza dešavanja iz ovog perioda, međutim, u značajnoj mjeri, zaobišla su ove događaje, a podaci do kojih su došli neki istraživači govore da je na Hadžetu u to vrijeme ubijeno više od 1.500 Bošnjaka.[3]

[1] Jugoslovenska muslimanska organizacija (JMO), čije je sjedište bilo u Sarajevu, nije uspjela da na području Sandžaka formira svoje organizacije s obzirom da su tada vodeće srpske stranke (Radikalna i Demokratska stranka), Sandžak smatrale svojom interesnom sferom i svaki pokušaj JMO-a u tom pravcu kvalifikovale pokušajima stvaranja „turske stranke“.

[2] Partizanske jedinice u tim napadima ostale su po strani, svrstavajući se u jednom periodu čak i na stranu četničkih odreda. U međuvremenu održani su i pregovori između Aćifa Hadžiahmetovića i Zenuna Haskovića, predstavnika partizana, u kojima je traženo da lokalne vlasti, između ostalog, omoguće i ulazak partizanima u Novi Pazar. Hadžiahmetović je tom prilikom kazao Haskoviću da se, što se tiče pregovora sa Srbima, pregovara, i da će se i dalje pregovarati, da saobraćaj ne ugrožavaju njegove snage već četnici, te da lokalne vlasti u Deževskom srezu neće dozvoliti nikom da uđe u Novi Pazar.

[3] U posljeratnom srpskoj historiografiji Aćif Hadžiahmetović je označen kao jedan od neprijatelja srpskog naroda na području Sandžaka. Manje je, međutim, poznato da je, tokom najžešćih borbi u i oko Novog Pazara, upravo Aćif Hadžiahmetović organizovao zaštitu domaćeg srpskog stanovništva, određujući za svaku srpsku kuću posebnog čuvara iz reda bošnjačkog naroda. Hadžiahmetović je, također, odigrao i presudnu ulogu u spašavanju nešto više od 400 pripadnika srpskog naroda od osvete albanskih boraca, sklanjajući ih u samom jeku bitke u prostorije novopazarskog suda. Vjerujući, upravo zbog toga, u svoju nevinost, Aćif Hadžiahmetović se i povratio u Novi Pazar sa pola puta ka Kosovu i dalje prema Grčkoj i Albaniji. Komunističke vlasti, međutim, ubile su ga na poznatom sandžačkom stratištu Hadžet.

(Sandžačke novine/monografija “Sandžački Bošnjaci”)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

28 KOMENTARI

 1. Acif efendija po ocu je albanac iz dzakovice majka iz sandzaka acif ef imao je dobre veze sa kosovom pogotovo sa shabanom poluzhu kad su cetnici krenili du za navi pazar da ociste sve muslimane acif ef je to slusao da cetnici vec su ushli u okolinu sandzaka acif ef pod hitno nazvao shabana poluzhu da trazi pojacanje baca shaban odma je prihvatio ecifov poziv odma je kreno sa 500 vojnika a josh 3000 je krenulo od druge krajeva kosova i tako da acif ef ceka je cetnike u ulazku novi pazara i napali su cetnik pocesh da bjezu cetnici ond su na druge strane shabanova vojska dao je cetnicima finalni udarac i tako su slomili cetnici zube u sandzaku zato oni kazu daje efendija je bio fashista .

  0

  0
 2. Acif Bljuta, Albanac, nosilac nacistickog odlicja Gvozdeni Krst, za zasluge prema Trecem Rajhu, odlikovan je za unistenje Jevreja Stare Raske, besomucno je masakrirao i palio srpska sela i civile u “sudzuku”, masovni ubica, koljac, veleizdajnik, saradnik okupatora, zlocinac.

  0

  0
  • zivjela zuta kuca kmmmeeee izborio se za Nezavisno tako da nije uzalud zrtva,NEZAVISNO 4 ever nikad vise krmadije tu biti nece,hajmo kmecanje smrc smrc mitologija kad ovo kad ono…samo BESA….NIKAD !!!!

   0

   0
  • On je nas sandzacki heroj,i on nije klao nikoga on je samo branio narod branio je i Srbe i Bosnjake

   Toliko je branio Srbe da su Bosnjaci pokusali da ga ubiju nekoliko puta jer se nisu slagali s time da on toliko staje u zastitu vlahadije

   I treba promjeniti prezime tj. izgovarati pravilno,on je Hadzi-Ahmetaj,Ahmetaj a ne Ahmetovic posrbljeno prisilnom asimilizacijom i krivotvorenjem historije mi nemamo -ic u nasim prezimenima i to je kulturni genocid nad nama autohtonim Bosnjacima

   Zato i nas narod pogresno izgovara njegovo prezime jer je smo pod okupacijom divljih plemena sa karpata 😉

   0

   0
 3. Acif Hadziahmetovic je bio heroj sa Sandzackog aspekta, a da su ga partizani strijeljali kao i mnogo drugih Acifa u cijelom sandzaku nasli su opravdanje zato sto nije Sandzak predat partizanima i komunistima vec je pruzen oruzani otpor, Sandzak je bio teritorijalna jedinica pod Albanskom zastavom a Acif je bio predstavnik Sandzaka u K.Mitrovici kad se krcmio Sandzak Nedicevci nisu uspeli da ga zadrze pod upravom Srbije vec je Acif dobio Sandzak da organizuje civilnu i odbrambenu upravu u Sandzaku kao i to da se otvara Albananska zandarmerija umesto Srbske odaljenje u N. pazaru svi sa strane u vlasti su bili smijenjeni i postavljeni su Bosnjaci tj Bosnjaci su dobili vlast i upravu a postojala je i Albanska i Muslimanska milicija, Tako da Sandzaklije su imali okrsaje u odbrani svojih domova ne samo sa cetnicima vec i Nedicevcima ili svima srbskim borbenim snagama u Raskoj zato su ga i Srbi smatrali neprijateljem a ne zato sto je unutar sandzaka maltretirao Srbe, toga je bilo zbog raznoraznih licnih razliga, osveta iz prvog svedskog rata pljacki i drugo. tako da je bila situacija da su jedni napadali Srbska sela a drugi Bosnjaci ih branili ali nikako to nije organizovano od strane Acifa, a to i nije odgovaralo njegovom profilu i ulozi koju je imao. Bosnjaci Sandzaka nikad se nisu mirili sudbinom da prpadaju velikoj Albaniji vec su tezili pripajanju Bosni koja je pripala NDH pa su Bosnjacki predstavnici isli u Zagreb na pregovore i izrazili volje da se Sandzak pripoji Bosni u okviru NDH na sta su ih ovi podrzali i polimlje su vec dobili od nemaca ali kako nista nije dugo trajalo pa ni to Sandzaklije nisu uspeli da ostvare svoje planove kao ni od partizana a u buducnosti cemo videti sta ce biti.

  0

  0
 4. “Enko”, tvoja filozofija je ravna obicnim floskulama,,, Cetnici i partizani su bili suste suprotnosti, i tvoja prica je presmijesna,,, Zasto onda Drazu Mihailovica strijeljase partizani??? Partizani i cetnici su ratovali medjusobno,,, Hadziahmetovic je bio tezak kvisling!

  0

  0
  • Za tebe floskule Rafsandzani za mene svjedocenje mojeg rahmetli djeda.Mozda tamo gdje su Srbi ima razlike izmedju cetnika I parizana, za Bosnjake u Sandzaku je to isto ko cetnik ko partizan I za nas je Hadziahmetovic bio I ostao tezak junak.

   0

   0
  • shijo ti si presmijesan i sa hiostorijskog aspekta jer ne znas nista o presvlacenju dresova a i zakonski su izjednaceni fasisti i antifasisti u srpiji tako da pojma nemas samo palamudis

   0

   0
 5. Nemate vi više cemu da se radujete sve vaše radosti su prošle. Za par godina Vojvodina odlazi Sandzak postaje preko granična regoja. Znači sprema se za samostalnost. Bugari tražu stare granice da se vrate Rumuni isto tako. Teško da vam ostadne Beogratski pašaluk. Alevidechi velika Sprdijo.

  0

  0
 6. @milice zavetnice, to mi zvuci kao planiranje nekih novih zlocina protiv onih koji misle drugacije od tebe. A zans onu – ko drugom jamu kopa…

  …mislim ta taktika vam se do sada i nije pokazala uspjesnom, brez premca ste najomrazeniji u regionu, srbija nikad nije bila u ovakvim g.vnima kao danas a srbi u ovakvom beznadu…

  0

  0
  • @milice zavetnice, prosla su vremena kad ste nam diktirali i istoriju i misljenja. I slobodno kreni da kaznjavas, samo nam daj povoda…

   …ovaj put krv skupo naplacujemo…!

   0

   0
  • Тек долази наше време Моргене, долази као што никад није било.
   О којој крви говориш, јер ово у нашем времену нека кап крви ваша пала ?
   Није вала, него мирно живите делите и добро и зло како у Тутину тако у Бабушници или Врбасу. Али ко одлучи да крене стопама Бљуте нека зна да ће му ту бити крај

   0

   0
  • Е Моргене, ви сте као никад фовршен народ отуђени па немате истински никог свог, па и не разумете братску блискост народа.
   Цар Николај је због Србије цело царство жртвовао, Стаљин је Србији сав дуг цара николаја опростио.
   Милошевић је за Русију са целим Нато пактом заратио и тоне осиромашеног уранијума прихватио.
   Срби су почетком другог светског рата толико немачких дивизија повукли на свој фронт, како су прорачунали таман колико је Хитлеру фалило да пороби Москву

   0

   0
 7. ovo historiju nek citaju neki ovde po portalima sto laju ko kerovi kao naprimer omer sandzaklija i boshnjak MK ako ovo nije vam dovojlno onda stvarno ste bezobrazni znaci moj deda rametlija je bio u pravo sinovi moj kad god zatreba pomoc sandzaklije treba ici dase pomogne taj narod jer su nasha krv i citirao daje SHABAN POLUZHA BIO njihov vodza al kad kazem vodza vodza kao sandokan covjek bez straha stvarno za cetnike shaban je bio koshmar .

  0

  0
  • Jadni skendere, niposto se ne slazemo, ako je tebe ovaj text koji je narucen pravi dokaz pravog stanja na terenu toga vakta, mene nije, ja sam malo vise obrazovan cini mi se bar,,,
   Prosto pitanje, ali prosto kao pasulj sto bi se reklo postavlja se: Zasto su Srbi, bilo da su partizani, bili cetnici bili neko treci napali Hadziahmetovica i druzinu ako su oni bili prijatelji Jugoslavije i Srba??? Nigde nisam cuo da se napadaju prijatelji!?
   Neka ti te price, niko nije blesav i ne nacitan pa da spozna istinu a to je da je Hadziahmetovic bio saradnik okupatora i da se borio protiv Jugoslavije!

   0

   0
   • Rafsandzani na prosto pitanje “Zasto su Srbi, bilo da su partizani, bili cetnici bili neko treci napali Hadziahmetovica i druzinu ako su oni bili prijatelji Jugoslavije i Srba”- evo ti prost odgovor.
    Zato sto su cetnici u period 1944-1945 skidali cetnicku uniform I oblacili partizansku I nastavili sa svojom ideologijom samo pod drugom uniformom.
    Acif ef. je odbranio Novi Pazar od cetnika I to mu cetnici nisu oprostili kao ni njihovi potomci I potomci izroda Bosnjackih koji hoce da ga blate.

    0

    0
   • Druze ti stvarno si blentav u acifom historiju ne pishe se dasu bili ugrozene od partizana nego od cetnika prema time acif efendija nije napao partizane kako ti kazesh nego cetnike ako su cetnici bili za tebe partizani onda odvedi ih kuci ako tije stalo do partizana hajvanu jedan danije bio acif efendija i shaban poluzha sa svojom vojskom ti bih danas bio cetnicki unuk ili nebi postojio u ovom svete hajvanu jedan joj jesi bezobrazan u P….M…. kako nije stramota da lapandash bez veze kodnas se kaze supa bez ukusa o_O

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.